Lopa ikonike e Zvicrës

Kudo që të shkoni në Zvicër, lopa mund të shihet duke kullotur një kullotë idilike, si një suvenir prej druri. Ambasadori i preferuar i kafshëve, lopa është një simbol i Zvicrës. Gjejeni pse.

Nëse e pyetni një person zviceran se cilën kafshë e lidhin me Zvicrën, lopa ka të ngjarë të jetë ndër përgjigjet kryesore. Pavarësisht nëse fitoni jetesën tuaj prej tyre ose thjesht i shihni në rrugë, lopët i përkasin jetës së përditshme në Zvicër. Ato janë gjithashtu një pjesë themelore e trashëgimisë së vendit për arsye historike, ekonomike dhe sentimentale, shkruan House of Switzerland.

“Nëse Zvicra duhej të zgjidhte një kafshë kombëtare, lopa do të ishte një pretendente e fortë”, thotë Jacqueline Perifanakis. Për dallim nga vendet e tjera, Zvicra nuk ka zyrtarisht një kafshë kombëtare. Por nëse do të ndodhte, lopa do të duhej të shkonte kundër marmotës, cjapit të maleve dhe qenit Shën Bernardit, si një nga katër më të preferuarit të paraqitur nga Muzeu Kombëtar i Zvicrës në Cyrih në ekspozitën e saj për vitin 2018 ‘Swiss Bestiary’. Në një studim të vizitorëve në ekspozitë, lopa erdhi e dyta.

“Ndoshta është pjesërisht sepse qentë janë kafshë shtëpiake të njohura dhe Shën Bernard është një racë që ka origjinën në Zvicër”, shton Perifanakis, i cili kuroi ekspozitën. “Për shumë zviceranë, pamja e një lope ngjall një ndjenjë të përkatësisë e cila është e rrënjosur në historinë tonë. Lidhja jonë historike me lopën na ka bërë ndonjëherë objekt tallje. Zviceranët perceptoheshin si tregtarë të pasur që merreshin me bagëti dhe djathë, për çka ata quheshin barinj. Pastaj në shekujt 16 dhe 17, termi fitoi konotacione pozitive me një nderim të shtuar për stilin e jetës shembullore të bariut të thjeshtë. Tregtia e produkteve të qumështit e ka shndërruar lopën në një simbol të prosperitetit ekonomik. Fermerët zviceranë filluan eksportimin e produkteve të tyre të qumështit në shekullin e 18-të”, thotë Perifanakis.

“Shumë nga familjet e vjetra siguruan jetesën dhe u rritën me të ardhura nga bagëtitë e tyre, veçanërisht qumështi, mishi dhe produktet prej lëkure”, thotë Blaise Maître nga shërbimi bujqësor kantonal në Valais.

“Sidomos në kantonet malore, ku deri kur u ndërtuan digat kishte pak punë”, thotë Maître.

Sipas saj: “Komunitetet krenar pavdekësuan burimin e prosperitetit të tyre në artet dhe zanatet lokale.Sot, rëndësia e lopës në bujqësinë zvicerane po rritet”.

“Lopët janë kafshët më të rëndësishme. Ato përbëjnë mbi 50% të të gjithë bagëtive të shitura”, thotë Matthias Schelling, i cili kryeson komitetin ekzekutiv të Shoqatës së Blegtorëve Zviceranë.

“Lopa është një kafshë e këndshme për t`u parë, krahasuar me derrin, për shembull. Lopët vlerësohen për pamjen e tyre të butë si dhe produktet që rrjedhin nga qumështi i tyre. Nëse nuk do të kishte lopë, nuk do të kishte qumësht, as djathë, as çokollatë ”, thotë Schelling.

Me një banor mesatar të Zvicrës që konsumon gati 370 kg produkte qumështi në vit, nuk ka mungesë.

“Në vitin 2017, prodhimi zviceran i qumështit arriti afërsisht 3.4 milionë ton. Afro gjysma e kësaj bëhet në djathë”, komenton drejtori i komunikimit nga ‘Swissmilk’ Reto Burkhardt.

“Zakonet tona kanë ndryshuar, ne pimë më pak qumësht, por ende e konsumojmë atë kryesisht në produkte të përpunuara si djathi dhe pijet me qumësht”, tregon Burkhardt.

Industria zvicerane e qumështit gjeneron mbi 10 miliardë franga të ardhura në vit. Me fjalë të tjera, lopa ka ende një ndikim në ekonominë zvicerane.

“Zviceranët i pëlqejnë lopët sepse shumë prej nesh kanë një lloj kontakti me ta. Ne kemi një marrëdhënie të veçantë me ta, sepse ato evokojnë kujtime fëmijërie, vizita në shtëpi apo male”, thotë Maître, vetë nga kantoni malor i Valais.

Lyoba , një këngë tradicionale e quajtur edhe ‘Ranz des Vaches’ që këndohet kur lopët shkojnë lart në kullotat malore dhe kthehen në rrafshnalta në fund të verës akoma më jep të njëjtën ndjesi ngacmimi.

Për Burkhardt: “Lopa simbolizon rrënjët, traditat dhe trashëgiminë e njerëzve zviceranë. Çdo familje zvicerane ka të paktën një gjeneratë ose të afërm në bujqësi, kjo është arsyeja pse të gjithë kanë një lidhje me lopët”, shton ai.

Sipas Maître, “Lopa mund të evokojë vlera të tilla si puna e vështirë, tradita dhe familja, por edhe malet dhe bukuria e peizazhit. Në Valais, ne themi se karakteri i njerëzve lokal është si ai i lopës”.

Lopa është gjithashtu një ambasadore me vlerë në turizëm dhe reklamë.

“Nëse flisni me një të huaj për Zvicrën, orët, djathi dhe çokollata janë pjesë e bisedës”, pohon Burkhardt.

Imazhi i lopës miqësore përdoret gjithashtu për qëllime marketingu nga autoritetet dhe markat e turizmit.

Lopa ikonike zvicerane është një imazh që tërheq shumë turistë brenda edhe jashtë vendit. Dhe duke pasur parasysh 700 mijë lopët e regjistruara aktualisht në vendin tonë, është një marrëdhënie që sigurisht do të zgjasë, mirë derisa lopët të kthehen në shtëpi.

Përgatiti- Drenushë Ramadani