OBSH dhe OKB prezantuan një aplikacion që mat nivelin e rrezatimit UV

Vlerësohet se më shumë se 1.5 milionë raste të kancerit të lëkurës janë diagnostikuar globalisht në vitin 2020, tha OBSH.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka prezantuar një aplikacion të ri në telefonat inteligjentë që regjistron informacione për nivelet e rrezatimit ultravjollcë (UV) dhe paralajmëron kur është e nevojshme të aplikohet mbrojtja nga dielli.

Aplikacioni SunSmart Global UV, i zhvilluar në partneritet me Organizatën Botërore Meteorologjike (WMO), Programin e Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) dhe Organizatën Ndërkombëtare të Punës (ILO), është falas dhe synon “ta zvogëlojë barrën globale të kancerit të lëkurës dhe UV-së”. -Dëmet e lidhura”, tha OBSH në një deklaratë.

Aplikacioni përdor të dhënat aktuale nga shërbimet e motit. Është i disponueshëm në dyqanet e Google Play dhe App Store.

Provat tregojnë se ekspozimi i tepruar ndaj ultravjollcës është shkaku kryesor i kancerit të lëkurës. Pra, është e rëndësishme që njerëzit ta dinë se kur dhe si të mbrohen, tha Dr. Maria Neira, drejtore e Departamentit të Mjedisit, Ndryshimeve Klimatike dhe Shëndetit të OBSH-së.

Vlerësohet se më shumë se 1.5 milionë raste të kancerit të lëkurës janë diagnostikuar globalisht në vitin 2020, tha OBSH.

Në të njëjtën periudhë, më shumë se 120,000 njerëz në mbarë botën e kanë humbur jetën për shkak të kësaj sëmundje shumë të parandalueshme, thuhet në deklaratë.

Sidomos gjatë verës, niveli i rrezatimit UV është veçanërisht i lartë dhe mbrojtja e lëkurës është e rëndësishme, theksoi WMO.

Në varësi të llojit të lëkurës, djegiet mund të shfaqen vetëm pas 15 minutash në diell pa mbrojtje.

Sipas WMO, rrezatimi UV vlerësohet në një shkallë nga 1 (i ulët) në 11 ose më shumë (ekstrem). Mbrojtja nga dielli rekomandohet nga niveli 3.

Në Evropë, rrezatimi shpesh arrin nivelin 8 gjatë ditëve të verës, tha një zëdhënës i WMO./Dnevnik.hr