A mund të paralajmërojnë sëmundje neurodegjenerative ëndrrat aktive?

Ëndrrat që njerëzit i përjetojnë shumë fuqishëm në realitet mund të jenë një shenjë e hershme e sëmundjes së Parkinsonit.

Ëndrra shumë intensive i referohet një çrregullimi që ndodh gjatë fazës së lëvizjes së shpejtë të syve të gjumit, ose fazës REM të gjumit. Është çrregullim i sjelljes së gjumit REM (RBD), i cili prek rreth 0.5 deri në 1.25 për qind të popullsisë së përgjithshme dhe më shpesh raportohet tek të moshuarit, veçanërisht tek meshkujt.

Përveçse është i rrezikshëm për ata që vuajnë nga çrregullimi dhe partnerët e tyre, RBD mund të parashikojë sëmundje neurodegjenerative, kryesisht sinukleinopatitë, gjendje në të cilat proteina α-sinukleina (ose alfa-sinukleina) formon grumbullime toksike në tru.

Jo të gjitha aktivitetet e gjumit janë RBD

Megjithatë, jo të gjitha sjelljet e natës janë RBD. Somnambulizmi dhe të folurit në gjumë, të cilat ndodhin më shpesh në fëmijëri dhe adoleshencë, për shembull, ndodhin jashtë fazës së gjumit REM.

Ky ndryshim është qartë i dukshëm vetëm në një laborator gjumi, ku shkencëtarët mund t’i gjurmojnë fazat e gjumit për të parë se kur një person lëviz. RBD nuk lidhet gjithmonë me sinukleinopatinë, d.m.th. mund të shkaktohet edhe nga medikamente të caktuara, të tillë si antidepresantët ose të shkaktohet nga kushte të tjera themelore si narkolepsia ose tumoret e trurit.

Kur RBD ndodh në mungesë të shpjegimeve alternative të listuara, ka shumë të ngjarë të parashikojë sëmundje të ardhshme. Disa studime epidemiologjike sugjerojnë se RBD parashikon një shans më të madh se 80 për qind për të zhvilluar një sëmundje neurodegjenerative gjatë jetës së pacientit. Mund të jetë gjithashtu shenja e parë e një sëmundjeje neurodegjenerative, e cila shfaqet mesatarisht brenda 10 deri në 15 vjet pas fillimit të çrregullimit të gjumit.

Lidhja midis RBD dhe sëmundjes së Parkinsonit

Një nga sëmundjet më të zakonshme të lidhura me RBD është sëmundja e Parkinsonit, e karakterizuar kryesisht nga një humbje progresive e kontrollit motorik. Një tjetër është demenca e trupit Leëy, në të cilën grumbullime të vogla të α-sinukleinës të quajtur trupat Lewy grumbullohen në tru, duke ndërhyrë me lëvizjen dhe aftësinë njohëse. Një lloj i tretë i sinukleinopatisë, atrofia e shumëfishtë e sistemit, ndërhyn me lëvizjen dhe funksionet e pavullnetshme siç është  tretja.

Prandaj, RBD është një nga paralajmëruesit më të fortë të sinukleinopatisë së ardhshme, më parashikues se indikatorët e tjerë të hershëm, siç janë kapsllëku kronik dhe shqisat e dëmtuara të nuhatjes. Tek njerëzit me RBD, frenat që normalisht i pengojnë ata të veprojnë fizikisht gjatë gjumit REM janë të kundërta.

Vitet e fundit, ndërgjegjësimi për RBD dhe të kuptuarit se si lidhet me sinukleinopatitë është rritur. Studimi i kësaj lidhjeje u jep shkencëtarëve ide për ndërhyrje të hershme. Ky progres kontribuon në vlerësimin në rritje të të ashtuquajturës fazë prodromale të sëmundjes së Parkinsonit dhe çrregullimeve të tjera neurodegjenerative, domethënë kur shfaqen shenjat paraprake, por diagnoza përfundimtare ende nuk është vendosur. Ndër të dhënat e hershme për sëmundjen e Parkinsonit.

Studime të shumta deri më tani kanë konfirmuar lidhjen

Studimet shkencore e kanë konfirmuar këtë lidhje që nga viti 1980, kur u krye studimi i parë mbi RBU dhe sëmundjet neurodegjenerative. Nga 1280 pacientë në 24 qendra në mbarë botën, 74 për qind e atyre me RBD u diagnostikuan me një sëmundje neurodegjenerative brenda 12 viteve. Ndonjëherë RBD shfaqet dekada përpara simptomave të tjera neurologjike, megjithëse vonesa mesatare është rreth 10 vjet.

Kur mishërimi i ëndrrave ndodh krahas shenjave të tjera të hershme të sinukleinopative, njerëzit priren ta zhvillojnë më shpejt sëmundjen neurodegjenerative.

Shumë shkencëtarë fillimisht shprehën skepticizëm për këtë lidhje, thotë Bradley Boeve, profesor i neurologjisë në klinikën Mayo në Rochester, SHBA.

Do të merrnim reagime nga recensentët duke thënë se ishte marrëzi. Mirëpo lidhja midis RBD dhe sinukleinopatisë është bërë mirë e pranuar. Mendoj se tani është bërë si ungjill, thotë Boeve.

RBD mund t’i ndihmojë shkencëtarët të gjurmojnë

Si një manifestim i hershëm i Parkinsonit dhe sëmundjeve të lidhura me to, RBD mund t’i ndihmojë shkencëtarët t’i gjurmojnë mënyrat në të cilat sinukleina toksike përhapet nëpër trup dhe tru. Ka prova në rritje që, të paktën në disa pacientë, patologjia mund të fillojë në zorrë dhe të përhapet përmes strukturave më të ulëta të trurit, siç është trungu i trurit, në rajone më të larta që ndikojnë në lëvizjen dhe njohjen.

Një rrugë e mundshme është nervi vagus, një tufë fibrash nervore që lidh të gjitha organet kryesore me trurin. Grumbullimet e alfa-sinukleinës të injektuara në zorrët e minjve mund të përhapen në tru nëpërmjet vagusit, dhe te njerëzit, të paktën një studim epidemiologjik ka treguar se prerja e vagusit, një procedurë që ndonjëherë përdoret për trajtimin e ulcerave kronike të stomakut, zvogëlon rrezikun e Sëmundjes së Parkinsonit më vonë në jetë.

Disa shkencëtarë besojnë se sëmundja e Parkinsonit ka dy nëntipe: intestinale dhe cerebrale. Njerëzit me RBD kanë së pari sëmundjen e Parkinsonit të zorrëve dhe përgjithësisht përjetojnë simptoma të tilla si kapsllëku shumë përpara rënies motorike dhe njohëse. Megjithatë, në dy të tretat e pacientëve me sëmundje primare cerebrale të Parkinsonit, RBD mund të shfaqet më vonë se problemet e lëvizjes, ose mund të mos shfaqet fare./Scientific American

 

Përgatiti: Nuhi Shala