Facebook lejon videon e rrejshme me Zuckerberg të qëndrojë në Instagram

Facebook ka thënë se nuk do të heqë një video të manipuluar të shefit të saj Mark Zuckerberg nga Instagrami, në të cilën ai duket se e krediton një organizatë sekrete për suksesin e tij, raporton BBC.

Videoja është një “deepfake”, e bërë nga softueri ku përdoren fotot e një personi për të krijuar një video të tyre në veprim.

Facebook ishte kritikuar më parë për mos heqjen e një videoje të maskuar të kryetarit të dhomës amerikane, Nancy Pelosi .

Vendimi i fundit rastisi me shpalljen e 500 vendeve të reja të punës në Londër.

Rrjeti social ka thënë se shumë nga postet do të jenë të përfshira në ndërtimin e softuerit me bazë në kompjuterin e makinës për të zbuluar dhe hequr automatikisht përmbajtjen e dëmtuar të postuar në platformat e saj.

Përveç kësaj, ata do të ndërtojnë mjete për t’i ndihmuar punëtorët e tjerë të shqyrtojnë materialin potencialisht të dëmshëm.

Kompania tha se do të sjellë numrin e saj në më shumë se 3 mijë vende pune në kryeqytet deri në fund të vitit 2019.

Video e Mark Zuckerberg u krijua për një instalim arti në shfaqje në Sheffield të quajtur Specter. Ajo është projektuar për të tërhequr vëmendjen në mënyrën se si njerëzit mund të monitorohen dhe manipulohen nëpërmjet mediave sociale në dritën e çështjes së Analitikës së Kembrixhit – midis skandaleve të tjera.

Ajo përmban një imazh, i cili u bashkua me pamjet e trupit të tij nga një video-prezantim i dhënë në vitin 2017 në një zyrë në selinë e Silicon Valley në Facebook.

Videoja 16-sekondëshe u ngarkua në Instagram të shtunën.

Megjithatë, ajo doli në pah pasi “Motherboard” njoftoi për ekzistencën e saj të martën.

Llogaria e përfshirë kishte etiketuar videon me një hashtag #deepfake.

Postimi i Instagram tani është parë më shumë se 25.000 herë. Kopjet gjithashtu janë shpërndarë nëpërmjet vetë Facebook-ut.

“Ne do ta trajtojmë këtë përmbajtje në të njëjtën mënyrë që ne i trajtojmë të gjitha dezinformatat në Instagram,” tha një zëdhënës për kompaninë mëmë të Facebook-ut.

Artistët e përfshirë thanë se ata “mirëpritën” vendimin e Facebook, por ende vënë në pyetje etikën e kompanisë.

“Ne mendojmë se duke përdorur artin për t’u angazhuar dhe për të shqyrtuar në mënyrë kritike këtë teknologji, ne po përpiqemi të marrim në pyetje fuqinë e këtyre formave të reja të propagandës kompjuterike dhe si rezultat nuk do të donim të shihnim artin tonë të censuruar nga Facebook”, thanë ata BBC.

“Ne megjithatë do të mirëpresim rregullimin dhe mbikëqyrjen e rëndësishme të industrisë së ndikimit digjital”.

Përgatiti: Drenushë Ramadani