Sjellja gjatë tërmetit: Pse nuk duhet të qëndrojmë ndër derë dhe të lëvizim

Bazuar në hulumtimet ndër vite mbi mënyrën sesi njerëzit lëndohen ose vriten gjatë tërmeteve dhe përvojat e SHBA-ve dhe ekipeve ndërkombëtare të kërkimit dhe shpëtimit, janë tri veprime që nuk rekomandohen të bëhen për t’u mbrojtur gjatë tërmeteve, raporton Washington.edu.

Mos vraponi jashtë ose në dhoma të tjera gjatë lëkundjes;

Zona afër mureve të jashtme të një ndërtese është vendi më i rrezikshëm për t’u vendosur. Dritaret, fasadat dhe detajet arkitektonike janë shpesh pjesët e para të ndërtesës që shemben. Për të qëndruar larg kësaj zone të rrezikut, qëndroni brenda nëse jeni brenda dhe jashtë nëse jeni jashtë. Gjithashtu, lëkundja mund të jetë aq e fortë sa që nuk do të jeni në gjendje të lëvizni larg pa rënë poshtë, dhe objektet mund të bien ose hidhen tek atëherë kur nuk e prisni. Dëmtimet mund të shmangen nëse bjerni në tokë para se të bie tërmeti.

Mos qëndroni në derë;

Një imazh i qëndrueshëm i tërmetit i Kalifornisë është një shtëpi e rrënuar me kornizën e derës e vetmja e ngritur në këmbë. Nga kjo erdhi besimi se dera është vendi më i sigurt gjatë një tërmeti. E vërtetë – nëse jetoni në një shtëpi të vjetër, ose disa shtëpi më të vjetra me kornizë druri. Në shtëpitë moderne, portat e dyerve nuk janë më të forta se çdo pjesë tjetër e shtëpisë, dhe porta e hyrjes nuk ju mbron nga burimi më i mundshëm i dëmtimit – rënie ose objektet fluturuese. Ju gjithashtu nuk mund të jeni në gjendje të mbërtheni veten në derë gjatë lëkundjes së fortë. Ju jeni më të sigurt nën një tavolinë.

Mos hyni në “trekëndëshin e jetës”;

Në vitet e fundit, po qarkullon një e-mail që përshkruan një alternativë me këshillat e krijuara prej kohësh “Drop, Cover, and Hold On”. E ashtuquajtura “trekëndëshi i jetës” dhe disa nga veprimet e tjera të rekomanduara në e-mail janë potencialisht kërcënuese për jetën dhe besueshmëria e burimit të këtyre rekomandimeve është vënë në pikëpyetje të gjerë.

Këshillat për “trekëndëshin e jetës” (gjithnjë qëndroni në një tryeze dhe jo nën të) bazohet në disa supozime të gabuara:

  • ndërtesat gjithmonë shemben në tërmete (gabim – veçanërisht në vendet e zhvilluara, dhe rrënoja e “zbritjes” së sheshtë është e rrallë kudo);
  • kur ndërtesat shemben, ato gjithmonë shtypin të gjitha mobiljet brenda (gabim – njerëzit mbijetojnë nën mobilje ose strehimore të tjera);
  • njerëzit gjithmonë mund të parashikojnë se si ndërtesa e tyre mund të shembet dhe të parashikojë vendndodhjen e hapësirave të pavlefshme të mbijetueshme (gabim – drejtimi i lëkundjes dhe aspektet unike strukturore të ndërtesës e bëjnë këtë pothuajse të pamundur); dhe
  • gjatë lëkundjes së fortë njerëzit mund të lëvizin në një vend të dëshiruar (lëkundja e gabuar mund të bëjë lëvizjen shumë të vështirë dhe të rrezikshme).

Disa rekomandime të tjera në postën elektronike “trekëndëshi i jetës” bazohen në supozime të gabuara dhe shumë të rrezikshme.

Për shembull, rekomandimi për të dalë nga makina juaj gjatë një tërmeti dhe të shtriheni pranë tij supozon se gjithmonë ka një autostradë të ngritur sipër jush që do të bjerë dhe ta shtyp makinën tuaj. Sigurisht që ka shumë pak autostrada të ngritura, dhe të shtrihesh pranë makinës është shumë e rrezikshme sepse ajo mund të lëvizë dhe ju shtyp dhe drejtuesit e tjerë mund të mos ju shohin në tokë!