Përhapja e hepatitit A në SHBA dhe Kanada, çfarë dihet deri më tani

Virusi ka të ngjarë të jetë përhapur për shkak të luleshtrydheve organike të kontaminuara të shitura midis 5 marsit dhe 25 prillit.

Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja kanë raportuar një shpërthim të hepatitit A, i cili ka të ngjarë të jetë përhapur për shkak të luleshtrydheve organike të kontaminuara.

Luleshtrydhet, të cilat u shpërndanë në mbarë vendin, u shitën nën emrin e markës FreshKampo ose HEB midis 5 marsit dhe 25 prillit, tha në një deklaratë të Shtunën vonë në një deklaratë Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA, FDA.

Në SHBA janë raportuar 17 infeksione me 12 hospitalizime, ndërsa 10 infeksione janë raportuar në Kanada. Në SHBA, të paktën 15 raste u raportuan në Kaliforni, ndërsa në Kanada katër raste u raportuan në Alberta dhe gjashtë në Saskatchewan.

FDA tha se frutat janë shitur në mbarë vendin në të paktën nëntë zinxhirë ushqimesh, duke përfshirë Trader Joe’s dhe ëalmart, ndërsa Agjencia e Shëndetit Publik të Kanadasë (PHAC) tha se luleshtrydhet u shitën midis 5 dhe 9 marsit në dyqanet në Saskatchewan dhe Alberta dhe nuk janë më në dispozicion për blerje në Kanada.

“Njerëzit që blenë luleshtrydhe të freskëta dhe më pas i ngrinë ato luleshtrydhe për t’i konsumuar më vonë, nuk duhet t’i hanë ato. Ato duhet të hidhen”, tha FDA.

Ja çfarë dimë për shpërthimin:

Çfarë është hepatiti A?

Sipas FDA, hepatiti A është një virus ngjitës që shkakton inflamacion të mëlçisë.

Ai përhapet kryesisht kur një person i pa infektuar dhe i pavaksinuar gëlltit ushqim ose ujë të kontaminuar me feçet e një personi të infektuar. Sëmundja është e lidhur ngushtë me higjienën ose higjienën e dobët.

OBSH vlerëson se në vitin 2016, 7,134 njerëz vdiqën nga sëmundja (që përbën 0.5 për qind të vdekshmërisë për shkak të hepatitit viral).

Megjithatë, ndryshe nga llojet e tjera të hepatitit, hepatiti A nuk çon në sëmundje kronike. Por, në raste të rralla, një pjesë e vogël e njerëzve të infektuar mund të vdesin nga një dështim akut i mëlçisë.

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se përhapja e këtij virusi ndodh “në mënyrë sporadike dhe epidemike në mbarë botën, me tendencë për përsëritje ciklike”. Epidemitë që lidhen me ushqimin e kontaminuar mund të përhapen me shpejtësi.

Cilat janë simptomat më të zakonshme?

FDA thotë se simptomat më të zakonshme përfshijnë humbjen e oreksit, diarre, lodhje, të vjella, dhimbje barku, urinë e errët dhe zverdhje të syve dhe lëkurës.

Në disa raste, veçanërisht me fëmijët nën moshën gjashtë vjeç, ata mund të mos shfaqin asnjë simptomë.

Simptomat zakonisht shfaqen pas 14 deri në 28 ditësh nga ekspozimi ndaj virusit dhe zakonisht zgjasin më pak se dy muaj. Sipas autoriteteve shëndetësore kanadeze, simptomat e lehta mund të zgjasin vetëm një ose dy javë, ndërsa simptomat e rënda mund të zgjasin deri në nëntë muaj.

Cilat janë trajtimet në dispozicion?

Sipas autoriteteve shëndetësore, nuk ka asnjë trajtim të disponueshëm për hepatitin A.

Ekspertët i këshillojnë personat e infektuar të pushojnë, të pinë lëngje dhe të hanë mirë.

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar në Mbretërinë e Bashkuar këshillon gjithashtu shmangien e konsumit të alkoolit për ta reduktuar tendosjen në mëlçi dhe për të praktikuar higjienë të mirë si larja e duarve me sapun dhe ujë rregullisht.

Sipas autoriteteve shëndetësore kanadeze, mënyra më e mirë për ta parandaluar atë është duke u vaksinuar. Rreziku gjithashtu mund të reduktohet duke larë duart, duke pasur praktika të sigurta të ushqimit dhe seksit, si dhe duke marrë masa paraprake me ushqim dhe ujë./Al Jazeera