Profesionet që do të transformohen tërësisht në 10 vitet e ardhshme

Në 10 vitet e ardhshme, për shkak të të gjitha gjërave të mira që na mundëson interneti dhe zhvillimi i teknologjisë, do të ndryshojnë vendet e punës në të cilat punojnë deri në 1.2 miliardë punonjës në mbarë botën sot. Këto janë profesione që përbëjnë 50 për qind të ekonomisë botërore.

1. Shoferët e taksive

Shumë prej tyre qëndrojnë në këtë profesion gjatë gjithë jetës së tyre të punës. Puna është ideale për njerëzit që e duan ngasjen dhe sfidat në rrugë dhe janë të shkëlqyer në komunikimin me njerëzit. Ata thjesht vlerësojnë se kush është i gatshëm për një bisedë të rastësishme gjatë vozitjes, kush është i gatshëm për një bisedë më të thellë dhe kush nuk dëshiron të flasë fare. Taksistë të tillë pothuajse asnjëherë nuk e humbin punën sepse klientët e tyre janë të kënaqur me to, dhe nëse u pëlqen ngasja dhe mund ta bëjnë këtë gjatë gjithë ditës, nuk ka nevojë për rikualifikim dhe ata qëndrojnë në atë punë deri në pension. Megjithatë, teknologjia po e mundëson pandalshëm zhvillimin e automjeteve autonome, të cilat mund ta çojnë punën e shoferit në sirtarët e historisë. Zhvillimi i automjeteve autonome filloi në vitet tetëdhjetë të shekullit të kaluar, në industrinë ushtarake.

Për zhvillimin po punohet gjithnjë e më intensivisht, kështu që kompania amerikane e kërkimit të tregut e specializuar në teknologjitë e avancuara IDTechEx vlerësoi se në Amerikë, pas dy vitesh, automjetet autonome do të jenë në të njëjtin nivel sigurie si automjetet me ngasës meshkuj dhe femra, dhe se nga viti 2050, ato do të përmbushin të gjitha kërkesat e transportit, nevojat në të gjithë botën. Ky parashikim mund të tingëllojë ende i pabesueshëm për shumëkënd, por një parakusht i rëndësishëm për këtë tashmë është përmbushur – rrjeti 5G, i cili mundëson transferimin e shpejtë të të dhënave dhe komunikimin me automjetin. Në një kohë kur teknologjia dhe lidhja e shpejtë e internetit bëhen të përditshme, ka ende një sfidë për organet qeveritare – si të rregullojnë automjetet autonome në rrugë?

2. Arkëtarët

Kryesisht, kjo i referohet arkëtarëve në supermarkete. Trendi i zëvendësimit të arkëtarëve në supermarkete me arka të vetëshërbimit ka qenë prej kohësh prezent në botë gjithnjë e më shumë vitet e fundit. Për momentin, të paktën në Kroaci, arkat e vetë-shërbimit nuk i kanë zëvendësuar plotësisht arkëtarët në “arkë”, por pothuajse të gjitha supermarketet më të mëdha i kanë të dyja opsionet. Arkëtimet e vetë-shërbimit duket se janë pritur jashtëzakonisht mirë, pasi radhët e vetë-arritjes janë shpesh plot.

3. Punonjësit në “bankë”

Sot duket shumë e imagjinueshme që punonjësit në sportele të zëvendësohen nga teknologjia. Vetëm dhjetë vjet më parë kishte nevojë për një burrë për pothuajse gjithçka që lidhej me burokracinë, por sot nuk është më kështu. Nëse shikojmë vetëm shërbimet bankare, shumica e tyre sot mund të realizohen në distancë.

Aplikacionet mobile banking mundësojnë transferta të thjeshta parash, disponohen çertifikata të ndryshme që mbahen në bankë, si dhe mund të tërhiqen kredi në cash me disa klikime. Interneti dhe zhvillimi i teknologjisë i kanë bërë shërbimet më të qasshme për përdoruesit dhe është pothuajse e paimagjinueshme që ata do të ishin më pa të. Në veçanti, për shërbimet e ndjeshme si ato bankare, ku ruajtja e privatësisë dhe mbrojtja e të dhënave personale duhet të mbetet prioritet, përveç shpejtësisë së rrjetit të internetit, rëndësi ka edhe siguria.

4. Vendet e punës në bujqësi

Bujqësia është një tjetër degë e ekonomisë në të cilën vendet e punës humbasin për shkak të mekanizimit. Kanë ikur kohët kur gjithçka bëhej me dorë. Hapat më të mëdhenj që ndryshojnë vendet e punës në bujqësi janë të dukshme në formën e mekanizimit të aktivitetit. Sensorët për cilësinë e tokës, sensorët për matjen e lagështisë së tokës kanë ekzistuar për një kohë të gjatë.

Sot, mjetet ajrore pa pilot, d.m.th., dronët, prodhojnë një imazh mjaft të saktë nga ajri, nga i cili mund të shihet gjendja e të korrave të një zone të madhe, nëse kultura është sulmuar nga një ndërhyrës, nëse ka mungesë të ujit diku. Sot, dronët mund të bëjnë një punë në vetëm pak minuta që në të kaluarën kërkonin më shumë se disa punëtorë për të vizituar të korrat për ditë të tëra.

5. Punë që mund të zëvendësohen nga inteligjenca artificiale

Që nga viti 2016, bota ka mbetur e mahnitur nga prezantimi i robotit të parë humanoid, Sophie. Ai është i pari jo-njerëzor në botë që është shtetas zyrtar i Arabisë Saudite. Që nga prezantimi i saj i parë në publik, Sophia ka bërë intervista të shumta dhe ka shprehur mendimin e saj për çështje të rëndësishme sociale. Ajo ishte e ftuar në emisionet e CBS “60 Minutes with Charlie Rose” dhe “Good Morning Britain” me Piers Morgan, por gjithashtu mori pjesë në intervista të shumta në Forbes, Mashable, New York Times, Wall Street Journal, Guardian dhe “Tonight Show” me protagonist Jimmy Fallon”.

Sophia është një produkt i teknologjisë, por karakterizohet si një “robot social” dhe mund të shprehë sjellje sociale, si dhe të tregojë dashuri dhe dashuri për njerëzit dhe interesat. Prandaj, nuk do të ishte e çuditshme nëse në të ardhmen e afërt do të dëshmojmë se njerëzit me mish e gjak do të zëvendësohen nga robotë humanoidë në punë si drejtues të emisioneve televizive apo influencues në rrjetet sociale.

Edhe pse e gjithë kjo mund të duket paksa e frikshme në fillim, në fakt është një ndryshim për mirë. Sapo zëvendësojmë më shumë vende pune me teknologji, ka më shumë vend për kreativitet, të cilin teknologjia nuk do ta zëvendësojë kurrë. Pikërisht kjo do t’u japë njerëzve mundësinë ta përdorin potencialin e tyre në mënyrën më të mirë të mundshme, dhe t’i japin punët që konsumojnë shumë kohë “në duart” e makinerive./Dnevnik.hr

Përgatiti: Nuhi Shala