Inteligjenca artificiale mund ta parashikojë rrezikun tuaj 10-vjeçar të një sulmi në zemër ose sulmi në tru nga një rreze e vetme X

Një model i inteligjencës artificiale (AI) mund ta parashikojë rrezikun e vdekjes nga një sulm në zemër ose sulm në tru gjatë një periudhe 10-vjeçare vetëm nga një rreze X e gjoksit.

Studiuesit e trajnuan inteligjencën artificiale të të mësuarit të thellë për të kërkuar imazhet me rreze X për modelet që lidhen me aterosklerozën, shkaku dominues i sëmundjeve kardiovaskulare të zemrës.

Udhëzimet aktuale shëndetësore në SHBA rekomandojnë vlerësimin e një rreziku 10-vjeçar të sëmundjeve të mëdha të zemrës, në mënyrë që të merren masa parandaluese aty ku është e nevojshme, siç është përdorimi i statinave.

Rreziku llogaritet duke përdorur një rezultat të bazuar në variabla, të tilla si mosha, gjinia, raca, presioni i gjakut, trajtimi i hipertensionit, pirja e duhanit, diabeti i tipit 2 dhe analizat e gjakut.

Statinat rekomandohen për pacientët që kanë një rrezik 10-vjeçar prej 7.5 për qind ose më të lartë.

“Variablat e nevojshme për ta llogaritur rrezikun e ASCVD shpesh nuk janë të disponueshme, gjë që i bën të dëshirueshme qasjet për ekzaminimin e bazuar në popullatë,” thotë autori kryesor i studimit, Dr. Jakob ëeiss, radiolog i lidhur me Qendrën Kërkimore të Imazherisë Kardiovaskulare në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe Programin e AI në Mjekësi në Spitalin Brigham dhe ëomen’s në Boston.

“Modeli ynë i të mësuarit të thellë ofron një zgjidhje të mundshme për shqyrtimin oportunist të bazuar në popullatë të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare duke përdorur imazhet ekzistuese me rreze X të gjoksit.

Përparimet në AI e bëjnë të mundur një gjë të tillë

Ekipi i studiuesve trajnoi një model të të mësuarit të thellë duke përdorur 147,497 rreze X të gjoksit nga 40,643 respondentë në provën e shqyrtimit të kancerit të prostatës, mushkërive, kolorektalit dhe vezoreve, një provë shumë-qendrore, e rastësishme e krijuar dhe e sponsorizuar nga Instituti Kombëtar i Kancerit në SHBA.

Ata testuan modelin, të quajtur rreziku CXR-CVD, duke përdorur një grup të dytë të pavarur prej 11,430 pacientësh ambulatorë të cilët kishin rreze X të gjoksit dhe ishin potencialisht të përshtatshëm për terapi me statina.

Nga 11,430 pacientë, 1,096 – ose 9.6 përqind – pësuan një ngjarje të padëshiruar të madhe kardiake gjatë ndjekjes mesatare prej 10.3 vjetësh.

Ata gjetën një “lidhje të rëndësishme” midis rrezikut të parashikuar nga modeli i rrezikut CXR-CVD dhe ngjarjeve aktuale të vëzhguara të mëdha kardiake.

“E bukura e kësaj qasjeje është se ju duhet vetëm një rreze X, e cila merret miliona herë në ditë në mbarë botën,” tha ëeiss.

“Bazuar në një imazh të vetëm ekzistues me rreze X të gjoksit, modeli ynë i të mësuarit të thellë parashikon ngjarje të ardhshme të padëshiruara kardiovaskulare me performancë të ngjashme dhe vlerë në rritje me standardin e vendosur klinik”.

Tutje, ëeiss shtoi se rrezet X kanë qenë prej kohësh të njohura për kapjen e informacionit përtej gjetjeve tradicionale diagnostikuese, por se të dhënat nuk janë përdorur sepse “ne nuk kemi pasur metoda të forta të besueshme”.

“Përparimet në AI po e bëjnë të mundur këtë gjë tani,” tha ai.

“Ajo që ne kemi treguar është se një radiografi e gjoksit është më shumë se një radiografi e gjoksit. Me një qasje si kjo, ne marrim një masë sasiore, e cila na lejon të ofrojmë informacion diagnostik dhe prognostik që ndihmon klinicistin dhe pacientin”.

ëeiss tha se kërkime shtesë, duke përfshirë një provë të kontrolluar, të rastësishme, janë të nevojshme për ta vërtetuar modelin e të mësuarit të thellë, i cili në fund mund të shërbejë si një mjet mbështetës vendimesh për mjekët që trajtojnë.

Rezultatet e studimit u prezantuan të martën në takimin vjetor të Shoqatës Radiologjike të Amerikës së Veriut (RSNA)./Euronews

Përgatiti: Nuhi Shala