Franca do të vendos kuota për migrantët jashtë BE-së

Franca do të vendosë kuota në numrin e punëtorëve të huaj nga jashtë BE-së, si pjesë e masave që synojnë adresimin e shqetësimeve për imigracionin, azilin dhe integrimin, shkruan BBC.

“Ne duam të marrim përsipër kontrollin e politikës sonë në imigracion”, tha kryeministri Edouard Philippe.

Qasja në kujdesin mjekësor do të shkurtohet për ata që nuk kanë të drejtë të qëndrojnë.

Kampet e emigrantëve që kanë dalë në verilindje të Parisit do të pastrohen deri në fund të vitit.

Franca është një nga shumë vendet evropiane që ka luftuar për t’iu përgjigjur një fluksi të migrantëve të parregullt dhe qeveria është nën presion për të reaguar ndaj sfidës politike nga Rally National,

Cila është situata tani?

Numri i kërkesave për azil u rrit me 22% në 2018 në 122.743.

Në shenjë se qeveria po merrte një zë më të ashpër mbi migracionin, kryeministri tha se Franca nuk ishte një ishull dhe marrja përsëri e kontrollit nënkuptonte që kur Franca tha po kjo do të thotë po, dhe jo në të vërtetë nuk do të thoshte jo.

Philippe nuk e sfidoi hapur rregullat ekzistuese të azilit, megjithëse ai e bëri të qartë se emigracioni, së bashku me mjedisin, duhej të ishin përparësi për institucionet e BE-së dhe nxitja kryesore ishte “sovraniteti”.

“Të marrësh përsëri kontrollin e politikës sonë të migracionit do të thotë të luftosh kundër abuzimit të së drejtës së azilit, kundër migrimit të parregullt. Vendi ynë do të luajë rolin e vet në mënyrë që Evropa të rindërtohet,” tha ai.

Philippe po i referohet marrjes së kontrollit të gjuhës së përsëritur të politikës së migrantëve të përdorur nga fushatat pro-Brexit përpara referendumit në Mbretërinë e Bashkuar të vitit 2016 për largimin nga BE.

Ai tha se qeveria kishte gjetur një ekuilibër të drejtë midis “të drejtave dhe detyrave” pa i dorëzuar populizmit.

Disa vende evropiane kanë forcuar politikat e tyre të migrantëve për tu përgjigjur hyrjes në BE që arriti një kulm në 2015.

Si do të funksionojë sistemi i kuotave?

Aktualisht, punëdhënësit që dëshirojnë të punësojnë jashtë BE-së duhet të ndjekin një sistem të rëndë për të shpjeguar se një vend pune nuk mund të plotësohet nga një shtetas francez.

Qeveria ka treguar se do të avancojë një qasje të re drejt punësimit të punëtorëve migrantë jashtë BE-së, me qëllim të politikave të miratuara nga Kanada dhe Australia.

Australia përdor një sistem të bazuar në pikë që përqendrohet në karakteristikat profesionale dhe personale. Kanada, gjithashtu bënë me numrin e punëtorëve që aplikojnë për vizë pa ofertë pune.

Ministrja e Punëve Muriel Pénicaud tha të martën se Franca duhej të rekrutonte sipas nevojave të saj dhe se kuotat do të vendoseshin çdo vit, me ndihmën e qeverive rajonale, qendrave të punës dhe partnerëve social. Numri aktual i punëtorëve migrantë që u ofrohet viza është 33,000.

“Ne i mirëpresim (punëtorët migrantë) tani, por jo domosdoshmërisht në punët që zgjaten. Përkundrazi ka disa punë që zgjaten të cilat nuk mund të plotësohen,” tha ajo

Kuotat nuk do të marrin parasysh vendet specifike dhe punëtorëve migrantë do t’u jepet viza për një periudhë dhe punë specifike.

Edhe pse papunësia në 8.5% është relativisht e lartë për Evropën Perëndimore, ajo ka rënë nga niveli prej 10% kur Presidenti Emmanuel Macron erdhi në pushtet në maj 2017.

Cilat janë masat e tjera?

Shumë nga masat përqendrohen te migrantët që nuk kanë të drejtë të qëndrojnë në Francë.

Periudha e mbulimit shëndetësor do të zvogëlohet nga 12 muaj në gjashtë, dhe ata që kërkojnë azil do të duhet të presin tre muaj para se të mund të aplikojnë për mbulim themelor.

Franca është e prirur të tërheqë një numër më të madh studentësh, duke dyfishuar numrin aktual në gjysmë milioni deri në vitin 2027. Kryeministri tha se Franca aktualisht ishte vendi i pestë më i madh në botë për studentë ndërkombëtarë dhe rrezikoi të humbasë në vende të tilla si Kina.

Rregullat për bashkimet familjare do të jenë të pandryshuara edhe pse qeveria është zotuar të luftojë bashkimet mashtruese.

Përgatiti: Diellza Luzha

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!