Foto: Startup Stock Photos

Si t'i zhvilloni aftësitë tuaja të të menduarit kritik

Ne marrim vendime çdo ditë që ndikojnë në jetën tonë. Qoftë në një kontekst personal apo profesional, nuk mund të mohoni kurrë rëndësinë dhe domosdoshmërinë e një vendimmarrjeje të mirë.

Mendimi kritik na ndihmon të gjejmë ndonjë të metë nëse ekziston, në procesin tonë të vendimmarrjes dhe na ndihmon të arrijmë një rezultat më të mirë duke eliminuar ato të meta.

Me pak fjalë, pavarësisht se çfarë jeni duke bërë, ju duhet të keni atë grup aftësish vendimmarrëse; dhe për këtë, ju duhet të jeni në gjendje të mendoni në mënyrë kritike dhe të veproni shpejt.

Nëse pyesni veten se çfarë duhet të bëni për të përmirësuar të menduarit kritik, këtu është një listë hapash që duhet të ndiqni:

1. Kuptojeni saktësisht se çfarë dëshironi

Të dish saktësisht se çfarë dëshiron është hapi i parë i të menduarit kritik.

Ne duhet të mendojmë në mënyrë kritike për të zgjidhur problemet në mënyrë që ato të përmbushin objektivat e tyre. Çdo vendim që marrim ka një objektiv ose qëllim të bashkangjitur me të dhe identifikimi i saktë i asaj që është, çfarë duam në të vërtetë prej tij, na jep një pikënisje për të punuar.

Pra, pyesni veten: Çfarë dua unë? Çfarë pres të marr nga kjo? Derisa të dini përgjigjen e këtyre pyetjeve, nuk do ta dini se cili është vendimi i duhur.

2. Konsideroni perspektiva të tjera
Ne shpesh mendojmë vetëm nga këndvështrimi ynë për t’u marrë me problemet. Sidoqoftë, ndihmon me të menduarit kritik dhe vendimmarrjen nëse përpiqeni të mendoni nga këndvështrimi i dikujt tjetër.

Për më tepër, ju jep një pamje më të qartë të situatës së përgjithshme.

Le të themi se po kërkoni të zgjidhni një problem në punë. Mendoni se si mund t’i qaset miku juaj më i mirë, vëllau apo ndonjë person tjetër i afërt dhe pastaj mendoni se si mund t’i qaset shefi juaj.

Duke i lejuar vetes të konsideroni perspektiva të ndryshme, mund ta gjeni veten duke goditur zgjidhje që nuk i kishit konsideruar më parë.

3. Merrni parasysh pasojat e opsioneve tuaja
Çdo opsion që zgjedhim ka pasoja për ne ose ndoshta të tjerët të përfshirë në problem.

Ju duhet të peshoni pasojat e mundshme që mund të lindin nga secila prej opsioneve tuaja dhe të zgjidhni atë që ju sjell më shumë përfitime, ndërkohë që kufizoni efektet negative për të tjerët.

Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë është duke shkruar një listë të mirat dhe të këqijat.

Duke i kërkuar vetes të mendoni për çdo rezultat të mundshëm pozitiv krahas çdo rezultati të mundshëm negativ, ju mund të merrni një vendim shumë më të informuar.

4. Hulumtoni!
Jam i sigurt që keni dëgjuar se dija është fuqi. Megjithatë, shumë prej nesh priren të mbështeten shumë në atë që tashmë dimë dhe ngurrojnë të heqin dorë nga besimet tona.

Mendimi kritik kërkon që ju të hiqni dorë nga besimet tuaja ndonjëherë për të zgjidhur problemet. Ngurrimi për të mësuar, hulumtuar ose për të fituar besime të reja vetëm do t’ju mbajë prapa dhe sigurisht nuk do t’ju ndihmojë me të menduarit kritik.

Duke marrë kohë për të bërë kërkimin tuaj dhe për t’u fokusuar në të mësuarit, do të zbuloni se me kalimin e kohës do të evoluoni dhe përshtateni për të kapërcyer situata të reja dhe për të përmirësuar të menduarit tuaj kritik.

5. Pranoni faktin që nuk keni gjithmonë të drejtë
Kjo mund të jetë më e vështirë sesa tingëllon. Është në rregull të bëjmë gabime dhe pavarësisht se kush jemi, ne të gjithë i bëjmë ato.

Megjithatë, shumica prej nesh nuk e pranojnë këtë fakt që na pengon të mendojmë në mënyrë kritike. Nëse jeni duke bërë diçka të gabuar dhe vazhdimisht vazhdoni ta bëni atë sepse tashmë keni supozuar se nuk mund të gaboni kurrë, atëherë kjo duhet të ndryshojë për të mirën tuaj.

Gjithmonë kontrolloni dy herë zgjidhjet e problemeve, merrni parasysh opsionet e reja dhe shikoni gabimet tuaja si një mundësi për të mësuar.

5. Zbërthejeni atë
Të jesh në gjendje të shohësh pamjen e madhe është e mrekullueshme, por është edhe më mirë nëse mund t’i ndash gjërat në seksione më të vogla.

Arsyeja është se pjesët më të vogla janë më të lehta për t’u tretur mendërisht dhe për të punuar me to.

Të punosh me shumë gjëra të vogla është një detyrë më e lehtë sesa të përpiqesh të zgjidhësh tablonë më të madhe, e cila mund të bëhet shumë e vështirë për t’u trajtuar.

Pra, përpiquni dhe mendoni për këtë në drejtim të hapave: cila është gjëja e parë që duhet të bëj? Bëni një listë dhe përpiquni ta vendosni në aspektin e përparësisë ose kronologjisë. Duke marrë një problem të madh dhe duke e ndarë atë në disa pjesë, ju i lejoni vetes të filloni të shikoni zgjidhjet, në vend që të kaloni gjysmën e kohës tuaj duke u mbingarkuar nga problemi.

6. Mos i ndërlikoni gjërat
Komplikimi i tepërt i gjërave është diçka e përbashkët e shumë prej nesh. Është një domosdoshmëri për t’i menduar gjërat mirë, por kjo i vështirëson gjërat vetëm nëse filloni të mendoni shumë. Ju duhet të zbuloni kufirin midis të menduarit pozitiv dhe të menduarit të tepërt.

Ka një sërë rastesh kur thjeshtësia e kryen punën.

Nëse jeni ende në dyshim për aftësinë tuaj të të menduarit kritik, vetëm dijeni se nuk jeni vetëm.

Të menduarit kritik nuk është diçka që vjen lehtë. Ndonjëherë ka nevojë që ju të hiqni dorë nga ajo që besoni dhe të punoni me ide të reja. Ndonjëherë mund të jetë sfiduese, por nëse e bëni siç duhet, gjithçka do t’ia vlejë!