Foto Rtv21

Doomscrolling apo Doomsurfing shkakton probleme me gjumin dhe koncentrimin

Në rast se i ndiqni lajmet në ueb, mund të ndodhë lehtësisht që të pushtoheni nga emocione negative dhe shqetësuese, veçanërisht gjatë pandemisë dhe luftës që po zhvillohet në Ukrain. Kjo mund të çojë në sjellje që janë potencialisht të dëmshme për shëndetin tuaj

Që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, agjenti shkaktar i COVID-19, një numër i madh njerëzish kanë filluar të shfletojnë me plot obsesion lajmet dhe faqet e mediave sociale në kërkim të informacionit, duke u fokusuar në ato shqetësuese dhe përgjithësisht negative.

Ky fenomen quhet Doomscrolling ose Doomsurfing. Është një sjellje që mund të rritet në çrregullim obsesiv-kompulsiv dhe të ketë pasoja negative për shëndetin mendor duke inkurajuar mendime negative dhe ndjenja pafuqie.

Për fat të mirë, ka disa mënyra se si mund të dilni nga ky rreth vicioz.

Shkaqet e doomscrolling:

Ne do t’i veçojmë disa faktorë që mund të çojnë në lëvizjen e fundit:

  • efekti i negativitetit – tendenca për t’i dhënë përparësi informacionit negativ në përzgjedhjen, mësimin dhe përdorimin e informacionit në përgjithësi.
  • pasiguria – temat dhe situatat për të cilat nuk dihet shumë ose nuk ka konsensus të qartë për to do ta inkurajojnë zhvillimin e kontrollit të gjykimit.
  • Ankthi – disa njerëz do ta përdorin doomscrolling për ta menaxhuar ankthin e tyre, por ata mund ta shkaktojnë atë.
  • Frika nga humbja (FOMO) – Kërcimi i dënimit mund të lidhet me këtë frikë, domethënë besimin se do të humbisni diçka vërtet të rëndësishme nëse nuk shfletoni nëpër lajme gjatë gjithë kohës.
  • mungesa e vetëkontrollit – nëse nuk mund ta kontrolloni veten kur përdorni rrjetet sociale, lëvizja e dënimit mund t’ju marrë lehtësisht nën krahun e saj

Pse nuk është e mirë për ty doomscrolling?

Hulumtimet kanë treguar se doomscrolling mund të shkaktojë ndjenja të pasigurisë, frikës dhe ankthit. Pra, mund t’ju prishë disponimin dhe ndjenjën e mirëqenies në përgjithësi, veçanërisht nëse kthehet në një zakon.

Pasojat e mundshme përfshijnë probleme me gjumin dhe përqendrimin, ndërprerjen e kënaqësisë së kalimit të kohës me familjen dhe miqtë… Në raste më të rënda, mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe goditje në tru dhe sulm në zemër.

Pesë mënyra për ta ndaluar doomscrolling:

1) Kufizojeni kohën për mediat sociale

Është e lehtë të humbasësh gjurmët e kohës gjatë shfletimit të lajmeve dhe mediave sociale. Ju mund ta parandaloni këtë duke përcaktuar paraprakisht se sa kohë do të shpenzoni në këto aktivitete dhe duke iu përmbajtur asaj.

2) Shkarkoni aplikacione për t’ju ndihmuar

Ka aplikacione që mund të jenë të dobishme në afatin kohor të përmendur tashmë.

Për shembull, Social Fever monitoron përdorimin tuaj të internetit dhe ju lejon të vendosni limite ditore dhe do t’ju lajmërojë kur e teproni. Ju gjithashtu mund të përdorni StayFree në kompjuterë personalë, jo vetëm në telefona inteligjentë, për të bllokuar disa aplikacione dhe faqe interneti që ju humbin kohën.

3) Gjeni një hobi

Njerëzit shpesh i drejtohen lajmeve për ta tejkaluar mërzinë. Në vend që të lexoni, përpiquni të përfshiheni në diçka që ju relakson dhe ju lidh me njerëzit e tjerë. Për shembull, gatim, lexim, udhëtime në natyrë, pikturë …

4) Bëni ushtrime

Është e vështirë të bsh dooscrolling gjatë vrapimit, ngritjes në këmbë ose ngritjes së peshave. Ushtrimi gjithashtu do t’i rrisë nivelet e hormonit të lumturisë (endorfina) dhe do të zvogëlojë ato që lidhen me stresin (kortizol dhe adrenalinë). Dhe do të ndiheni më mirë. Ekspertët thonë se vetëm 150 minuta ushtrime të moderuara në javë mund të japin rezultate të mira.

5) Kërkoni artikuj më pozitivë

Nuk duhet të lexoni vetëm lajme të këqija. Ka shumë gjëra që po ndodhin në botë që janë inkurajuese, frymëzuese dhe përgjithësisht pozitive. Përfshini lajme të tilla në përzierjen tuaj të përditshme.

Çfarë mund të bëjnë mediat dhe rrjetet sociale?

Doomscrolling shpesh shihet si diçka për të cilën individët duhet të jenë përgjegjës. Por mund të jetë gjithashtu rezultat i një modeli biznesi të zgjedhur me vetëdije të botuesve dhe mediave sociale që përdorin algoritme për t’ju shërbyer lajme të ngjashme me ato për të cilat keni shfaqur tashmë interes.

Kjo duhet t’i nënshtrohet shqyrtimit rregullator dhe përdoruesit duhet të jenë në gjendje të vendosin se nuk duan të jenë objektivi i profilizimit dhe personalizimit.’/Business Insider.