Flokët e thinjura nga stresi, shkenctarët bëjnë eksperimente në minj

Shkencëtarët thonë se ata mund të kenë zbuluar se pse stresi i bën flokët  të bardha apo të thinjura, dhe një mënyrë e mundshme për ta parandaluar,  raporton BBC.

Shkenctarët kanë bërë eksperimente në minjë që meqë rast kuptuan se qelizat që kontrollojnë lëkurën dhe ngjyrën e flokëve u dëmtuan nga stresi prej dhimbjes së madhe.

Në gjetjet e këtij rasti, minjtë me gëzof të errët u kthyen plotësisht të bardhë brenda disa javësh.

Miu – para dhe pas eksperimentit: Foto: BBC

Studiuesit amerikanë dhe brazilianë thanë se kjo gjë vlen të hulumtohet më tej për të zhvilluar një ilaç që parandalon ndryshimin apo plakjen e ngjyrës së flokëve.

Flokët e burrave dhe grave mund të transferohen në gri nga mesi i viteve të 30-ta.

Përveç procesit natyror të plakjes dhe gjeneve, stresi gjithashtu mund të luajë rol.

Por shkencëtarët nuk ishin të qartë se si stresi ndikonte në qimet në kokë.

Studiuesit pas studimit, botuar në Nature nga Universitetet e Sao Paulo dhe Harvard, besuan se efektet lidheshin me qelizat burimore të melanociteve, të cilat prodhojnë melaninës dhe janë përgjegjës për ngjyrën e flokëve dhe lëkurës.

Dhe ndërsa kryenin eksperimente mbi minj, ata ngecën në prova që ky ishte rasti.

“Ne tani e dimë me siguri se stresi është përgjegjës për këtë ndryshim specifik në lëkurën dhe flokët tuaj, dhe se si funksionon ai,” thotë Prof Ya-Cieh Hsu, autor hulumtues nga Universiteti i Harvardit.

Dhimbja tek minjtë shkaktoi lëshimin e adrenalinës dhe kortizolit, duke bërë që zemrat e tyre të rrahin më shpejt dhe të rritet presioni i gjakut, duke ndikuar në sistemin nervor dhe duke shkaktuar stres akut.

Ky proces më pas përshpejtoi varfërimin e qelizave burimore që prodhonin melaninën në gjëndrat e flokëve.

“Prisja që stresi të ishte i keq për trupin”, tha Prof Hsu. “Por ndikimi i dëmshëm i stresit që zbuluam ishte përtej asaj që imagjinoja. Pas vetëm disa ditësh, të gjitha qelizat burimore që rigjenerojnë pigmentin u humbën. Pasi të jenë zhdukur, nuk mund të rigjeneroni pigmentin më shumë – dëmi është i përhershëm”, tha ai.

Në një eksperiment tjetër, studiuesit zbuluan se ato mund të bllokojnë ndryshimet duke i dhënë minjve një antipertensiv, i cili trajton presionin e lartë të gjakut.

Dhe duke krahasuar gjenet e minjve në dhimbje me minj të tjerë, ata mund të identifikojnë proteinën e përfshirë në shkaktimin e dëmtimit të qelizave burimore nga stresi.

Kur kjo proteinë – kinazë e varur nga ciklinat (CDK) – ishte shtypur, trajtimi gjithashtu parandaloi një ndryshim në ngjyrën e leshit të tyre.

Kjo lë mundësinë e hapur për shkencëtarët që të ndihmojnë në vonimin e fillimit të flokëve gri duke synuar CDK me një ilaç.

“Këto gjetje nuk janë një kurë apo trajtim për flokët gri,”  tha Prof Hsu BBC.

“Zbulimi ynë, i bërë në minj, është vetëm fillimi i një udhëtimi të gjatë për të gjetur një ndërhyrje për njerëzit. “Kjo gjithashtu na jep një ide se si stresi mund të ndikojë në shumë pjesë të tjera të trupit,” tha ajo.