Jeff Bezos thotë se do të japë pjesën më të madhe të parave të tij

Themeluesi i Amazon, Jeff Bezos u zotua në një intervistë të botuar të hënën se do ta dhurojë pjesën më të madhe të pasurisë së tij të madhe gjatë jetës së tij.

Revista Forbes vlerëson se vlera e tij në “kohë reale” është afërsisht 124 miliardë dollarë (120 miliardë euro).

Bezos, dikur njeriu më i pasur në botë – por tani vetëm në vendin e katërt – nuk e ka përmendur një shumë të saktë, por tha se ai dhe Sanchez po e ndërtojnë “kapacitetin” për ta bërë këtë.

“Nuk është e lehtë. Ndërtimi i Amazon nuk ishte i lehtë. U desh shumë punë e vështirë dhe shokë të skuadrës shumë të zgjuar. Dhe unë po gjej – dhe gjetja e Lauren – se filantropia është shumë e ngjashme. Nuk është e lehtë. Është vërtet e vështirë,” tha ai. 

Menjëherë pas publikimit të intervistës, The Neë York Times raportoi se Amazon planifikoi të pushonte nga puna rreth 10,000 njerëz, në ato që do të ishin shkurtimet më të mëdha në historinë e kompanisë.

Bezos dha dorëheqjen si Shef Ekzekutiv i Amazon vitin e kaluar, duke marrë rolin e kryetarit ekzekutiv për t’i kushtuar më shumë kohë filantropisë dhe projekteve të tjera.

Bezos dhuron 100 milionë dollarë për Dolly Parton

Bezos ka zotuar 10 miliardë dollarë gjatë 10 viteve për t’i luftuar ndryshimet klimatike si pjesë e iniciativës së tij të Fondit Bezos Earth, të cilin Sanchez e bashkëkryeson. Sipas The Chronicle of Philanthropy, ai dha 510.7 milionë dollarë për organizatat jofitimprurëse vitin e kaluar.

Bezos dhe Sanchez njoftuan të shtunën se do t’i jepnin Dolly Parton-it 100 milionë dollarë për t’i dhënë për bamirësi të zgjedhura nga ajo.

Ai tha se Parton “dhuron me zemër” dhe e vlerësoi legjendën e muzikës për promovimin e shkrim-leximit të fëmijëve.

Ai kishte dhënë një grant të ngjashëm për kuzhinierin Jose Andres dhe komentatorin e CNN Van Jones vitin e kaluar.

Filantropi miliarder

Bezos ishte kritikuar në të kaluarën për mosnënshkrimin e Giving Pledge, fushata e nisur në vitin 2010 nga Bill Gates, Melinda French Gates dhe ëarren Buffet për t’i inkurajuar miliarderët të dhurojnë pjesën më të madhe të pasurisë së tyre përmes filantropisë.

Ajo ka mbi 230 nënshkrues nga 28 vende të ndryshme.

Bezos ka qenë nën presion për të dhuruar më shumë pasi ish-bashkëshortja e tij, autorja MacKenzie Scott, në vitin 2019 u zotua ta dhuronte gjysmën e pasurisë së saj të madhe pas divorcit.

Në vitin 2015, Mark Zuckerberg i Meta- dhe gruaja e tij, Priscilla Chan thanë se do të jepnin 99% të aksioneve të tyre në Facebook për qëllime të mira.

/Deutsche Welle

Përgatiti: Nuhi Shala