Çfarë dihet për variantin e ri të COVID-19 që është shfaqur në Mbretërinë e Bashkuar?

Një variant i ri COVID-19 i përbërë nga dy shtytës të Omicron mendohet të jetë edhe më infektiv se ai që aktualisht rrit rastet në mbarë botën.

Zyrtarët shëndetësorë po e gjurmojnë llojin, të quajtur XE, i cili u zbulua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar, por tani raportohet në raste gjetkë.

Që nga fillimi i prillit, kishte mbi një mijë raste të konfirmuara të asaj që është quajtur varianti “Frankenstein”.

Është thjesht e fundit në një varg të gjatë variantesh që shkencëtarët tani po i mbajnë në sy, ndërsa bota vazhdon të luftojë me shpërthimet e koronavirusit.

XE, varianti hibrid i Omicron-it

Sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA), XE është një kombinim i BA.1 dhe BA.2.

BA.1 është varianti origjinal i Omicron, i cili ndezi valë të reja infeksionesh COVID-19 në të gjithë botën dhe çoi në kufizime të përforcuara të shëndetit publik në shumë vende.

BA.2 u zbulua për herë të parë në nëntor dhe tani është shfaqur si lloji dominues i coronavirusit në më shumë se 60 vende.

Është më infektues se BA.1, por nuk duket se shkakton sëmundje më serioze.

“XE është një rikombinues BA.1/BA.2, me shumicën e gjenomit që përfshin gjenin S që i përket BA.2,” raportoi UKHSA në një konferencë teknike nga 8 prilli.

Një rikombinues paraqitet kur njerëzit infektohen me dy ose më shumë variante të virusit.

Sipas Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) nuk është e pazakontë dhe disa variante rikombinuese janë identifikuar gjatë rrjedhës së pandemisë.

A duhet të shqetësohemi për variantin XE?

Dr. Simon Clarke, profesor i asociuar në Mikrobiologjinë Qelizore në Universitetin e Reading, i tha agjencisë së lajmeve AP më 8 prill se është shumë herët për të bërë gjykime rreth XE.

“Ka shumë për të mësuar rreth këtij virusi rikombinues,” tha ai.

“Këtu janë bashkuar dy viruse dhe e kanë kombinuar materialin e tyre gjenetik dhe ju përfundoni me një mozaik. Për momentin duket se nuk është aq i përshtatshëm dhe aq i suksesshëm sa BA.2, megjithëse mendoj se është ende shumë herët.”

“Për sa i përket aftësisë së tij për të shkaktuar sëmundje, nuk mund të gjykoni vërtet se derisa të keni një numër të madh njerëzish të infektuar, ky është një përcaktim shumë më i vështirë për t’u bërë,” shtoi ai.

Organizata Botërore e Shëndetësisë po e monitoron XE, por ende nuk e ka konsideruar atë si një variant shqetësimi apo interesi.

Ku është zbuluar varianti XE?

XE u zbulua për herë të parë përmes sekuencës në Angli më 19 janar 2022.

Që nga 5 Prilli, UKHSA tha se kishte pasur 1,125 raste në Angli, dhe varianti besohet se po përhapet nga transmetimi në komunitet, me shumicën e rasteve aktualisht në lindje të Anglisë, Londër dhe Jug-Lindje.

Agjencia tha se të dhënat më të fundit deri më 30 mars të këtij viti tregojnë se XE ka një normë rritjeje 12.6 për qind mbi atë të BA.2.

Një rast është konfirmuar edhe në Japoni, me ministrinë japoneze të shëndetësisë që raportoi të hënën rastin e parë në vend të XE në një grua që arriti në aeroportin Narita nga Shtetet e Bashkuara më 26 mars.

Një rast i XE u raportua gjithashtu në Indi, sipas Korporatës Komunale Brihanmumbai. Sipas NDTV, megjithatë, burime zyrtare nga ministria e shëndetësisë nuk e kanë konfirmuar se rasti është XE./Euronews