www.auto-motor-und-sport.de

A do të ketë Golf 8 pasardhës?

Volkswagen duhet të filloj të mbështetë të ardhurat e saj në shtijen e makinave elektronike për shkak të vlerave ekstreme të kufizuara të CO2. Prandaj Golf 8 mund të mbetet pa një pasardhës të tij, raporton Auto Motor Sport.

VW kishte prodhuar më shumë se 35 milionë automjete Golf deri në fund të vitit 2019 dhe  5.7 milionë nga brezi i vetëm VII.

E-Golf kishte vetëm 100,000 njësi në 5 vite prodhim. VW dëshiron të prodhojë sa më shumë ID.3 në vitin 2020 dhe duhet të ketë shumë më tepër në vitet e ardhshme. Mbi të gjitha, VW do të duhet të shesë një numër të madh makinash elektrike në të ardhmen. Për shkak të kuotës – në Kinë, ku Golfi kurrë nuk luajti një rol të madhë dhe për shkak të kufijve të CO2 në BE. Tashmë tejkalimi i një grami nënkupton një gjobë prej rreth 400 milionë euro.

A nuk po vjen Golf IX?

Sidoqoftë, për VW tani është thelbësore ndërtimi i e-veturave elektrike (MEB), ndërsa Golf 8 dhe seria  e-Golf 8 po përballet me një të ardhme të vështirë për sa i përket teknologjisë CO2.  Mbi të gjitha për sa i përket pasardhësit, i cili do të duhej të debutonte në 2027 sipas cikleve të gjenerimit të zakonshëm.

Dhe këtu hyn në lojë Michael Jost, Shefi i Strategjisë në Volksvagen Group. Ai  u angazhua në protokollin e klimës në Paris të vitit 2015 (asnjanësia e CO2 për 2050) për të ardhmen e modelit në fund të vitit 2018: Qëllimet e marrëveshjes së klimës në Paris mund të arriheshin vetëm nëse në 2050 nuk do të kishte më një makinë me një motor djegie në rrugë. Prandaj, VW pret të shesë motorët e fundit të djegies rreth vitit 2040.

Shumë blerës të makinave tashmë duket se janë të vetëdijshëm sot se makinat elektrike do të zëvendësojnë motorin e djegies. Ajo që është interesante, është vlerësimi i horizontit kohor: Në një studim vijues midis pjesëmarrësve në votimin e lexuesve të automjeteve dhe sporteve për Best Cars 2020, ne shtruam pyetjen e mëposhtme hipotetike:

“Duke supozuar se ju do të fitoni një llotari dhe do të mund të zgjidhni lirshëm midis dy automjeteve vijuese: A do të zgjidhni VW Golf aktual ose VW ID.3? “Pikërisht me këta të anketuar, ne pyesim përsëri: “Dhe si do të dukej vendimi juaj në 5 vjet?” Këtu rezultati nuk ishte më i ekuilibruar: Bazuar në kohën e studimit, 63 përqind ishin tashmë në favor të ID.3 për 2024.

E njëjta lojë pyetje dhe përgjigje është për Porsche 911 dhe Porsche Taycan, ishte gjithashtu shumë interesante, sepse bëhet fjalë për makina sportive, në të cilat mund të supozohet një tendencë e qartë drejt motorit të djegies. Rezultati këtu: Nga një epërsi prej 63 deri 37% për 911, në vlerësimin e ardhshëm vetëm një epërsi të ngushtë prej 53 deri 47%.

Sigurisht, sondazhi mbetet hipotetik. Sidoqoftë, kjo tregon se elektromobiliteti është vendosur në mendjen e konsumatorëve. Përshtatshmërisht, një në dy nga 102,000 apo më shumë të anketuarit thanë që mund të imagjinojnë të blejnë një makinë elektrike në 5 vitet e ardhshme.

Për Golfin siç e dimë se mund të përfundojë pas gjeneratës së 8.

E pabesueshme ?

Jo për shefin kryesor të VW dhe padyshim jo për shumë blerës të makinave. Edhe pse  ende asnjë ID.3 nuk ka arritur ende tek klienti.