Egjipt, zbulohet një 'varr i ri mbretëror' në Luxor

Një varr që besohet se daton rreth 3400 vjet më parë, i së njëjtës dinasti të mbretit Tutankhamun, u zbulua në Egjipt. Varri duket të jetë konsumuar keq nga përmbytjet në kohërat e lashta.

Ministria e Turizmit e Egjiptit njoftoi të shtunën zbulimin e një varri mbretëror në Bregun Perëndimor të Luksorit, ku gjenden shumë varre mbretërore të lashta egjiptiane.

Varri u zbulua nga një ekip i përbashkët egjiptian-britanik që kryente një mision gërmimi në Luginën e Mbretërve dhe Mbretëreshave në Bregun Perëndimor në Egjiptin jugor.

Banka është vendi ku u zbulua varri ikonë i Tutankhamun mbi një shekull më parë.

Çfarë dihet për varrin?

Mostafa Waziri, sekretari i përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve të Egjiptit, e quajti zbulimin shumë të rëndësishëm. Ai shtoi se hetimet fillestare vlerësojnë se daton që nga dinastia e 18-të e Egjiptit të lashtë. E njohur si Dinastia Thutmosid, ajo përfshin periudhën midis 1550/1549 p.e.s deri në 1292 p.e.s. dhe është e njëjta dinasti kur mbreti i ri, Tutankhamun, sundoi shumë shkurt.

Drejtori i misionit Piers Litherland tha se varri mund t’i përkiste një mbretëreshe ose princeshe nga ajo dinasti.

Më shumë informacion në lidhje me varrin dhe historinë e tij do të dihet pasi zbulimi të “dokumentohet arkeologjikisht”, shtoi Waziri.

Një tjetër zyrtar arkeologjik egjiptian, drejtori i Luginës Mohsen Kamel, tha se varri ishte ruajtur keq për shkak të përmbytjeve që datojnë që nga kohërat e lashta. Përmbytjet i vërshuan dhomat e varrit me sasi të konsiderueshme rëre dhe gëlqerore, të cilat i konsumuan keq shumë nga mbishkrimet e tij.

Në vitet e fundit, Egjipti ka zbuluar disa zbulime që datojnë që nga epoka e Egjiptit të lashtë në një përpjekje për t’i dhënë frymë sektorit të tij jetik të turizmit.

Turizmi është një burim kryesor i të ardhurave në Egjipt që mund të nxjerrë perfitime shumë të nevojshme në kohë të trazuara ekonomike.

Mirëpo sektori i turizmit  është përkeqësuar ndjeshëm vitet e fundit, me pandeminë COVID-19 dhe më pas me pushtimin rus në Ukrainë që kanë ndikuar negativisht në numrin e turistëve që vizitojnë Egjiptin./DW

Përgatiti: Nuhi Shala