Si të Kritikosh me Dashamirësi?

“Në mosmarrëveshjet për pikat morale apo shkencore”, Arthur Martine këshillon në udhëzuesin e tij madhështor të vitit 1866 për artin e bisedës, “le të jetë qëllimi juaj të vini në të vërtetën, jo për të mundur kundërshtarin tuaj. Kështu që nuk do të humbni kurrë argumentin dhe do të fitoni një zbulim të ri”.

Sigurisht, kjo nuk është ajo që ndodh shumicën e kohës kur debatojmë, si në internet ashtu edhe jashtë, por sidomos kur vendosim artileri te e drejta jonë mbrapa mburojës së rehatshme të tastierës.

Kjo formë e “kritikës” – e cila është me të vërtetë një reagim dhe jo  përgjigje – është i denjë për vërejtjen e paharrueshme të Mark Twain-it: “Simboli i kritikuesit duhet të jetë bërthamë: ai depoziton vezën e tij në plehrat e dikujt tjetër, përndryshe nuk mund çelë atë”.

Por nuk duhet të jetë kështu – ka mënyra për të qenë kritik, duke mbetur bamirës, ​​për të mos” pushtuar “, por për të” ardhur në të vërtetën “, të mos jetë e drejtë me çdo kusht, por për të kuptuar dhe për të përparuar të kuptuarit kolektiv.

Daniel Dennett (b 28 mars 1942), të cilin zbuluesi artificial i inteligjencës Marvin Minsky e ka quajtur “filozofi më i mirë i tanishëm” dhe “Bertrand Russell tjetër”, paraqet një pyetje të përshtatshme që shqyrton disa nga tendencat dhe dinamikat e sotme kur të gjithë janë kritikë.

“Sa bamirës duhet të jesh kur kritikon pikëpamjet e një kundërshtari?”

Në pompat intuitive dhe mjetet e tjera për të menduarit (biblioteka publike) – i njëjti vëllim fantastik që na dha Dennetin në dinjitetin dhe art-shkencën e bërjes së gabimeve – ai ofron atë që ai e quan “antidoti më i mirë [për] tendencën për të karikuar kundërshtarin “: Një listë e rregullave të formuluara disa dekada më parë nga psikologu legjendar social dhe nga teoricienisti i lojës Anatol Rapoport, i njohur për origjinën e strategjisë së famshme për teatrin e lojës.

Dennett sintetizon hapat:

Si të shkruash një koment kritik të suksesshëm:

1. Ju duhet të përpiqeni të rishprehni pozicionin e objektivit tuaj në mënyrë kaq të qartë, të gjallë dhe në mënyrë të drejtë se objektivi juaj thotë, “Faleminderit, unë do të doja të kisha menduar për të vënë atë në këtë mënyrë.

2. Ju duhet të rendisni çdo pike të marrëveshjes (veçanërisht nëse ato nuk janë çështje të marrëveshjes së përgjithshme apo të përhapur).

3. Ju duhet të përmendni çdo gjë që keni mësuar nga synimi juaj.

4. Vetëm atëherë ju lejohet të thoni kaq shumë si një fjalë kundërshtimi apo kritike.

I njëjti kod i sjelljes mund të zbatohet për komentet kritike online, veçanërisht për hellin e pashlyeshëm të komenteve.

Por më tepër sesa një naivitet utopik, qasja Pollyannaish për të debatuar, Dennett vë në dukje se kjo është në të vërtetë një strategji e shëndoshë psikologjike që realizon një gjë të rëndësishme: Ai e transformon kundërshtarin tuaj në një audiencë më të hapur për kritikat ose mospajtimin tuaj, gjë që ndihmon në avancimin e diskutimit .

Kaçaniku në pritje të ujit

by Qëndresë Mustafa
NA NDIQNI

Send this to a friend