Ilustrim

Shefat që duan me na pa në vendin e punës

Ne supozojmë se puna në distancë nënkupton të qëndrojmë në shtëpi – por disa nga zërat më të zëshëm në botën e korporatave po bëhen bashkë për t`i rikthyer punonjësit në zyra.

Ndërkohë që popullatat po vaksinohen dhe shumë vende po përgatiten për diçka të tillë si kthimi në normalitet, kompanitë që janë detyruar të marrin masa për punë në distancë për vitin e kaluar tani përballen me një vendim të komplikuar. A duhet t’i lejojnë shefat punëtorët të qëndrojnë në shtëpi, t’i kthejnë të gjithë në zyrë apo të gjejnë një zgjidhje të ndërmjetme?

Bizneset po përgjigjen në mënyra të ndryshme. Disa kanë qenë të shpejtë për ta paralajmëruar një botë krejtësisht të re të punës, sikurse shërbimi File-hosting i Dropbox, i cili u shfaq “i pari virtualisht”, në vitin 2020, duke i treguar përfitimet e “ditëve të punës jolineare” dhe “përvojën e punonjësve”. Por të tjerët, sikurse gjigandi i teknologjisë Facebook dhe kompania e sigurimeve Aviva, po zgjedhin një model “hibrid”, duke ofruar fleksibilitet dhe pavarësi më të madhe për punëtorët duke ruajtur struktura të caktuara.

Megjithatë, disa punëdhënës, veçanërisht brenda industrisë së financave, sugjerojnë se roli afatgjatë i punës në distancë është mbivlerësuar dhe se zyra do të vazhdojë të shërbejë si një qendër e rëndësishme. “Nuk është diçka normale e re,” tha Shefi Ekzekutiv i Goldman Sachs, David Solomon në një konferencë të Credit Suisse Group AG në shkurt. “Është një lajthitje që ne do ta korrigjojmë sa më shpejt që të jetë e mundur.” Jes Staley, shefi ekzekutiv i Barclays, shprehu ndjenja të ngjashme në janar, duke e përshkruar punën në distancë si një masë afatshkurtër që nuk ishte e qëndrueshme.

Prandaj, struktura e botës së punës pas pandemisë mbetet në ajër, pavarësisht supozimeve të disa punëtorëve se jeta në zyrë ka ndryshuar përgjithmonë. Mund të jetë e vështirë të dihet saktësisht se çfarë organizimi mund të zgjedhë një punëdhënës individual kur të vijë koha, por të kuptuarit pse opinionet janë kaq të ndryshme – dhe pse disa sektorë janë të prirur t’i kenë punonjësit në shtëpi – mund t’i ndihmojë punëtorët të përgatiten për një të ardhme që mund të duken ndryshe nga sa kishin parashikuar.

Shefi Ekzekutiv i Goldman Sachs, David Solomon, është ndër drejtuesit që po tentojnë për ti rikthyer punëtorët në vendet e tyre, sa më shpejt që të jetë e mundur (Pamja: Alamy)

‘Joideale për ne’ 

Rezultati nga sektori i financave është shfaqur dukshëm në muajt e fundit.

Solomon tha se banka e investimeve, e cila aktualisht është në qendër të vëmendjes për kulturën e saj të punës, kishte funksionuar gjatë gjithë vitit 2020 me “më pak se 10% të punonjësëve tanë” në zyrë. Por megjithëse pranimi i pandemisë kishte ndihmuar në shtytjen e digjitalizimit, duke krijuar mënyra më efikase të biznesit, Shefi Ekzekutiv i Goldman Sachs ngriti frikën mbi ndikimin në bashkëpunim dhe 3000 fillestarët e rinj të kompanisë. “Unë mendoj se për një biznes si i yni, i cili është një kulturë inovative, bashkëpunuese e praktikës, kjo nuk është ideale për ne”, shpjegoi ai.

Staley i Barclays tha se ishte “e jashtëzakonshme” që puna në distancë kishte funksionuar po aq mirë sa kishte funksionuar. Por në një takim në Forumin Ekonomik Botëror (ëEF), Staley tha se në vazhdim, ai kishte shqetësime. “Do të jetë gjithnjë e më shumë një sfidë për ta ruajtur kulturën dhe bashkëpunimin që këto institucione të mëdha financiare kërkojnë dhe duhet ta kenë”.

”Mary Erdoes, udhëheqëse emenaxhimit të aseteve dhe pasurisë për JPMorgan Chase & Co, shprehu shqetësime mbi ndikimin afatgjatë të punës në distancë në të njëjtin takim. “Është e vështirë”, tha ajo. “Duhet shumë forcë e brendshme dhe qëndrueshmëri pa energjinë që merrni nga të qenit rreth njerëzve të tjerë”.

