Ramazani, këto janë qëllimi dhe rregullat e Muajit të Shenjtë

Nesër fillon muaji i shenjtë islamik i Ramazanit. Lexoni më poshtë për të mësuar qëllimin e Ramazanit dhe rregullat e tij.

Çfarë është Ramazani?

Gjatë muajit të Ramazanit, muslimanët nuk duhet të hanë ose pijnë ndërmjet agimit dhe perëndimit të diellit. Kjo quhet agjërim.

Agjërimi është i rëndësishëm gjatë Ramazanit pasi i lejon muslimanët të përkushtohen ndaj besimit të tyre dhe t’i afrohen Allahut (Perëndisë)

Agjërimi është një nga pesë shtyllat e Islamit, të cilat përbëjnë bazën se si myslimanët jetojnë jetën e tyre.

Shtyllat e tjera janë besimi, lutja, dashuria dhe bërja e pelegrinazhit në qytetin e shenjtë të Mekës.

Ramazani është gjithashtu një kohë për reflektim shpirtëror, lutje, duke bërë vepra të mira dhe duke kaluar kohë me familjen dhe miqtë. Njerëzit do të bëjnë një përpjekje të veçantë për t’u lidhur me komunitetet e tyre dhe për t’u afruar njerëzve që kanë nevojë për ndihmë.

Është e zakonshme që të ketë një vakt (të njohur si syfyr) pak para agimit dhe një tjetër (iftari) menjëherë pas perëndimit të diellit.

Në fund të agjërimit – kur dielli ka rënë, familjet dhe miqtë do të mblidhen së bashku për të thyer agjërimin e tyre.

Shumë myslimanë gjithashtu shkojnë në xhami për t’u lutur.

Si caktohet data e Ramazanit?

Ramazani bie gjatë këtij muaji, sepse kjo është kur libri i shenjtë i ndjekur nga muslimanët, i quajtur Kur’ani, i është zbuluar së pari Profetit Muhamed.

Kjo është për shkak se Islami përdor kalendarin hënor (bazuar në ciklet e hënës), kështu që nuk është një datë e caktuar në kalendarin perëndimor / diellor.mazani është muaji i nëntë i kalendarit islamik, por data ndryshon çdo vit.

A agjërojnë të gjithë?

Jo të gjithë agjërojnë gjatë Ramazanit. Fëmijët, gratë shtatzëna, të moshuarit dhe ata që janë të sëmurë ose që udhëtojnë nuk duhet të agjërojnë.

Çfarë ndodh në fund të Ramazanit?

Ekziston një festival special tre-ditor për të shënuar fundin e Ramazanit. Kjo quhet ‘Fiter Bajrami’ Festivali i Thyerjes së Agjërimit.

Fillon kur hëna e re shihet së pari në  qiell.

Muslimanët jo vetëm që do ta festojnë fundin e agjërimit, por do ta falenderojnë edhe Allahun për ndihmën dhe forcën që u dha gjatë muajit të kaluar.

Shpesh fëmijëve u jepet dhurata dhe rroba të reja.