Çfarë e shkakton sklerozën e shumëfishtë?

Skleroza e shumëfishtë (SSh) është një sëmundje e sistemit nervor qendror, i cili përbëhet nga truri dhe palca kurrizore. Njerëzit me Sklerozë të Shumëfishtë mund të përjetojnë simptoma, të tilla si humbja e kujtesës, spazma muskulore, humbja e ekuilibrit, siklet në sy, të folur të paqartë dhe më shumë.

Skleroza e shumëfishtë shkakton dëmtim të mielinës – shtresës mbrojtëse rreth qelizave nervore, duke çuar në ndërprerje të sinjaleve nervore për të ngadalësuar ose ndaluar.

Në përgjithësi, të kesh variante të caktuara të gjeneve ose një histori familjare të SSh mund ta rrisë rrezikun për zhvillimin e SSh. Disa faktorë mjedisorë ose të stilit të jetesës – të tilla si pirja e duhanit – mund të rrisin gjithashtu rrezikun për SSh.

Teoritë për atë që e shkakton sklerozën e shumëfishtë

Shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton SSh, por ata po hulumtojnë nëse mund të jetë një sëmundje autoimune (kur sistemi juaj imunitar sulmon gabimisht pjesë të trupit tuaj), një sëmundje gjenetike neurodegjenerative (një sëmundje e shkaktuar nga një mutacion i gjeneve që prek qelizat nervore në tru), ose të shkaktuar nga infeksionet virale. 

SSh mund të jetë një sëmundje autoimune

Një sistem imunitar i shëndetshëm i përgjigjet kërcënimeve të jashtme me qeliza të bardha të veçanta të gjakut të quajtura limfocite, të cilat zakonisht i identifikojnë dhe i sulmojnë viruset e dëmshme dhe patogjenët e tjerë. Me sëmundjet autoimune, këto qeliza të bardha të gjakut i sulmojnë gabimisht qelizat e shëndetshme të trupit – gjë që mund të çojë në dëmtim të organeve ose indeve.

SSh shpesh quhet një sëmundje autoimune, por nuk ka hulumtime të mjaftueshme për ta konfirmuar këtë. Studiuesit nuk kanë qenë në gjendje ta identifikojnë ndonjë qelizë imune specifike që është përgjegjëse për SSh. Së bashku me dëmtimin e mielinës, një tjetër karakteristikë e dëmtimit nervor të lidhur me SSh është dëmtimi aksonal – këputja e lidhjeve nervore (aksoneve) në tru. Ky lloj dëmtimi nuk mund të shpjegohet me një përgjigje autoimune.

Edhe nëse SSh ka një shkak autoimun, ne ende nuk e dimë pse zhvillohen shumë kushte të tilla. Në përgjithësi, kushtet autoimune mund të lindin nga një kombinim faktorësh, duke përfshirë gjenetikën, historinë mjekësore dhe stilin e jetës dhe mjedisintuaj. 

SSh mund të jetë nga inflamacioni i lidhur me infeksionet

Disa studiues po studiojnë nëse SSh mund të jetë për shkak të një reagimi imunitar ndaj infeksioneve virale ose bakteriale, që rezulton në inflamacion. Në veçanti, mund të ketë një korrelacion midis zhvillimit të SSh dhe një historie të virusit Epstein-Barr (EBV). EBV është një virus herpes shumë i zakonshëm që shkakton mono (mononukleozë ose “sëmundja e puthjes”), e cila transmetohet nga personi në person përmes pështymës.

Në një studim vëzhgues të vitit 2022 të botuar në Science, studiuesit shikuan 10 milionë të rinj të rritur në ushtrinë amerikane. Gjatë shërbimit të tyre ushtarak, rreth 900 prej tyre u diagnostikuan me SSh – rreziku i tyre për ta zhvilluar atë u rrit me 32 herë pas kontraktimit të EBV.

Kësisoji, marrja mono nuk do të thotë domosdoshmërisht se do ta zhvilloni SSh. Edhe pse rreth 95% e të rriturve përfundimisht marrin EBV, shumë pak prej tyre zhvillojnë SSh. EBV mund të jetë një shkaktar ndër disa, dhe studiuesit dyshojnë se sëmundja mund të zhvillohet për shkak të faktorëve të tjerë, të lidhur me gjenetikën ose mjedisin tuaj.

Studiuesit po shikojnë gjithashtu lidhjen e SSh me infeksione të tjera virale, si fruthi (një sëmundje virale e parandalueshme nga vaksina), herpesvirusi njerëzor-6 dhe lija e dhenve, së bashku me Chlamydia pneumoniae – një infeksion bakterial jo seksualisht i transmetueshëm që mund të shkaktojë pneumoni.

SSh mund të jetë një sëmundje nervore gjenetike

Një teori tjetër është se shkaku i SSh mund të jetë gjenetik – një që nuk ka lidhje me një përgjigje imune. Shkencëtarët po studiojnë disa variante gjenetike (polimorfizma gjenetike) që priren të jenë më të zakonshme tek njerëzit që zhvillojnë SSh.

A është skleroza e shumëfishtë e trashëgueshme?