Ajo që është e qartë është se punëdhënësit dhe punonjësit tani dinë shumë më tepër për punën në distancë sesa në fillim të pandemisë. Edhe pse të gjithë e pranojnë se ka gjëra pozitive, të tilla si më shumë fleksibilitet për punëtorët dhe shpenzime potenciale më të ulëta për punëdhënësit, shqetësimet janë gjithashtu të shumta rreth ndikimit që mund të ketë puna në distancë në besim, kulturën e kompanisë, mënyrën se si përparon karriera e të rinjve dhe si bashkëpunojnë punonjësit. Çdo kompani po vlerëson me kujdes rrugën më të mirë për ta.

Kundërshtimi më i përgjithësuar ndaj punës në distancë buron nga perspektivat e “shkollës së vjetër” nga “drejtuesit më të vjetër, më gri dhe të C-suite”, sipas Kate Lister, presidente e Global workplace Analytics (GwA), një kompani kërkimore dhe këshilluese e fokusuar në të ardhmen e punës. “Ata kanë një mentalitet “të praptë”, thotë ajo. “Menaxherët nuk u besojnë punonjësve që të punojnë të pakonektuar. Sidomos në investime, të cilat janë shumë të orientuara nga metrika – mund të jetë një shqetësim që punëtorët nuk po punojnë”.

Por Lister shton se roli i mentorimit është më i rëndësishëm në financa – krahasuar me qasjen më laissez-faire të teknologjisë – që mund të jetë një faktor. “Është shumë e vështirë të futësh punonjës të rinj ose të kultivosh punonjës të rinj që kanë nevojë për mentorim në korridoret dhe ashensorët”, thotë ajo. “Ne nuk kemi gjetur një mënyrë për ta përsëritur atë virtualisht”.

Nicholas Bloom, ekspert i menaxhimit dhe profesor i ekonomisë në Universitetin e Stanfordit, beson se mendësia në industrinë e financave bazohet në qëllimin e ruajtjes së kulturës së kompanisë si dhe motivimit të punonjësve për punë. Ky theksim në kulturën e punës, shton ai, është për shkak të hierarkive “nga lart-poshtë” më të zakonshme në organizatat e trashëguara. “Ata nuk duan punëtorë informal”, thotë ai. “Dhe ata nuk duan që punonjësit ti qasen punës nga një kafene greke apo vendpushimi plazhi tajlandez”.

Por Bloom thotë se që nga shpërthimi i pandemisë, janë shfaqur frika të tjera më legjitime për punën në distancë: reduktim i produktivitetit, për shkak të mungesës aktuale të hapësirës dhe privatësisë dhe, për prindërit, prania e fëmijëve; humbja e ndërveprimeve joformale që lejojnë kreativitetin; dhe barra mendore e punonjësve që duhet të angazhohen e motivohen gjithmonë në mënyrë dixhitale.

‘Ta praktikojnë atë që po epredikojnë’

Megjithatë, zërat kryesorë në industrinë e teknologjisë e kanë mbështetur punën në distancë dhe avantazhet që ajo sjell që në fillim të pandemisë. Ata citojnë prova se puna nga shtëpia mund të rezultojë në rritjen e produktivitetit, si dhe sigurimin e ekuilibrit më të mirë të punës dhe jetës, një grup më të gjerë talentesh të fuqisë punëtore për punësim dhe përfshirje dhe mbajtje më të madhe të punonjësve.

Mark Stuart, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ardhmërisë Dixhitale në Qendrën për Punë Kërkimore të Universitetit të Leeds, thotë se një pjesë e arsyes për mbështetjen e hershme të industrisë së teknologjisë për punën në distancë ishte se shumë kompani tashmë po eksperimentonin me të. “Kompanitë e teknologjisë po e bënin gjithsesi”, thotë ai, “ndërsa për sektorë të tjerë si financat, nevojiten më shumë përpjekje për të sjellë ato ndryshime”, sepse kompanitë janë shpesh më të mëdha dhe më të vjetra.

Fuqia punëtore e prodhuesit të kompjuterëve Dell ishte tashmë 25% e largët para pandemisë, dhe kjo do të vazhdojë më tej. “Po, [puna në distancë] është absolutisht do vazhdojë tutje,” i tha CRN-së Shefi Ekzekutiv, Michael Dell në mars. “Ne nuk do të diktojmë përgjigjen për kompanitë e tjera, por ajo që ne shohim patjetër është ky hibrid, puna nga kudo që do të vazhdojë”.

