Fakte të shpejta për virusin HIV dhe SIDA-n

HIV është virusi i cili prek dhe dobëson sistemin imunitar të organizmit të njeriut ndërsa SIDA është sëmundje e fituar e mungesës së imunitetit dhe shkaktohet nga HIV, raporton CNN.

HIV / AIDS përhapet përmes kontaktit seksual me një person të infektuar, duke shkëmbyer gjilpëra me një person të infektuar, përmes transfuzioneve të gjakut të infektuar ose përmes një nëne të infektuar.

Një person i infektuar me virusin HIV, jo domosdoshmërisht është i sëmurë me SIDA.

Personat e infektuar me HIV kalojnë në tre faza të infeksionit:

Infeksion akut, ose sindromë akute retrovirale, e cila mund të prodhojë simptoma të ngjashme me gripin në muajin e parë pas infeksionit.

Vonesa klinike, ose infeksioni asimptomatik HIV, në të cilin HIV riprodhohet në nivele më të ulëta.

SIDA, në të cilën sasia e qelizave CD4 bie nën 200 qeliza për milimetër kub gjaku (në krahasim me nivelin normal të 500-1,500).

HIV-1 dhe HIV-2 mund të shkaktojnë SIDA. HIV-1 është virusi më i zakonshëm i imunitetit të njeriut; HIV-2 është gjetur kryesisht në Afrikën perëndimore.

Terapia antiretrovirale (ART) përfshin marrjen e një kokteji të ilaçeve HIV të përdorura për trajtimin e virusit. Në 1987, Azidothymidine (AZT) u bë ilaçi i parë i aprovuar nga FDA i përdorur për të provuar HIV / AIDS.

Sipas statistikave nga UNAIDS

37.9 milion është nuumri i njerëzve që jetojnë me HIV / SISA në të gjithë botën në 2018.

8.1 milion – Numri i përafërt i njerëzve që jetojnë me HIV globalisht që nuk kanë dijeni për statusin e tyre HIV-pozitiv në 2018.

160,000 – Fëmijë të infektuar rishtas në të gjithë botën në 2018.

1.7 milion – Infeksione të reja në të gjithë botën në 2018.

770,000 – Numri i përafërt i vdekjeve të lidhura me SIDA në të gjithë botën në 2018.

Nga 5,000 infeksione të reja çdo ditë në 2018, 61% janë në Afrikën Sub-Sahariane.

Dita ndërkombëtare kundër SIDA-s mbahet çdo vit me 1 dhjetor që nga viti 1988.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në këtë link.

Përgatiti- Xheneta Murtezaj