Si të qëndroni aktiv fizikisht gjatë vetë-karantinës së COVID-19?

Aktiviteti fizik kontribuon si në shëndetin tonë fizik ashtu edhe në atë mendor. Ndërsa shumë njerëz aktualisht janë të kufizuar në shtëpitë e tyre për shkak të pandemisë COVID-19, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka zhvilluar një udhëzues për t’i ndihmuar njerëzit të integrojnë mënyra të thjeshta dhe të sigurta për të qëndruar aktiv fizikisht në hapësirë ​​të kufizuar. Udhëzuesi gjithashtu merr parasysh disa nga sfidat fizike të punës nga shtëpia, duke ofruar këshilla se si të integroni lëvizjen në rutinat e përditshme.

OBSH rekomandon 150 minuta me intensitet të moderuar ose 75 minuta aktivitet fizik me intensitet energjik në javë për të rriturit, ose një kombinim të të dyjave. Udhëzimi është i destinuar për njerëzit në karantinë pa asnjë simptomë ose diagnozë të sëmundjes akute të frymëmarrjes. Ai nuk duhet të zëvendësojë udhëzimin mjekësor në rast të ndonjë gjendjeje shëndetësore.

Bëni pushime të shkurtra aktive gjatë ditës. Ju mund të përdorni ushtrimet e sugjeruara më poshtë si frymëzim për të qenë aktiv çdo ditë. Vallëzimi, luajtja me fëmijë dhe kryerja e punëve shtëpiake siç është pastrimi dhe kopshtaria janë mjete të tjera për të qëndruar aktiv në shtëpi.

Ndiqni një klasë ushtrimesh në internet . Përfitoni nga pasuria e klasave të ushtrimeve në internet. Shumë nga këto janë falas dhe mund të gjenden në YouTube. Nëse nuk keni përvojë në kryerjen e këtyre ushtrimeve, tregohuni të kujdesshëm dhe të vetëdijshëm për kufizimet tuaja.

Ecni . Edhe në hapësira të vogla, ecja përreth ose ecja në vend, mund t’ju ndihmojë të qëndroni aktiv. Nëse keni një telefonatë, qëndroni ose ecni nëpër shtëpinë tuaj ndërsa flisni, në vend që të uleni. Nëse vendosni të dilni jashtë për të ecur ose stërvitur, sigurohuni që të ruani të paktën një distancë prej 1 metrash nga njerëzit e tjerë.

Stand up. Harxhoni kohën tuaj ulur duke u ngritur sa herë që të jetë e mundur çdo 30 minuta. Konsideroni të vendosni një tavolinë në këmbë duke përdorur një tavolinë të lartë ose duke grumbulluar një grumbull librash ose materialesh të tjera, për të vazhduar punën gjatë qëndrimit. Gjatë kohës së lirë të ulur i jepni përparësi veprimtarive stimuluese njohëse, të tilla si leximi, lojërat në bord dhe enigmat.

Relax . Meditimi dhe fryma e thellë mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të qetë. Disa shembuj të teknikave të relaksimit janë më poshtë për frymëzim. Për shëndetin optimal, është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend të hani shëndetshëm dhe të qëndroni të hidratuar. OBSH rekomandon pirjen e ujit në vend të pijeve të ëmbëlsuara me sheqer. Kufizoni ose shmangni pijet alkoolike për të rriturit dhe shmangni rreptësisht këto tek të rinjtë, dhe gratë shtatzëna dhe ato që ushqehen me gji, ose për arsye të tjera shëndetësore. Siguroni shumë fruta dhe perime dhe kufizoni marrjen e kripës, sheqerit dhe yndyrës. Preferoni kokrra të plota sesa ushqime të rafinuara.

Shembuj të ushtrimeve të bazuara në shtëpi

Për të mbështetur individët për të qëndruar aktiv fizikisht ndërsa janë në shtëpi, OBSH ka përgatitur një seri shembujsh të ushtrimeve të cilat mund t’i bëni në shtëpi.

Ushtrimet që mund t’i bëni në kushte shtëpie janë të paraqitura në fotografitë më poshtë, për të cilat mund të gjeni video në You Tube