Ilustrim

Mite të pavërteta rreth ushqimit që po përhapen në internet

“Ushqimet pa gluten janë më të shëndetshme”, “nëse keni nevojë për hekur, hani shumë spinaq”, “anansi ju bën të humbni peshë”, “sheqer kafë ka më pak dëme”. Ato janë të gjitha besime të rreme, disa madje të lashta, por që interneti ndihmon përhapjen dhe amplifikimin.

Për të pasur kujdes nga informacione të rreme në lidhje me ushqimin është Instituti Superior i Shëndetit, i cili i ka kushtuar një seksion të tërë lajmit të rremë për të ushqyerit në portalin ISSalute.it.

Mbretëresha e lajmeve të rreme në të ushqyerit është se sheqer kaf është më pak i dëmshëm se sa sheqeri i bardhë.

“Procesi industrial të cilit i nënshtrohet sheqeri për tu bërë i bardhë nuk dëmton produktin, duke nxjerrë vetëm saharozë nga papastërtitë e pranishme”, shkruajnë ekspertët e SSI.

Që makaronat ju shëndoshin dhe ananasi ju humbet në peshë është një e vërtetë e rreme që përcillet në breza, ndërsa në të vërtetë “nuk ka ushqim të mirë apo të keq: të gjithë duhet të përfshihen, në përmasa të drejta, brenda një diete të shëndetshme dhe të ndryshme”.

Sa i përket spinaqit, në imagjinatën kolektive është burim hekuri, por ai përmban më pak hekur se mishi. Por, lajmet e rreme gjithashtu shqetësojnë shëndetin në përgjithësi. Është e gabuar, për shembull, që nuk duhet të shqetësoni për shëndetin e fëmijëve, sepse ai kalon me rritjen.

“Një fëmijë obez – shkruan ISS – ka një rrezik shumë të lartë për t’u bërë një i rritur obez”. Ashtu si është e rreme të besohet se kolesteroli është vetëm një çështje gjenetike dhe jo-ushqimore. Ose, përsëri, që ushqimet yndyrore dhe qumështi janë “një ilaç për gastritin, sepse ata ‘mbledhin” stomakun”.

Përkundrazi, “përmbajtja e lartë e yndyrës së këtyre ushqimeve zvogëlon zbrazjen e stomakut, duke e bërë tretjen më gjatë”.

Janë mitet e lidhura me natyrën, si ajo sipas së cilës ushqimet e prodhuara nga fermeri janë më të sigurta dhe më reale se të tjerët.

“Kontrollet e kryera në të gjithë zinxhirin e ushqimit sigurojnë që produktet e tregtuara në dyqanet e autorizuara për shitje janë të sigurta për shëndetin”, shkruan ISS.

Apo ato të diktuara nga modelet e reja, si ideja që ushqimet pa gluten janë më të shëndetshme. Në fakt ato kanë “më shumë kalori sesa ushqimi që përmbajnë glutenin”, “kanë një indeks më të lartë glicemie “një efekt më pak ngopje” dhe “përmbajtje më të ulët të fibrave, kripërave minerale dhe vitaminave”.