Lumi i fundit i egër në Evropë po rrezikohet nga digat

Nën një pemë të gjerë afër kufirit të Shqipërisë me Greqinë, Jorgji Ilia mbush një enë me ujë në një prej burimeve të shumta të lumit Vjosa.

“Nuk ka asgjë më të mirë se lumi”, thotë mësuesi në pension. “Vjosa i jep bukuri fshatit tonë.”

Vjosa është e butë dhe e paqartë, duke ndryshuar nga blu i tejdukshëm kobalti në llum kafe në jeshile smerald, nga një rrjedhë e qëndrueshme në një përrua të tërbuar. Asgjë nuk e mban atë më shumë se 270 kilometra (170 milje) në rrjedhën e saj nëpër shpatet e mbuluara me pyje të maleve Pindus të Greqisë në brigjet e Adriatikut të Shqipërisë, shkruan Associated Press.

AP PHOTOS

Ky është një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës. Por për sa kohë?

Qeveria shqiptare ka vendosur në lëvizje planet për të dëmtuar Vjosën dhe degët e saj për të gjeneruar energji elektrike shumë të nevojshme për një nga vendet më të varfra të Evropës, me qëllimin për të ndërtuar tetë diga përgjatë lumit kryesor.

Është pjesë e një bum hidrocentrali botëror, kryesisht në Azinë Juglindore, Amerikën e Jugut, Afrikë dhe pjesë më pak të zhvilluara të Evropës. Vetëm në Ballkan, rreth 2,800 projekte për të zbutur lumenjtë janë duke u zhvilluar ose planifikuar – një “digë cunami “, thotë Olsi Nika nga EcoAlbania.

Por disa studime të fundit vënë në dyshim vlerën e hidrocentraleve në luftën kundër ngrohjes globale. Kritikë të tillë si EcoAlbania thonë se përfitimet e hidrocentralit janë të mbivlerësuara – dhe mbizotërohen nga digat e dëmshme.

AP PHOTOS

Lumenjtë janë një pjesë thelbësore e ciklit global të ujit. Ato veprojnë si arteriet e natyrës, duke mbajtur energji dhe lëndë ushqyese nëpër peizazhe të gjera, duke siguruar ujë për pije, prodhim ushqimi dhe industri. Ata janë një mjet transporti për njerëzit dhe mallrat, dhe një strehë për varkëtarët dhe kalorësit. Lumenjtë janë shtëpi për një larmi peshku – përfshirë nishanet e imëta, trofta dhe salmon – dhe ofrojnë strehim dhe ushqim për zogjtë dhe gjitarët.

Por digat ndërpresin rrjedhën e tyre dhe jetën në dhe përreth tyre. Ndërsa instalimi i shkallëve të peshkut dhe zgjerimi i tuneleve për të anashkaluar digat ndihmon disa specie, nuk ka funksionuar në vende si Amazon, thotë Julian Olden, një ekologjist i Universitetit të Uashingtonit i cili ka studiuar ndikimet e digave në Brazil, Australi dhe SH.B.A.

Digat bllokojnë rrjedhën natyrale të ujit dhe sedimenteve, dhe mund të shkaktojnë lëkundje të dëmshme të temperaturave. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë kiminë e ujit dhe të bëjnë që algat toksike të rriten.

“Sapo digat të hyjnë, nuk do të ketë më kthim prapa,” thotë Olden. ” Është befasuese që banorët e saj ka të ngjarë të zhduken. ”

Ata që jetojnë përgjatë bregut të lumenjve ose mbështeten në rrjedhën ujore për digat e tyre të jetesës, mund të vrasin Vjosën ashtu siç e njohin. Ekosistemi i saj i brishtë do të ndryshohet në mënyrë të pakthyeshme, dhe shumë banorë do të humbasin tokën dhe shtëpitë e tyre.

Nga pema e gjerë te Ilia afër kufirit grek, Vjosa rrjedh në veri nëpër gryka të ngushta para se të kalojë pranë qytetit të Tepelenës, duke u rritur vrullin dhe duke u zgjeruar në brigje të gjera me zhavorr, rrjedhja e saj duke u përhapur në fijet – ato që shkencëtarët e quajnë një lumë i përdredhur.

