Një studim i ri ekspozon efektin e ëmbëltuesve artificialë

Polemika rreth sigurisë së zëvendësuesve të sheqerit ka vazhduar për dekada. Që kur pijet dietike u shfaqën në dyqane në vitet 1950, kanë qarkulluar thashetheme se ëmbëlsues të tillë, të cilët përveç aspartamit tani përfshijnë edhe saharinë, sukralozë dhe stevia, mund të bëjnë më shumë sesa t’i kënaqin dëshirat për ëmbëlsira pa kalori sheqeri. Megjithatë, kjo “tepricë” nuk ishte e lehtë për t’u përcaktuar shkencërisht.

Në një studim të ri të katër prej këtyre zëvendësuesve të sheqerit, studiuesit zbuluan se këta ëmbëlsues joushqyes nuk udhëtojnë thjesht pa u vënë re nëpër trup. Rezultatet e studimit, të publikuara më 19 gusht në revistën Cell, lidhin dy ëmbëlsues artificialë, sakarinën dhe sukralozën, me një rritje të niveleve të glukozës dhe sugjerojnë se të katërt janë të lidhur me një ndryshim në profilin e mikrobeve të zorrëve.

Nëse këto zbulime të reja do të kthehen në probleme, mbetet për t’u përcaktuar. Ndërkohë, adhuruesit e pijeve dietike nuk kanë pse të kërkojnë ende alternativa të reja.

Është shkencë fantastike dhe shumë mirë e projektuar, konceptuar dhe ekzekutuar. “Gjithmonë kam dashur t’i bëj këto eksperimente më shumë në shtëpi, dhe ata ishin në gjendje t’i bënin në një mënyrë vërtet interesante,” thotë Dylan Mackay, asistent profesor i të ushqyerit dhe sëmundjeve kronike në Universitetin e Manitoba, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Në vitin 2014, shkencëtarët gjetën një lidhje midis ndryshimeve të mikrobiomit dhe përgjigjeve të glukozës në gjak tek minjtë pas konsumimit të ëmbëltuesve artificialë. Për të parë nëse të njëjtat lidhje zbatoheshin për njerëzit në studimin e ri, studiuesit zgjodhën pjesëmarrës nga një grup prej më shumë se 1,375 personash, duke përjashtuar të gjithë ata që konsumonin ëmbëlsues pa kalori çdo ditë. Disa e kanë bërë këtë pa e ditur përmes pluhurave të proteinave, çamçakëzit ose ushqimeve ose ëmbëlsirave me pak sheqer.

Studiuesit i ndanë 120 pjesëmarrësit e fundit në gjashtë grupe me 20. Në katër prej këtyre grupeve, pjesëmarrësit konsumuan pako komerciale të një prej katër ëmbëlsuesve në nivele nën kufirin e tyre ditor federal. Një grup i pestë konsumoi vetëm mbushësin e përdorur në këto pako, i cili zakonisht shtohet për ta rritur sasinë e vogël të zëvendësuesit të sheqerit që ato e përmbajnë. Grupi i gjashtë nuk pati asnjë ndërhyrje nga shkencëtarët.

Gjatë dy javëve që pjesëmarrësit e konsumuan ëmbëlsuesin ose mbushësin e caktuar, ata gjithashtu përfunduan testet orale të tolerancës së glukozës, të cilat përdoren për ta matur reagimin e trupit ndaj sheqerit dhe mund të përdoren për t’i diagnostikuar disa forma të diabetit. Për këto teste, ata pinin një zgjidhje glukoze çdo mëngjes pas një agjërimi gjatë natës dhe përdornin monitorë të vazhdueshëm të glukozës në shtëpi për t’i monitoruar nivelet e glukozës në gjak.

Shkencëtarët gjithashtu mblodhën mostra nga goja dhe jashtëqitja nga pjesëmarrësit për t’i analizuar llojet e mikrobeve që ata i strehonin. Studiuesit matën gjithashtu nivelet e disa produkteve metabolike në gjak.

Pjesëmarrësit që konsumuan saharinë ose sukralozë kishin një përgjigje më të madhe të glukozës në gjak se secili grup. Kur pjesëmarrësit konsumuan ndonjë nga katër zëvendësuesit e sheqerit, profili i baktereve të tyre të zorrëve ndryshoi gjatë dy javëve. Së bashku me këto ndryshime, ndryshuan edhe nivelet e produkteve metabolike. Për shembull, në pjesëmarrësit që morën sakarinë, prodhimi i një lloji të caktuar aminoacidi u rrit, duke i përsëritur modelet e vërejtura tek njerëzit me diabet.

Për të konfirmuar lidhjen midis profileve mikrobike dhe përgjigjeve të glukozës në gjak, studiuesit u dhanë minjve pa mikrobe mikrobioma gojore të marra nga pjesëmarrësit njerëzorë me pikat më të larta dhe më të ulëta të glukozës në gjak pas konsumimit të ëmbëltuesit.

Minjtë e ekspozuar ndaj mikrobiomeve të “përgjegjësve më të mirë” treguan ndryshime në glukozën e gjakut që “pasqyronin në mënyrë të konsiderueshme ato të donatorëve individualë”, thotë autori i studimit Eran Elinav, hetuesi kryesor i Grupit Kërkimor të Ndërveprimit Mikpritës-Mikrobiome në Institutin e Shkencave Weizmann ww Rehovotu, Izrael dhe drejtor i Departamentit të Mikrobiomës dhe Kancerit në Qendrën Kombëtare Gjermane të Kancerit në Heidelberg.

Kjo pjesë e hulumtimit është pjesa vërtet e lezetshme e hulumtimit, thotë Mackay. Gjetjet në minj janë prova interesante mekanike se ndoshta këto ëmbëlsues kanë një efekt, shtoi ai.

Efektet e ëmbëltuesve në glukozën e gjakut ka të ngjarë të jenë shumë të personalizuara, thotë Elinav. Por rezultatet tregojnë se këto komponime nuk kalojnë vetëm nëpër trup, siç menduan fillimisht disa.

Një pjesë e përgjigjes së personalizuar do të jetë për shëndetin e personit të përfshirë, thotë Mackay. Rezultatet nuk mund të shtrihen tek njerëzit që mund të jenë me mbipeshë ose obezë ose kanë tolerancë të dëmtuar të glukozës ose diabetin e tipit 1 ose 2, përfundoi ai./ Scientific American

Përgatiti: Nuhi Shala