Vlera e Bitcoin Rritet pas Marrëveshjes për Përditësimin e Softuerit

Vlera e Bitcoin është ngritur në nivele të reja, pas një betejë e gjatë mbi rregullat e softuerit është zgjidhur, të paktën përkohësisht.

Çmimi i një Bitcoin është rritur rreth 50 për qind që nga fillimi i muajit, duke rritur vlerën totale të të gjitha Bitcoins në më shumë se 70 miliardë dollarë.

Të hënën pasdite, Bitcoin po tregtonte mbi 4,290 dollarë, një rritje prej rreth 7 përqind.

Çmimi i Bitcoin, monedhë virtuale, po ngjitet vazhdimisht prej vitit të kaluar, pasi investitorët në mbarë botën kanë treguar interes për karakteristikat e pazakonta të teknologjisë së saj, gjë që lejon paratë që të mbahen dhe lëvizen në një rrjet kompjuterash pa ndonjë qendër Autoriteti ose banke të përfshirë.

Por rritja më e fundit e çmimeve ka ndodhur pasi mbështetësit më të rëndësishëm të rrjetit Bitcoin ranë dakord për një përditësim të gjatë të softuerëve dhe rregullave të rrjetit.

Meqenëse Bitcoin është rritur më shumë, fraksionet e brendshme kanë luftuar për mënyrën më të mirë për përditësimin e softuerit dhe për të lejuar më shumë transaksione për të lëvizur nëpër sistem.

Një rregull në softuerin origjinal, lëshuar në vitin 2009, kufizoi numrin e transaksioneve që mund të lëviznin përmes sistemit në rreth pesë sekonda.

Gjatë dy viteve të fundit, një grup i zhurmshëm i fansave të Bitcoin dëshironte të shihte monedhën të zgjerohej shpejt për të konkurruar me Visa dhe PayPal.

Por ky kamp u përball me opozitën nga të ashtuquajturit zhvilluesit kryesorë, disa dhjetëra programues që mbajnë softuerin themelor Bitcoin, në përgjithësi në baza vullnetare.

Në fund të korrikut, disa nga njerëzit që donin që Bitcoin të zgjerohej shpejt u ndërprenë dhe krijuan një para dixhitale rivale, të njohur si Bitcoin Cash, që mund të trajtojë transaksione më të shpeshta. Kjo monedhë e re ka tërhequr një pasim të vogël, dhe ka ruajtur një vlerë relativisht të qëndrueshme rreth $ 300.

Shumica e investitorëve dhe kompanive të Bitcoin, megjithatë, kanë qëndruar me rrjetin origjinal Bitcoin dhe zhvilluesit kryesorë që punojnë në të.

Zhvilluesit kryesorë kanë dalë me zgjidhjen e tyre për të rritur numrin e transaksioneve që kalojnë përmes sistemit, të njohur si Dëshmitari i Ndarë ose SegWit.

Ndërsa SegWit nuk e zgjeron rrjetin sa më shpejt që Bitcoin Cash, kjo e bën më të lehtë ndërtimin e shërbimeve në krye të rrjetit Bitcoin, siç është rrjeti i ashtuquajtur “Rrufeja”, që do të lejojë transaksione më të shpejta.

Mbështetësit më të mëdhenj të rrjetit ranë dakord javën e kaluar për të vazhduar me SegWit, dhe kjo është ajo marrëveshje, në shkallëzimin e rrjetit, që është arsyeja më e dukshme për rritjen e fundit.

Shkallëzimi ka qenë katalizatori kryesor për tubimin e çmimeve “, tha Charles Hayter, themeluesi i kompanisë së të dhënave CryptoCompare.

“Debati i shkallëzimit sigurisht që po e mban çmimin Bitcoin.”

Shumë përkrahës të zhvilluesve kryesorë kanë thënë se Bitcoin ka më shumë gjasa të jetë një shtresë bazë që shërbimet e tjera janë ndërtuar në majë. Në këtë vizion, Bitcoin do të ishte më shumë si ari në standardin e artë të vjetër se sa si një rrjet pagese.

Analogu i artë dhe mungesa e Bitcoin – rregullat e rrjetit diktojnë se vetëm 21 milionë do të krijohen ndonjëherë – kanë bërë që disa investitorë të besojnë se vlera e monedhës do të vazhdojë të rritet, ndërkohë që shumë njerëz kërkojnë të ruajnë pasurinë e tyre në sistem.

Ky vizion ka zënë një zjarr të veçantë në Japoni dhe Korenë e Jugut, të cilat kanë përbërë një pjesë gjithnjë e më të madhe të tregtimit të Bitcoin këtë vit, duke marrë përsipër nga Kina, e cila dikur ishte përgjegjëse për volumin më të lartë tregtar.

Futja e SegËit nuk zgjidh të gjitha argumentet që kanë ndarë komunitetin Bitcoin.

Shumë kompani të mëdha Bitcoin ende shpresojnë të ndjekin me një marrëveshje, të arritur në pranverë, që do të ndryshojë softuerin Bitcoin në nëntor për të lejuar dyfishin e transaksioneve që rrjedhin përmes rrjetit.

Zhvilluesit kryesorë e kanë bërë të qartë në forume të ndryshme se nuk planifikojnë të azhurnojnë softuerin në nëntor për të dyfishuar kapacitetin e rrjetit. Kur të arrihet afati i nëntorit, disa nga kompanitë që shpresojnë të dyfishojnë kapacitetin e rrjetit mund të ndahen përsëri nga zhvilluesit kryesorë.

“Ka një histori të armiqësisë mes fraksioneve të Bitcoin me interesa të vlefshme dhe këto tensione mund të ndizen sërish”, tha zoti Hayter.

Tani për tani, Bitcoin po rritet në mënyrë të qëndrueshme dhe shumë më shpejt se çdo prej monedhave konkurruese virtuale që janë rritur në vitet e fundit.

Më parë gjatë vitit, çmimet e shumë monedhave të tjera virtuale po rriteshin më shpejt se çmimi i Bitcoin, mbi të gjitha Ethereum, një monedhë virtuale që ka karakteristika më të programueshme sesa Bitcoin.

Çmimi i Ethereum është rritur këtë muaj, por më ngadalë se Bitcoin dhe mbetet nën nivelin e lartë që arriti në qershor. Të hënën, çmimi qëndroi rreth 300 dollarë.

Investitorët po blejnë Ethereum dhe Bitcoin për të investuar në të ashtuquajturat oferta fillestare të monedhave, një metodë e re e rritjes së fondeve në të cilat sipërmarrësit krijojnë dhe shesin monedhat e tyre virtuale.

Ofertat e tilla kanë vazhduar të hyjnë në treg pavarësisht paralajmërimeve nga rregullatorët se disa prej tyre mund të shkelin ligjet e letrave me vlerë.

 

Kaçaniku në pritje të ujit

by Qëndresë Mustafa
NA NDIQNI

Send this to a friend