Rrjeti social 'Facebook' - Foto: REL/AFP

Mësoni sa kohë qëndroni në 'Facebook' dhe 'Instagram'

Bëhu gati për të zbuluar sa kohë qendroni në Facebook dhe Instagram.

Një sërë karakteristikash të reja po fillojnë të shpërndahen në aplikacionet mobile “Facebook” dhe “Instagram” për t’ju ndihmuar të menaxhoni më mirë se si kaloni kohë në këto platforma, raporton BBC.

Karakteristikat përfshijnë të dhëna ditore dhe javore në kohën e shpenzuar brenda secilit aplikacion, një veçori për zhvendosjen përkohësisht të njoftimeve dhe një sistem kujtimi ditor për t’ju njoftuar aktivitetin e tuaj gjatë ditës.

“Kjo ka të bëjë me dhënien e njerëzve mjetet dhe njohuritë për ata që të vendosin vetë se çfarë duan të bëjnë”, tha David Ginsberg, drejtor i hulumtimit në Facebook.

Sipas Ginsberg, veçoritë bazohen në ndryshimet që Facebook bëri në ‘News Feed’ në janar. Facebook tha se do t’i jepte përparësi postimeve që “shkaktojnë biseda dhe interaksione kuptimplote”, si dhe postimeve nga familja dhe miqtë. 

Në një postim në Facebook në atë kohë, themeluesi Mark Zuckerberg shkroi, “Fokusimi jonë më i madhë për vitin 2018 është që të sigurojmë që koha që ne të shpenzojmë në Facebook të jetë kohë e shpenzuar mirë”.

Mjetet do të jenë të arritshme në opsionin e ‘Settings’ brenda çdo aplikacioni. Në Instagram, prekni “Your Acitivity”, dhe në Facebook, zgjidhni “Your Time on Facebook/Koha juaj në Facebook”. 

Foto: BBC

Por ju do të keni ende për të bërë disa punë për t’u siguruar që jeni të lumtur me mënyrën se si po shpenzoni kohën tuaj. Karakteristikat nuk janë të disponueshme në aplikacionin e Facebook Messenger ose në aplikacionin e ri IGTV, një qendër për formë të gjatë, video vertikale. Mjetet nuk janë të arritshme përmes desktop.

“Me kalimin e kohës shpresojmë të lidhim të dy ata [desktop dhe celular],” tha Gretchen Sloan, një zëdhënës i Facebook, gjatë një konference shtypi.

Llogaritjet se sa kohë po shpenzoni për çdo aplikacion është specifike për çdo pajisje. Pra, nëse po përdorni Instagram në tabletin tuaj dhe në telefonin tuaj, do të duhet të shtoni dy totalet së bashku. Ju gjithashtu nuk do të jeni në gjendje të shikoni të dhënat tuaja historike pas kalimit të javës, kështu që mund të jetë e vështirë të shihni ndryshime në sjelljen tuaj.

Ju mund të merrni një njoftim shtytje sapo të keni arritur kohën tuaj të caktuar të prerë për shembull 25 minuta në ditë. Sidoqoftë, do t’ju duhet të ushtroni vetë kontroll pasi të keni plotësuar kuotën tuaj të përditshme. (Aplikacionet nuk mbyllen pas kohës.)

“Ndërsa mësojmë më shumë për mënyrën se si marrëdhëniet e njerëzve me teknologjitë e medias ndikojnë në mirëqenien e tyre, ne po kërkojmë mënyra për të ndihmuar njerëzit të kenë më shumë kontroll”, tha Sloan.

“Ne duam që koha e njerëzve [online] të jetë e qëllimshme dhe kuptimplote – kjo është në fakt e mirë për biznesin”, shtoi ajo. “Nuk e di se si do të reagojnë njerëzit kur të shohin kohën që kanë kaluar. Do të jetë interesante ta mësosh këtë”.

Facebook është kompania më e fundit që mbështetet në lëvizjen “Time Well Spent”, e cila synon të tërheqë dallimin mes “kohës së kaluar” dhe “kohës së shpenzuar mirë”, një pikë referimi të ri që shikon cilësinë e kohës në internet.

Në fillim të këtij viti, ish-punonjës në kompani të tilla si Google dhe Facebook filluan një organizatë të quajtur Qendra për Humane Technology duke u fokusuar në çështjen e rishikimit dhe redesigning tools të jetë më pak ndërhyrëse.

Ndërkohë, Apple rifreskoj një version të iOS në qershor që u lejon përdoruesve të informohen sa kohë po shpenzojnë për telefonat dhe aplikacionet e tyre çdo ditë.

Përgatiti: Xheneta Murtezaj