3D render of a male medical figure with front of the brain highlighted

Një vaksinë po shfaq shenja të zgjatjes së jetës së pacientëve me kancer agresiv të trurit

Vaksina e parë në botë për trajtimin e tumoreve kancerogjene vdekjeprurëse të trurit mund t’u japë pacientëve vite jetë shtesë, bazuar në një provë klinike globale.

Një mjek i lartë i Shërbimit Kombëtar Shëndetësor, NHS,, i cili ishte një nga hetuesit kryesorë të provës, tha se provat treguan se DCVax kishte rezultuar në mbijetesë të rritur “të habitshme” për pacientët.

Nga ky zbulim mund të përfitojnë 2500 njerëz në vit në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët diagnostikohen me glioblastoma, forma më e zakonshme e kancerit të trurit dhe gjithashtu një nga më agresivët. Njerëzit me këtë sëmundje jetojnë mesatarisht vetëm 12-18 muaj pas diagnozës, disa edhe më pak.

Një pacient në studimin global multicentral me 331 persona jetoi për më shumë se tetë vjet pas marrjes së DCVax. Në Britani, 53-vjeçari Nigel French është ende gjallë shtatë vjet pasi e kishte marrë atë.

“Rezultatet totale janë të habitshme,” thotë Prof Keyoumars Ashkan, neurokirurg në spitalin e King’s College në Londër, i cili ishte kryehetuesi evropian i kësaj prove. “Rezultatet përfundimtare të kësaj sprove të fazës së tretë … ofrojnë shpresë të re për pacientët që luftojnë me glioblastomën.

Vaksina “u tregua se zgjatë jetën dhe interesant është kështu te pacientët që tradicionalisht konsiderohen të kenë prognozë më të dobët”, si p.sh., njerëzit e moshuar dhe njerëzit për të cilët operacioni nuk ishte një opsion, shtoi ai.

Nëse miratohet nga rregullatorët mjekësorë, DCVax do të ishte trajtimi i parë i ri në 17 vjet për pacientët me glioblastoma të sapodiagnostikuar dhe i pari në 27 vjet për njerëzit tek të cilët ishte kthyer.

Studiuesit e provës zbuluan se pacientët e sapodiagnostikuar që kishin marrë vaksinën mbijetuan mesatarisht 19.3 muaj, krahasuar me 16.5 muaj për ata që morën një placebo.

Pjesëmarrësit me glioblastomë të përsëritur që kishin marrur DCVax jetuan mesatarisht 13.2 muaj pas marrjes së tij, krahasuar me vetëm 7.8 muaj për ata që nuk e kishin marrë atë.

Në përgjithësi, 13% e njerëzve që e morën atë vaksinë jetuan për të paktën pesë vjet pas diagnozës, ndërsa vetëm 5.7% e atyre në grupin e kontrollit e bënë këtë, sipas rezultateve të provës, të cilat u publikuan të enjten në Revistën e Shoqatës Mjekësore Amerikane të Onkologjisë.

Vaksina është një formë imunoterapie, në të cilën sistemi imunitar i trupit është i programuar për të gjurmuar dhe sulmuar tumorin. Është i pari i zhvilluar për ta trajtuar tumoret e trurit.

“Vaksina funksionon duke e stimuluar sistemin imunitar të pacientit për të luftuar kundër tumorit të pacientit. Ai ofron një zgjidhje të personalizuar, duke punuar me sistemin imunitar të pacientit, i cili është sistemi më inteligjent i njohur për njeriun”, thotë Ashkan.

“Vaksina prodhohet duke kombinuar proteinat nga tumori i vetë pacientit me qelizat e bardha të gjakut. Kjo i edukon qelizat e bardha për ta njohur tumorin.

“Kur vaksina administrohet, këto qeliza të bardha të edukuara më pas e ndihmojnë pjesën tjetër të sistemit imunitar të pacientit ta njohë tumorin si diçka që duhet ta luftojë dhe shkatërrojë. Pothuajse si të stërvitësh një qen nuhatës.”

Vaksina nuk është ende e disponueshme në NHS. Por Northëest Biotherapeutics, kompania amerikane që e prodhon atë, planifikon ta kërkojë miratimin rregullator që të mund të bëhet i disponueshëm.

Organizata bamirëse ‘Brain Tumor Research’ tha se “pacientët të cilët kanë qenë të uritur nga opsionet e reja klinike për një kohë të gjatë” duhej të ishin në gjendje të kishin qasje ne trajtimin për ta zgjatur jetën e tyre.

“DCVax përfaqëson terapinë e parë në zhvillim të provuar efektive në trajtimin e glioblastomës që nga kimioterapia me temozolomid në vitin 2005 dhe ajo që shpreson komuniteti i tumorit të trurit është që ajo të bëhet e përballueshme, ndoshta duke u bërë standard i kujdesit – aq i disponueshëm në NHS”, thotë Dr Karen Noble, drejtoreshë e kërkimit, politikave dhe inovacionit të bamirësisë.

“Koha mesatare e mbijetesës për glioblastomën është jashtëzakonisht e shkurtër – vetëm 12 deri në 18 muaj. Historitë si ajo e z. French janë të rralla, por tepër të mirëpritura. Jemi shumë të inkurajuar nga rezultatet përfundimtare të këtij gjykimi”, shtoi ajo.

Njëzet nga 331 pacientët në provën tetëvjeçare ishin në Mbretërinë e Bashkuar, ose në spitalin King’s ose në University College London. Në përgjithësi, 232 pjesëmarrës kishin DCVax dhe 99 një placebo. Të 331-të iu nënshtruan operacionit të ndjekur me radioterapi dhe kimioterapi për të hequr sa më shumë tumorin e tyre, që është trajtimi standard për glioblastomën.

Dr Henry Stennett, menaxher i informacionit kërkimor në Cancer Research UK, thotë se “ajo që është veçanërisht emocionuese është se [vaksina] mund t’i përmirësojë rezultatet për njerëzit që zakonisht nuk i përgjigjen mirë terapisë. Ndërkohë që ende duhet ta marrë miratimin strikt rregullator, mund të jetë një hap i madh përpara në mposhtjen e këtij lloji të tumorit të trurit./The Guardian