Skleroza e shumëfishtë nuk konsiderohet një sëmundje trashëgimore – ajo nuk transmetohet në familje nga brezi në brez. Por mund të ketë një rrezik gjenetik – mund të keni një rrezik më të lartë për SSh nëse anëtari i familjes suaj e ka këtë gjendje.

Për popullatën e përgjithshme, rreziku i zhvillimit të SSh është rreth 0.1% (ose 1 në 1000).3 Rreziku rritet në 2% nëse keni një prind ose fëmijë me SSh dhe deri në 3-5% nëse keni një vëlla ose motër ose binjak vëllazëror. Nëse keni një binjak identik me SSh, keni rreth 25% mundësi për ta zhvilluar këtë gjendje.

Pasja e disa varianteve gjenetike ka të ngjarë të kontribuojë në rrezikun tuaj për SSh. Studiuesit kanë gjetur më shumë se 200 gjene që janë të lidhura me SSh. Shumica e këtyre varianteve gjenetike mund të luajnë një rol në sistemin imunitar dhe mund të shoqërohen me sëmundje autoimune si diabeti i tipit 1, artriti reumatoid dhe lupusi.  Sidoqoftë, nuk ka asnjë variacion të vetëm gjenik që ju garanton se do ta zhvilloni SSh

Kush preket nga skleroza e shumëfishtë?

Rreth 1 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara jetonin me SSh në vitin 2017.

Disa njerëz kanë më shumë gjasa të zhvillojnë SSh se të tjerët. Faktorët që kontribuojnë në këtë, janë:

Mosha: Shumica e njerëzve diagnostikohen midis moshës 20-50 vjeç.

Gjinia: SSh është mbi tri herë më e zakonshme tek njerëzit e caktuar femra në lindje sesa tek njerëzit e caktuar meshkuj. Kjo u rrit nga 1.4 herë në vitin 1955 – megjithëse studiuesit nuk janë të sigurt pse. Femrat gjithashtu mund të përjetojnë simptoma më herët.

Përkatësia etnike: SSh është raportuar më së shpeshti tek njerëzit e bardhë me origjinë nga Evropa Veriore, megjithëse hulumtimet më të fundit sugjerojnë që afrikano-amerikanët diagnostifikohen me SSh në një shkallë të ngjashme.

Amerikanët e zinj me SSh zakonisht fillojnë të përjetojnë simptoma rreth moshës 33 vjeç, krahasuar me amerikanët e bardhë me SSh që fillojnë të kenë simptoma në moshën 31 vjeçare.

Faktoret e rrezikut

Disa faktorë mjedisorë dhe të stilit të jetesës mund të luajnë një rol në gjasat tuaja për të zhvilluar SSh. Këta faktorë përfshijnë:

Gjeografia: Zonat me shkallën më të lartë të SSh janë Evropa, Kanadaja jugore, SHBA-ja veriore, Zelanda e Re dhe Australia juglindore. Normat mund të rriten gjithashtu nga hemisfera jugore në atë veriore.

Vitamina D: Nivelet e ulëta të vitaminës D në gjak mund të rrisin rrezikun e SSh. Kjo mbështetet nga studimet historike që përfshinin kryesisht njerëzit e bardhë, si dhe një studim të vitit 2018 për njerëzit me ngjyrë dhe hispanikë. Raca, përkatësia etnike ose toni i lëkurës mund të ndikojnë në nivelet e vitaminës D, së bashku me dietën dhe sa kohë kalon një person në diell. Koha e kufizuar në diell – një burim natyral i vitaminës D – mund të shpjegojë gjithashtu ndryshimet gjeografike në shkallën e SSh.

Pirja e duhanit: Ky fakt mund ta rrisë rrezikun e SSh dhe mund të lidhet me sëmundje më të rënda. Lënia e duhanit mund ta ngadalësojë përparimin e simptomave. Megjithatë, ky rrezik mund të mos jetë për shkak të vetëm pirjes së duhanit, por aktit të pirjes së duhanit. Në një rast studimi, njerëzit që përtypnin vetëm duhan nuk kishin një rrezik në rritje të SSh.

Obeziteti: Nëse keni obezitet gjatë fëmijërisë ose adoleshencës, mund të keni një rrezik në rritje të zhvillimit të SSh më vonë në jetë, veçanërisht nëse i përkisni gjinisë femër. Të kesh obezitet në moshën madhore të hershme mund ta rrisë gjithashtu rrezikun për SSh.

Kushtet autoimune: Njerëzit me kushte, të tilla si diabeti i tipit 1, sëmundja e tiroides, psoriasis dhe sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD) mund të kenë më shumë gjasa ta kenë SSh.

Studiuesit po i konsiderojnë gjithashtu këta faktorë të mundshëm rreziku, por studimet tregojnë rezultate të përziera. Nuk ka prova të mjaftueshme për të konfirmuar se këto janë të lidhura me SSh: Alergjitë mjedisore, Kafshët shtëpiake shtëpiake, Metalet e rënda si merkuri ose plumbi, Muaji i lindjes./Health.com

Përgatiti: Nuhi Shala