Kjo karakteristikë është tipike për lumenjtë e egër dhe është thelbësore për ekosistemin vendor. Krijon habitate të larmishme dhe lejon që të rrjedhin sedimentet, duke plehëruar fushat e përmbytjes dhe përtërin shtratin e lumit.

Kështu Vjosa zbulon një anë tjetër të natyrës së saj të egër. Pas përmbytjeve sezonale, lumi mund të ndryshojë rrjedhën, gërshetat e tij ri-formohen përgjatë zhavorrit të thellë që shërben si një filtër dhe një sistem i vetë-pastrimit. Kalon nga e majta në të djathtë në qendër, nëpër një zonë rreth 1.5 kilometra të gjerë.

“Një lumë natyror është një lumë dinamik … një lumë i gjallë,” thotë Nika nga EcoAlbania. “Po jeton dita-ditës dhe ndryshon formën. Pas çdo përmbytjeje, nuk mund të shihni kurrë të njëjtat pamje ”.

Aftësia e lumit për t’u pastruar në vetvete është vërtet thelbësore në një vend ku administrimi i mbeturinave është shpeshherë i redimentuar. Për vite me radhë, njerëzit kanë hedhur plehra në kanale, të cilat derdhen në lumë, duke lënë shtigje prej plastike dhe leckash të ngjitura në degët e pemëve. Disa qytete ende hedhin ujërat e zeza të papërpunuara, por vetë-pastrimi i lumit do të thotë që cilësia e përgjithshme e ujit është e kalueshme.

Rreth 25 kilometra (16 milje) në veri-perëndim të Tepelenës, shtrati i lumit ngushtohet në një grykë tjetër të ngushtë e të pjerrët, e mbushur me jetë, ku zogjtë zhyten nga pemët e ankoruara në mënyrë të pasaktë në fytyrën shkëmbore. Vetëm përtej kësaj vjen shenja e parë se sa dramatikisht një digë do të ndikonte në lumë dhe jetën e lidhur me të.

Duke dalë nga kanioni, është si një minierë rripi. Ky është Kalivac, një nga vendet e propozuara të digës. Një ndërmarrje italiane iu dha një kontratë në fund të viteve 1990. Ndërtimi filloi, por nuk mbaroi kurrë, i rrënuar me vonesa dhe probleme financiare. Tani shtrihet përligjja me rojet e stacionuar për të parandaluar plaçkitjet.

Tani, qeveria ka dhënë një kontratë të re për këtë faqe për një kompani turke.

Dhjetëra banorë nga fshati Kute, iu bashkuan OJQ-ve për të ngritur atë që ishte padia e parë mjedisore e Shqipërisë kundër ndërtimit të një dige në grykën Pocem, një rrugëdalje në distancë të shkurtër nga Kalivac. Ata fituan në 2017, por qeveria ka ankuar.

Fitorja, sado e rëndësishme, ishte vetëm një betejë. Një javë më vonë, qeveria lëshoi ​​kontratën Kalivac. EcoAlbania planifikon ta luftojë atë projekt gjithashtu.

Ekologjikisht, ka shumë në diskutim.

Një studim i vitit 2018 i drejtuar nga Fritz Schiemer i Universitetit të Vjenës zbuloi se Vjosa ishte tepër i larmishëm. Ekipi regjistroi më shumë se 90 lloje të jovertebrorëve ujorë në vendet ku janë planifikuar digat, plus qindra peshq, specie amfibe dhe zvarranikësh, disa të rrezikuar dhe të tjerë endemikë në Ballkan.

AP PHOTOS

Por “shumica e biodiversitetit specifik do të zhduket në rastin e ndërtimeve të planifikuara të digës”, paralajmëruan ata.

Digat mund të zbulojnë zinxhirët e ushqimit duke zvogëluar popullsinë e insekteve që ushqejnë peshq dhe duke kufizuar pjelljen, e cila nga ana tjetër bie më pak pre e shpendëve dhe gjitarëve që konsumojnë peshk. Por problemi më i njohur me ndërtimin e digave është se ato bllokojnë shtigjet e peshqve duke u përpjekur të migrojnë në rrjedhën e sipërme për të pjellë. Numri i salmonit të Atlantikut në SHBA ka rënë, sipas Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike, në një pjesë të madhe për shkak të digave.

AP PHOTOS

Ndërsa presioni për ndërtimin e digave intensifikohet në vendet më pak të zhvilluara, e kundërta po ndodh në SHBA dhe Evropën Perëndimore, ku ka një lëvizje për të shembur digat që konsiderohen të vjetruara dhe mjedisore destruktive.

