Shkenca ndoshta ka gjetur sekretin për një kafe espresso më të qëndrueshme

Espresso është një kafe e njohur dhe jo shumë e lehtë për tu bërë.

Procesi varet nga një kombinim delikat i faktorëve, përfshirë vendosjen e bluarjes së kafes, sasinë e kafesë, presionin e ujit, temperaturën, dhe prapë është e vështirë të fitoni një kafe të mirë, raporton CNN.

Tani,një grup studiuesish thonë se ata kanë gjetur çelësin e një ekspresi që është i lirë, çdo herë me shije dhe e mirë për planetin. Sipas studimit të botuar të mërkurën në revistën Matter, sekreti është të tejkaloni ‘mençurinë tradicionale’ të espressos dhe të përdorni më pak kokrra kafeje.

Sfidimi i normave të espressit

Megjithëse janë të përfshirë shumë faktorë, rregulli për prodhimin e një espressi është që të bluaj një sasi të madhe të kokrrave të kafesë- rreth 20 gram ose 0.7 grimca, sa më të imta.

Grimcat e imëta nënkuptojnë sa më shumë sipërfaqe që është e ekspozuar ndaj ujit të nxehtë gjatë pirjes, e cila duhet të forcojë rendimentin e nxjerrjes. Kjo është pjesë e kafesë që shpërndahet dhe përfundon në pijën e fundit, varësisht se si uji rrjedh nën presion përmesë një mase të kafesë.

Shoqata “Kafe e Specialiteteve”, këshillon se kafeja është më e shishme kur rendimenti i nxjerrjes është midis 17% dhe 23%. Kafeja që tejkalon këtë gamë zakonisht bëhen të hidhura, ndërsa ato më të ulta janë më të tharta.

Por, kur studiuesit testuan këto rekomandime, ata zbuluan se kishtë më shumë ndërlikime: bluarja aq e imët sa standardi i industrisë, bllokoi shtratin e kafesë, duke rezultuar në një rendiment të zvogëluar të nxjerrjes, tretjes dhe shijes të paqëndrueshme.