Obeziteti te Fëmijët dhe Adoleshentët po Përhapet Nëpër Glob

Nivelet e obezitetit të fëmijëve dhe të adoleshencës janë rritur dhjetë fish në katër dekadat e fundit, që do të thotë 124 milion djem dhe vajza në mbarë globin janë shumë të shëndoshë , sipas hulumtimeve të reja.

Analiza në ‘Lancet’ është më e madhe në llojin e saj dhe shikon tendencat e obezitetit në mbi 200 vende.

Në Mbretërinë e Bashkuar, një në çdo 10 të rinj nga mosha pesë deri në 19 vjeç, është i trashë.

Fëmijët e trashë ka të ngjarë të bëhen të rritur të trashë, duke i vënë ata në rrezik të problemeve serioze shëndetësore, thonë ekspertët.

Këto përfshijnë diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës, sulmet dhe lloje të caktuara të kancerit, të tilla si i gjirit dhe zorrës së trashë.

Analiza e Lancet, e lëshuar në Ditën Botërore të Obesitetit , vjen pasi studiuesit nga Federata Botërore e Obesitetit paralajmërojnë se kostoja globale e trajtimit të shëndetit të sëmurë të shkaktuar nga obeziteti do të tejkalojë 920 miliardë £ çdo vit nga 2025.

Obeziteti norma  e re

Megjithëse normat e trashjes të fëmijëve duket se po stabilizohen në shumë vende evropiane me të ardhura të larta, përfshirë Britaninë e Madhe, po përshpejtojnë me një ritëm alarmues në shumë pjesë të botës, thotë studiuesi kryesor Majid Ezzati nga Imperial College London.

Studiuesit besojnë se disponueshmëria e gjerë dhe promovimi i ushqimeve të lira dhe të majme është një nga drejtuesit kryesorë.

Diagramet e prodhuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë tregojnë se si fitimi në peshë matet tek djemtë dhe vajzat, sipas BMI-së (indeksi i masës trupore).

Rritja më e madhe në numrin e fëmijëve dhe adoleshentëve të trashë ka qenë në Azinë Lindore.

Kina dhe India kanë parë normat duke u fryrë në vitet e fundit.

Polynesia dhe Mikronesia kanë shkallën më të lartë nga të gjithë – rreth gjysma e popullsisë së re në këto vende është mbipeshë ose e trashë.

Studiuesit thonë se nëse trendet aktuale botërore vazhdojnë, ‘obeziteti’ së shpejti do të jetë më i zakonshëm se ‘nënpeshë’.

Numri i vajzave dhe djemve nën peshë në mbarë botën është në rënie që nga kulmi i vitit 2000.

Në 2016, 192 milion njerëz të rinj ishin nën peshë – ende shumë më tepër se numri i të rinjve që ishin të trashë, por që duket se do të ndryshojë.

Azia Lindore, Amerika Latine dhe Karaibet kanë parë një ndryshim nga nënpeshë në obezitet brenda hapësirës së disa dekadave.

Globalisht, në vitin 2016, 213 milion të rinj  ishin mbipeshë megjithëse ende ishin nën pragun e obezitetit.

Hulumtuesi i obezitetit , Dr Harry Rutter, nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër, tha: “Ky është një problem i madh që do të përkeqësohet”.

“Edhe njerëzit e dobët janë më të rëndë se ata do të kishin qenë dhjetë vjet më parë”.

“Ne nuk jemi bërë më të dobët, dembel ose lakmitar. Realiteti është bota rreth nesh që po ndryshon”.

Udhëtim i gjatë

Dr Fiona Bull nga Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri thirrje për veprim të ashpër për të goditur “ushqimin e dendur me kalori, me ushqim të dobët ushqyes” dhe për të promovuar më shumë aktivitete fizike.

Deri tani, pak më shumë se 20 vende në botë kanë futur një taksë mbi pije me sheqer.

Dr Alison Tedstone, shefi i mjekësisë në Anglinë e Shëndetit Publik, tha: “Programi i zvogëlimit të sheqerit dhe taksat e sheqerit të qeverisë janë në krye të botës, por ky është vetëm fillimi i një udhëtimi të gjatë për të trajtuar sfidën e një brezi.

“Dëshmia është e qartë, se vetëm duke u thënë njerëzve se çfarë të bëjnë nuk do të funksionojë. Përderisa edukimi dhe informacioni janë të rëndësishme, nevojiten veprime më të thella për të na ndihmuar të ulim konsumin e kalorive dhe për të arritur dieta më të shëndetshme”. BBC