Mark Zuckerberg, pronari i Facebook, ndërkohë, ka qenë i prirur të theksojë se besimi i tij në kalimin në punë në distancë bazohet në teknologjinë tashmë në zhvillim. “Ne jemi duke punuar në shumë teknologji dhe produkte të pranisë në distancë,” tha ai për The Verge në maj. “Pra, nëse jeni gjatë në VR dhe AR dhe video chat, duhet të besoni në njëfarë kapaciteti që po i ndihmoni njerëzit të jenë në gjendje të bëjnë çfarë të duan nga kudo që janë. Unë mendoj se kjo sugjeron një botëkuptim që do të çonte në lejimin e njerëzve të punojnë më në distancë me kalimin e kohës.”

Alan Felstead, profesor në Universitetin e Cardiff-it, i cili udhëhoqi një raport mbi detyrat e shtëpisë të porositur nga parlamenti i Uellsit, thotë se përveç argumenteve të mbrojtura gjerësisht për punën në distancë, industria e teknologjisë ka një tjetër motiv shumë evident: fitimin. “Kompanitë e teknologjisë padyshim kanë një interes të veçantë në këtë”, thotë ai. “Ndryshe nga sektorët e tjerë, mbështetja e zëshme e punës në distancë po i ndihmon ata ti shesin produktet e tyre. Kompanitë e teknologjisë po praktikojnë atë që po predikojnë”.

Por Bloom nga Stanford argumenton gjithashtu se punonjësi tipik për një kompani teknologjike është shumë më i prirur të dëshirojë të punojë nga distanca – një nga arsyet pse ai beson se industria ka ecur përpara duke punuar nga shtëpia. “Mund ta imagjinoni se kë punësojnë,” thotë ai. “Ata janë burra teknikë në të 20-at dhe 30-at e tyre që janë të lumtur ta bëjnë këtë.”

Disa nuanca janë të pritshme

Sigurisht që ka një kërkesë të gjerë për fleksibilitet në fuqinë punëtore. Sipas raportit të kompanisë softuerike Buffer për vitin 2021, 97.6% e të anketuarve do të dëshironin të punonin nga distanca të paktën një pjesë të kohës për pjesën tjetër të karrierës së tyre.

Por nëse punëtorët do të kthehen në transportin publik dhe dreka al-desko, apo do të kalojnë në një botë të re të punës virtuale javore netësh shoqërimi, varet shumë nga sektori në të cilin punon, roli i punës dhe, në mënyrë më arbitrare, nga ajo që dëshiron shefi juaj sipas ekspertëve.

Pavarësisht kundërshtimit ndaj punës në distancë në shumicën e industrisë së financave, disa drejtues kanë shprehur një pikëpamje në mes. “Duke u kthyer në zyrë me 100% të njerëzve 100% të kohës, mendoj se ka zero shanse për këtë. Sa për të gjithë ata që punojnë nga shtëpia gjatë gjithë kohës, ka gjithashtu zero shanse për këtë, “tha Daniel Pinto, Zyrtar i Lartë Operativ i JPMorgan Chase & Co, për CNBC në muajin shkurt.

Në të njëjtën kohë, edhe shefat e teknologjisë po marrin një qasje më të ekuilibruar. Në mars, Shefi Ekzekutiv i Alphabet Sundar Pichai tha se Google planifikon të investojë më shumë se 7 miliardë dollarë (5.07 miliardë paundë) në zyra dhe qendra të të dhënave në SHBA këtë vit. “Të bashkohemi personalisht për të bashkëpunuar dhe për të ndërtuar komunitetin është thelbësore për kulturën e Google dhe do të jetë një pjesë e rëndësishme e së ardhmes sonë,” tha ai në një postim në blog. Kompania gjithashtu pret që punonjësit të punojnë personalisht për të paktën tre ditë në javë pas kthimit të planifikuar në zyra më 1 shtator, raportoi The New York Times.

“Titujt e gazetave shkrujanë për kompanitë kryesore dhe ka një tendencë për përgjithësim,” thotë Stuart. “Dallimet janë mbivlerësuar. Realiteti është shumë më i nuancuar dhe në vend se sektori do të varet më shumë nga natyra e punës që bëjnë njerëzit, modelet e punës që ata kanë, profilet e tyre profesionale.”

Porosia: mos supozoni se puna në distancë do të mbetet – ose do të largohet. Por nuk ka gjasa të ketë rregulla të vështira dhe të shpejta.

BURIMI: https://www.bbc.com/worklife/article/20210323-the-bosses-who-want-us-back-in-the-office