Distanca sociale mund të ulë numrin e rasteve me Covid-19

Distanca sociale mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përhapjes së pandemisë së shkaktuar nga COVID-19, sipas një analize të re të bërë jashtë Shteteve të Bashkuara dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Një ekspert paralajmëroi që gjetjet, sado “të përshtatshme politikisht” të jenë ato, bazohen në të dhëna të meta dhe nuk duhet të mendohen si përfundimtare, por më tepër sugjeruese.

Me aktualisht pothuajse 13.5 milion raste të konfirmuara në të gjithë botën dhe mungesa e një trajtimi efektiv ose një vaksinë, “rekomandimi më pragmatik ka qenë të këshillojë distancimin fizik (referuar nga disa si distancim shoqëror) për të minimizuar transmetimin person-në-person me qëllim për të  rrafshuar kurbën e epidemisë ”, kanë shkruar autorët e studimit, të udhëhequr nga doktor Nazrul Islam, mjek-epidemiolog i Universitetit të Oksfordit dhe statistikë mjekësore.

Por nuk ka pasur shumë të dhëna për të treguar nëse funksionon apo jo.

Kështu që studiuesit mblodhën dhe analizuan informacionin mbi rastet e raportuara ditore nga 149 shtete ose rajone, para dhe pas pesë masave të ndryshme fizike ose sociale të distancimit.

Masat ishin: mbyllja e shkollave, mbyllja e vendit të punës, mbyllja e transportit publik, kufizimet në tubime masive dhe kufizimet e bllokimit të lëvizjes së njerëzve brenda vendeve ose rajoneve.

Të dhëna në botë reale: pro dhe kundër

Ata zbuluan se mesatarisht, çdo masë fizike distancuese shoqërohej me një ulje të përgjithshme të infektimit Covid-19 prej 13% gjatë periudhës së studimit.

Kufizimi në mbledhjet masive, në kombinim me mbylljen e shkollës dhe vendit të punës, duket se ishte një komponent kryesor që shoqërohet me një rënie të numrit të infektuarëve me Covid-19, ata raportuan në një studim të botuar të enjten në BMJ.

Nga ana tjetër, mbyllja e transportit publik nuk ishte e lidhur me ndonjë përfitim shtesë kur katër masat e tjera ishin tashmë në vend, duke sugjeruar që transporti publik mund të mbetet i hapur “sidomos për ata që punojnë në shërbime jetësore, përfshirë shëndetin, kujdesin dhe rolet e reagimit emergjent . ”

Rendi në të cilin u vendosën këto masa nuk dukej se kishte rëndësi, por kur vlerësimet nga të gjitha vendet u bashkuan së bashku, studiuesit zbuluan se një ulje më e madhe e kurbes së të infektuarëve me Covid-19 u shoqërua me zbatimin e mëparshëm, sesa më vonë. të bllokimit.

Në një editorial shoqërues, Thomas May, një profesor kërkimesh në Kolegjin e Mjekësisë Elson S. Floyd në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit, vlerësoi studiuesit për përdorimin e të dhënave në botën reale në modelimin e tyre, por theksoi se kjo forcë është gjithashtu problematike.

“Fatkeqësisht, përdorimi i rezultateve të tilla është gjithashtu dobësia më e madhe e studimit, duke e bërë analizën të varur nga cilësia e të dhënave nga testimi. Në mënyrë të veçantë, autorët u mbështetën në” raste të raportuara ditore “të përpiluara nga 149 vende të pavarura; të dhëna që i nënshtrohen cilësisë së ndryshueshme, saktësisë dhe praktikat jo konsistente të testimit, ”shkroi May.

“Si rezultat, kujdesi është i garantuar kur interpretohen gjetjet,” shtoi ai.

Si shembull, ai thekson se të dhënat nga Shtetet e Bashkuara, janë “më pak se ideale” për shkak të ndryshimeve në praktikat e testimit nga lokacioni në vendndodhje, mungesa e testeve më herët në pandeminë dhe grumbullimin e së bashku të testimit të antitrupave nga testimi aktiv per sëmundje – të gjitha këto dobësojnë shoqatat që mund të tërhiqen.

Megjithëse studimi ofron mbështetje për distancën fizike, ai tha se “nuk mund të jetë përfundimtar për arsyet e përshkruara”. Por, shtoi ai, masat ndoshta janë efektive.//CNN

Përkthyer nga Denis Ibishi