Gjashtë arsye pse çokollata zvicerane është një sukses i tillë

Duke ilustruar aftësinë e Zvicrës për inovacion si dhe ndjenjën e saj të traditës, çokollata është një burim krenarie për vendin dhe kontribuon në imazhin e saj në të gjithë botën. Por pse është një sukses i tillë? Këtu janë gjashtë arsyet pse, tregon House of Switzerland.

Një vend pionier në çokollatë

Zvicra është një nga vendet e para që ka prodhuar çokollatë, falë një numri pionierësh. Në 1819, François-Louis Cailler hapi një strukturë të mekanizuar prodhimi në Corsier-sur-Vevey mbi Liqenin e Gjenevës. Në 1826, ishte radha e Philippe Suchard për të ngritur një fabrikë çokollate në Serrières, në kantonin e Neuchâtel. Numri i çokollatës vazhdoi të shumohej deri në fund të shekullit XIX – jo vetëm që popullarizoi çokollatën në Zvicër, por ndihmoi në zhvillimin e njohurive në këtë fushë.

Çokollatë plus qumësht: një kombinim fitues

Në 1875, Daniel Peter mendoi për ndërthurjen e qumështit me çokollatën. Pas përpjekjeve të shumta në fabrikën e tij Vevey, ai zbuloi përzierjen e përsosur, e cila shpejt u bë një sukses i madh – dhe ai që do të lidhte Zvicrën me çokollatën përgjithmonë.

Shkrihet në gojën tuaj, falë një teknike të patentuar në 1879

Cilësia e çokollatës zvicerane ka një element tjetër që garanton suksesin e saj. Karakteristikat e saj, e butë dhe kremoze janë rezultat i një teknike inovative të njohur si “shkrifje”, e cila homogjenizon produktin dhe ndihmon në krijimin e aromës.  Rodolphe Lindt e patentoi këtë metodë si zvicerane në vitin 1879, ai e përdori për të krijuar çokollatën e parë që shkrihet menjëherë në gojë. Ai paraqiti një patentë për këtë proces në 1879, kur ai ishte duke drejtuar një kompani prodhuese në Bern.

Një industri krijuese gjithmonë në kërkim të inovacionit

Industria zvicerane e çokollatave është themeluar në traditë, por gjithmonë kërkon të prishë terren të ri. Është një nga sekretet e suksesit të tij. Recetat dhe teknikat e reja zhvillohen rregullisht. Këto janë shpesh ndryshime të vogla që përmirësojnë procesin e prodhimit. Shkencëtarët gjithashtu luajnë rolin e tyre në kërkimin e metodave të reja, duke ndarë gjetjet e tyre me industrinë – siç është grupi i punës me çokollatë i udhëhequr nga Erich Windhab, profesor në Institutin ETH të Cyrihut për Ushqim, Ushqyer dhe Shëndet. Industria zvicerane e çokollatave është themeluar në traditë, por gjithmonë kërkon të dalë në terren të ri.

Një standard i larte cilësisë, zakonisht zvicerane

Produktet zvicerane në përgjithësi njihen për cilësinë e tyre, dhe çokollata nuk bën përjashtim. Në fakt, kjo cilësi jo vetëm që reflektohet në lëndët e para të zgjedhura, por është e lidhur edhe me ekspertizën në këtë sektor. Sipas Chocosuisse, çokollata me cilësi të mirë duhet të shkrihet në gjuhë pa u bërë e vështirë ose të mos lërë një ndjenjë të keqe në gojë. Një person duhet të jetë në gjendje të shijojë aromën e orkestruar dhe delikate të çokollatës, pa asnjë aromë. Misioni i shoqatës Chocosuisse – e përbërë nga 18 kompani – është të sigurojë cilësi …

Vetë zviceranët konsumojnë një pjesë të madhe të çokollatës

Zviceranët janë ekspertë dhe nuk kanë nevojë për ndonjë inkurajim për të mbështetur industrinë e tyre kombëtare. Me konsumin vjetor për frymë mesatarisht midis 11 dhe 12 kilogramë, zviceranët renditen në mesin e adhuruesve më të mirë të çokollatës në botë.