Të qëndruarit ulur më e rrezikshme se duhanpirja

Ne të gjithë e dimë duke thënë se nëse ushtrojmë, do të jetojmë më gjatë. Një studim i ri shkon një hap më tej dhe zbulon se një mënyrë jetese moderne, që do të thotë të ulur për shumicën e ditës, është më e keqe për shëndetin tuaj sesa pirja e duhanit, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

William Jaber, një kardiolog në Klinikën e Clevelandit dhe një nga autorët e hulumtimit, i quajti rezultatet “jashtëzakonisht të habitshme”, raporton CNN.

“Fakti që ju nuk keni rezultate të mira në një test të ngarkesës dhe nuk keni një prognozë të keqe, madje çon në vdekje dhe diabeti mund të ndodhë”, tha Jaber.

Ai pohon se hulumtuesit tani duhet të transmetojnë gjetjet e tyre te popullsia më e gjerë, përkatësisht të thonë se ata që nuk janë në formë mund të rrezikohen nga sëmundje të ndryshme, përfshirë diabetin dhe se këta njerëz kanë të gjitha rreziqet e sëmundjeve si duhanpirësit.

“Ju duhet vetëm të ushtroni,” porosit Jaber, duke shtuar se zbulimi i dytë i madh ishte se fitnesi zgjat jetën.

“Nëse krahasoni rrezikun e uljes deri në performancën më të lartë në testin e stërvitjes, rreziku është rreth tre herë më i lartë se duhani”, shpjegon Jaber.

Duke krahasuar dikë që nuk i kushton shumë kohë ushtrimit me ata që stërvitin rregullisht, ky mjek thotë rreziku nga vdekja e parakohshme është 390% më i lartë.

“Në fakt, nuk ka tavan në favor të ushtrimit. Nuk ka kufi moshe që nuk përfiton nga aftësitë fizike”, pohon ai.

Hulumtuesit studiuan 122,007 pacientë të cilët u testuan në klinikën në Cleveland nga 1 janari 1991 deri më 31 dhjetor 2014. Ata po studiuan përfitimet e stërvitjes dhe të përshtatshmërisë.

Ata me normën më të ulët të ushtrimeve përbënin 2 për qind e pjesëmarrësve.

“Sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti janë sëmundjet më të përhapura në SHBA. Shpenzojmë më shumë se 200 miliardë dollarë në vit për trajtimin e këtyre sëmundjeve dhe ndërlikimeve të tyre. Në vend që të paguajnë shuma të mëdha për trajtimin e sëmundjes, duhet t’i inkurajojmë pacientët dhe komunitetet tona të jenë aktive dhe të ushtrojnë “, tha Jordan Metsl, MD nga Spitali i Kirurgjisë Specialiste dhe autor i librit “Mjekimi i ushtrimit”.

Hulumtuesit ishin gjithmonë të shqetësuar se praktikuesit “ultra” mund të ishin në rrezik më të madh të vdekjes, por studimi zbuloi se nuk ishte kështu.