Më shumë se 1.600 diga janë çmontuar në SH.B.A., shumica brenda 30 viteve të fundit, sipas grupit të avokimit American Rivers. Në Evropë, heqja më e madhe që filloi këtë vit në Francë, ku dy diga po prishen në lumin Selune të Normandisë.

Me kaq pak lumenj të egër të mbetur në të gjithë globin, Vjosa gjithashtu është një burim i vlefshëm për studimin e sjelljes së lumenjve.

“Shkenca është vetëm në fillimin e të kuptuarit se si strukturohet dhe mirëmbahet biodiversiteti në rrjetet e lumenjve,” thotë studiuesi Gabriel Singer nga Instituti Leibniz në Gjermani. “Vjosa është një sistem unik.”

Për Shyqyri Seiti, është shumë më personale.

65 vjeçari i cili me varkë ka transportuar vendasit, mallrat dhe bagëtitë përtej lumit për rreth një çerek shekulli. Ndërtimi i pendës Kalivac do të parashikonte fatkeqësi për të. Shumë prej fushave dhe disa prej shtëpive në fshatin e tij të afërt të Vjosës do të humbnin.

“Për mua, lumi është gjithçka”, thotë ai. “Dikush do të përfitojë nga ndërtimi i digës, por do të përmbytë të gjithë në zonë. … Po sikur të ishin në vendin tonë, si do të ndjeheshin të humbnin gjithçka? ”

Dashuria e tij për lumin shkon thellë: Ushqen familjen e tij duke siguruar punë dhe peshk për të ngrënë dhe shitur. Ai i mësoi pesë fëmijët e tij të notonin këtu.

Seiti ka protestuar kundër planeve, por disa nga fqinjët e tij nuk pajtohen. Kryetari i bashkisë, Metat Shehu, këmbëngul se komuniteti “nuk ka interes” për këtë çështje.

“Vjosa është e ndotur. Bimët dhe krijesat e Vjosës janë zhdukur, “thotë Shehu ndërsa i priste dhitë e tij. Çështja më e madhe, shton ai, është se fshatarëve u ofrohet shumë pak për të hequr dorë nga toka e tyre. Ai shpreson që diga të sjellë investime në zonë.

AP PHOTOS

Rreth 10 kilometra (6 milje) zbritëse të Ane Vjose shtrihet fshati Kute, në një kodër me pamje nga Vjosa ndërsa gjarpëron rrugën e saj në veri drejt detit. Banorët e Kute u bashkuan me padinë kundër digës së Pocemit që do të përmbytë fushat e tyre, disa shtëpi dhe, për shumë gjëra, një varrezë. Të liruar nga fitorja e tyre, ata tani presin me ankth rezultatin e thirrjes së qeverisë.

Ka disa shenja në favor të tyre. Në gusht, qeveria njoftoi se po anulonte një projekt në kanionin e Holtës të Shqipërisë qendrore pranë qytetit të Gramsh dhe do të shembë një pjesë të një dige që është ndërtuar tashmë. Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë tha në një deklaratë se vendimi erdhi pas diskutimeve me banorët dhe një rishikim mjedisor. Zyrtarët e ministrisë së energjisë refuzuan kërkesat e shumta për intervistë për të diskutuar për lumin Vjosa dhe planet e hidrocentraleve të vendit.

A mund të ndalen edhe projektet e Vjosa?

Jonus Jonuzi, një fermer 70-vjeçar që u rrit përgjatë lumit, ka ende shpresë.

Ai i rriti fëmijët e tij këtu dhe tani shikon nipërit e mbesat e tij duke luajtur në ujërat e tij. Para agimit çdo ditë, ai kapërcen urën mbi një grykë të ngushtë për t’u shkuar te dhitë e tij përpara se djali i tij i shtyn të pinin nga një burim lokal, ku uji shfaqet i ftohtë dhe i kristaltë.

“Çdo gjë që kam, e kam për shkak të lumit,” thotë ai. “Shqipëria ka nevojë për energji elektrike. Por jo duke krijuar një gjë dhe duke shkatërruar një tjetër. Pse një dëm i tillë që do të jetë i pariparueshëm për jetën, brezat e ardhshëm të na fajësojnë për atë që kemi bërë?”