Facebook

Facebook po punon në një superkompjuter që do të jetë më i shpejti në botë dhe do ta eksplorojë - inteligjencën artificiale

Autor: Rokas Tenys 

Kompania mëmë e Facebook, Meta Platforms Inc., njoftoi të hënën se anëtarët e ekipit të saj hulumtues kanë krijuar një superkompjuter të ri të krijuar për ta hulumtuar inteligjencën artificiale dhe besojnë se do të jetë më i shpejti në botë kur të përfundojë në mesin e vitit 2022.

Në një postim në blog, Meta shkruan se SuperCluster i ri i AI Research (RSC) do t’i mundësojë kompanisë të zhvillojë një superkompjuter edhe më të mirë dedikuar kërkimit të inteligjencës artificiale. Modulet duhet të përdorin një sërë veçorish, të kuptojnë triliona kontekste postimi, të punojnë në qindra gjuhë dhe njëkohësisht të analizojnë tekste, fotografi dhe video për të përcaktuar nëse përmbajtja është e dëmshme.

Ekspertët punuan në këtë superkompjuter për dy vjet. Ata besojnë se mund t’i ndihmojë ata të zhvillojnë softuer edhe më të mirë të bazuar në teknologjinë e inteligjencës artificiale, për shembull, të mundësojë kontroll më të mirë të gjuhës së urrejtjes në postimet në rrjetet sociale të njohura.

“Përveç faktit që hulumtimi do të kontribuojë në sigurinë e përdoruesve të shërbimeve tona sot, do të kontribuojë edhe në sigurinë e tyre në të ardhmen, ndërkohë që ne po krijojmë një metaverse”, njofton kompania në blogun e saj.

Metaverse është një lloj koleksioni i vendeve dixhitale brenda të cilave njerëzit ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Kjo përfshin gjithçka, nga platformat e mediave sociale te video lojërat dhe faqet e internetit të bankave në internet. Shtrirja përfundimtare e metaverses është realiteti virtual, të cilin e hasim në disa video lojëra sot.

Kompania ka njoftuar se është duke zhvilluar mjete të reja të realitetit virtual. Sipas CNN, së shpejti mund të fillojë zhvillimin e “sistemeve të reja të AI”, siç janë përkthimet e njëkohshme për grupe më të mëdha njerëzish që flasin gjuhë të ndryshme, që është një mënyrë e mundshme për të përdorur këtë pajisje shumë të sofistikuar.

Facebook-u i Zuckerberg ndryshoi emrin e tij në Meta në muajin tetor, duke lënë të kuptohet për fokusin e tij të ri në metaverse, i cili beson se do të trashëgojë internetin mobil.

“Përvoja mbi të cilën ne ndërtojmë metaverset kërkon fuqi të madhe llogaritëse – kuintiliona operacione në sekondë, dhe superkompjuteri ynë do të mundësojë modele të reja të AI që mund të mësojnë nga triliona shembuj, të kuptojnë qindra gjuhë dhe më shumë”, shkroi drejtori i Meta, Mark. Zuckerberg përmes një postimi në Facebook.

Një zëdhënës i Meta-s tha se kompania është bashkuar me ekipe nga Nvidia Corp., Pure Storage Inc. dhe Penguin Computing Inc., të cilat janë të specializuara në prodhimin e superkompjuterëve./tportal.hr