Ja kur gratë janë më të rrezikuara nga infarkti

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaktuar nga arteroskleroza, elasticiteti më i dobët i enëve të gjakut, hipertensioni dhe çrregullimet e ritmit të zemrës.

Rënia drastike e hormoneve të vezoreve femërore ndikon në qeliza dhe inde, të cilat pakësojnë dhe ndryshojnë shumë nga funksionet e saj.

Disa nga pasojat klinike të mungesës së estrogjenit janë të hershme dhe të theksuara, siç janë ndryshimet në funksionin e trurit, valët e nxehtësisë, pagjumësia, lodhja dhe atrofi urogjenitale.

Në të njëjtën kohë, arteroskleroza dhe osteoporoza përshpejtojnë dhe përparojnë në heshtje. Elasticiteti dhe kolagjenët humbasin në indet lidhëse dhe lëkura bëhet më e hollë, shfaqet rrudha dhe nyjat kanë më shumë dhimbje për shkak të osteartritit.

Sëmundjet kardiovaskulare shkaktohen nga arteroskleroza, elasticiteti më i dobët i enëve të gjakut, hipertensioni dhe çrregullimet e ritmit të zemrës.

Trashësia dhe dislipidemia janë të favorshme për këto sëmundje dhe është provuar të jetë një faktor i rëndësishëm në patofiziologjinë e sëmundjeve kardiovaskulare si mungesë e estrogjenit.

Para menopauzës, infarkti i miokardit është dukshëm më i ulët te femrat sesa te meshkujt e të njëjtës moshë.

Sëmundja koronare e zemrës ndodh te burrat 10 vjet më parë dhe gratë me menopauzë të parakohshme kanë infarkt shumë më të shpeshtë dhe vdekshmëri kardiovaskulare.

Kjo flet të gjitha për rolin mbrojtës të estrogjenit. Estrogjeni ndikon në normën normale të zemrës, ngadalëson kalcifikimin e enëve të gjakut dhe arterosklerozës.