Foto: CBN News

Cila është prejardhja e 'Halloween'?

Një nga gjërat më interesante në lidhje me të është se askush nuk e di me siguri se nga ka ardhur, raporton BBC.

Ajo njihet gjerësisht si një festë amerikane, por besohet se tradita e Halloween në të vërtetë daton në Britani shumë shekuj më parë, me rrënjët e saj në një festival të Celtic Age Iron quajtur Samhain – edhe pse ka historianë që e kundërshtojnë këtë.

Samhain (që do të thotë ‘fundi i verës’) shënoi fundin e sezonit të korrjes dhe fillimin e dimrit.

Thuhet se, në atë kohë të vitit, fantazmat u kthyen për të vizituar të gjallët dhe se kufiri ndërmjet dy botëve – botës së gjallë dhe botës shpirtërore – ishte e hollë, kështu që shpirtrat mund ta kalonin.

Ndërkohë që njerëzit pritnin disa fantazma dhe nuk shqetësoheshin për vizitën e tyre, ata kishin frikë nga prania e shpirtrave të këqij dhe u maskuan duke përdorur kostume të frikshme. Njerëzit gjithashtu ndiznin zjarre të mëdhenj dhe përpiqeshin t’i trembin.

Samhain ishte një festival tre-ditor i ‘Celtic New Year’ që fillonte më 31 tetor, kështu që koha dhe lidhjet me fantazmat u japin historianëve një arsye për të dyshuar se kjo mund të jetë prej këtij festivali.

Por Celtët nuk lanë shënime të shkruara, kështu që është e vështirë për këdo që të jetë plotësisht i sigurt.

Në mes të shekullit të 8-të, Papa Gregori III e shtyu datën e Ditës së Gjithë Shenjtorëve nga data 13 maj – datën e festivalit romak të të vdekurve – në 1 nëntor, në mes të Samhainit.

Kjo solli Ditën e Gjithë Shenjtorëve – një festival i krishterë i të vdekurve të shenjtë më 1 nëntor – në përputhje me Samhainin dhe 31 tetori u bë i njohur si festa e të gjithë shenjtorëve.

Emri Halloween – ose All Eve Hallows ‘- vjen nga fjala e vjetër angleze halga ose që do të thotë ‘e shenjtë’.

Më vonë u shkrua ‘Hallowe’en’, pasi apostrofa zëvendëson ‘v’, por apostrofa që nga ajo kohë është hedhur në drejtshkrim popullor.

Në vitin 1845, kriza e madhe e patates detyroi rreth një milion njerëz që jetonin në Irlandë për të kaluar në ShBA, duke marrë tradita si Halloween me vete.

Në Amerikë kungulli u bë perime që ne të gjithë e shoqërojmë me festivalin. Në Mbretërinë e Bashkuar, njerëzit përdorën për të gdhendur rrepën.

Sipas profesorit, Candida Moss, i cili është një ekspert për krishterimin e hershëm ka thënë se “si një festival, Halloween ka shumë fytyra.”

Ajo përkujton heqjen e perdes midis të gjallëve dhe të vdekurve, feston sezonin e korrjes, shënon fundin e verës dhe fillimin e vjeshtës dhe – me sezonet e ndryshueshme – ai kujton shpirtrat e të vdekurve.

“Përcaktimi se ku vjen Halloween varet shumë nga aspekti i Halloween që zgjedhim të theksojmë”.

Çfarë ndodh në festën e Halloween?

Gjithkush mund të festojë Halloween në mënyra të ndryshme, por disa nga gjërat që mund të prisni më 31 tetor përfshijnë:

  • Veshje të frikshme
  • Fenerët me kunguj
  • Ushqimi special i bërë për këtë rast
  • Hilet e ndryshme
  • Tregimet me fantazma
  • Frikësimi i miqve
  • Make up-i i frikshëm
  • Shumë ëmbëlsira
  • Dekore të merimangave, shkopinjve dhe krijesave të tjera të frikshme

Jo gjithkush pëlqen të festojë Halloween, megjithatë. Disa njerëz fetarë besojnë se luajtja me shpirtrat e këqij është e gabuar.