Pelenat 'toksike' rrezik për shëndetin e 90% të foshnjave

Sipas një raporti, 90 për qind e foshnjave janë duke u ekspozuar ndaj pelenave shumë toksike.

Hulumtimi i kryer në Francë sugjeron se kjo mund të çojë në kërcënime të sëmundjeve të rënda në jetën e mëvonshme.

Një agjenci e quajtur ANSES testoi markat më të shitura të pelenave të disponueshme dhe gjeti 38 kimikate “të rrezikshme shumë të rënda” në ato të shitura në të gjithë Evropën. Shumica e kimikateve i prishin hormonet, thonë zyrtarët, që do të thotë se ato nuk konsiderohen të sigurta.

1000 pelena prodhohen në Evropë çdo minutë. Tregu vlen 7 miliardë euro në vit dhe dominohet nga dy marka, Pampers (36 për qind) dhe Huggies (2 për qind).

Studimi vlerëson se mbi 14 milionë fëmijë evropianë mund të vuajnë “sëmundje potencialisht shumë të rënda, të ndryshueshme dhe latente që ndikojnë në cilësinë e jetës së tyre gjatë gjithë jetës së tyre”.

Këtu përfshihen kanceret, dyshimet për ndërprerje endokrine (hormonike) dhe madje edhe efektet reprotoksike (që ndikojnë në fertilitetin). Fëmijët janë veçanërisht të prekshëm ndaj kimikateve, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

A do ta ndalojë BE-ja shitjen e pelenave toksike?

Pasi hulumtimi u publikua për herë të parë në vitin 2020, ANSES i përcolli duke testuar 9 marka kryesore. Ata gjetën vetëm një nga kimikatet ende të pranishme, formaldehidin, një kancerogjen – duke sugjeruar që markat të paktën kishin reaguar në një farë mënyre.

Por ndotja mund të rikthehej, kështu që agjencia i kërkoi BE-së t’i kufizonte rreptësisht kimikatet në pelenat.

Ky propozim po rezistohet nga institucionet e BE-së. Blloku i BE-së duhej t’i mbronte konsumatorët duke miratuar një ligj këtë javë, por ata humbën afatin e tyre ligjor.

“Çdo ditë, prindërit rrezikojnë t’i ekspozojnë foshnjat e tyre të porsalindura ndaj kimikateve toksike thjesht duke i ndërruar pelenat. Nuk duhet të jetë në dorën e prindërve ta dinë nëse pelenat që i përdorin mund të jenë toksike apo jo”, thotë Maria Arena, anëtare e Komisionit të Parlamentit Evropian për Mjedisin, Shëndetin Publik dhe Sigurinë Ushqimore dhe aktiviste për çështjet kimike.

“BE duhet të ngritet dhe t’i ndalojë ato substanca në pelena dhe të sigurojë një mjedis pa toksikë për të gjithë.”

Agjencia Evropiane e Kimikateve i pranon rreziqet e mundshme, duke thënë se kimikatet nuk duhet të jenë të pranishme, por pretendon se studiuesit francezë nuk arritën të demonstrojnë siç duhet rrezikun për fëmijët.

Megjithatë – ai pozicion është i mangët, thonë OJQ-të. Dje, Komisioni Evropian humbi një afat ligjor për t’iu përgjigjur propozimit francez, duke e bllokuar mbrojtjen e konsumatorëve për muaj apo vite.

21 Organizata Jo-qeveritare, të tilla si Fondacioni Plastic Soup dhe Client Earth, i kanë shkruar Komisionit duke thënë se pasojat shëndetësore për fëmijët mund të jenë të pakthyeshme dhe se ata duhet t’i ndalojnë kimikatet. Produktet e menstruacioneve dhe të tjera higjienike prodhohen me të njëjtat materiale dhe gjithashtu paraqesin rrezik./Euronews

Përgatiti: Nuhi Shala