10,000 rosa 'pushtojnë' Provincën Nakhon Pathom në Tajlandë

Pasi përfundoi të korrat e orizit në këtë pjesë të Tajlandës qëndrore, një tufë prej rreth 10,000 rosash lirohet nga një stilolaps dhe instiktivisht derdhet drejt fushave të përmbytura për të gllabëruar dëmtuesit si kërmijtë që fshihen në kallamishte të orizit.

Kjo mënyrë e rritjes së rosave në zonat e kultivimit të orizit ka qenë prej kohësh një traditë në zonë dhe pjesë të tjera të rajonit. Tajlandezët e quajnë atë “ped lai thoong”, që do të thotë “fusha që ndjekin rosat”.

Rosat Khaki Campbell, një racë britanike, sillen në fusha pas 20 ditësh në inkubator dhe do të rriten në lëvizje për disa nga muajt e ardhshëm.

Pasi të bredhin falas për rreth pesë muaj, ato kthehen në fermë për të prodhuar vezë deri në tre vjet.

“Përfitimi (për mbarështuesin) është që ne të ulim kostot për të ushqyer rosat”, tha Apiwat Chalermklin, një prodhues i cili trashëgoi biznesin nga babai i tij.

“Dhe në kthim, për fermerët e orizit rosat ndihmojnë në ngrënien e dëmtuesve nga ferma dhe fermerët mund të zvogëlojnë përdorimin e kimikateve dhe pesticideve”.

Të dielën, rosat e Apiwat duket se po gjejnë shumë dëmtues të tillë si kërmijtë dhe insektet për t’u ushqyer gjatë punës së tyre të pastrimit të fushave që ai pret të zgjasë një javë në këtë fermë prej 15 hektarësh.

Apiwat ka katër tufa rosash që lëvizin nëpër fusha të ndryshme orizi në provincën Nakhon Pathom ku fermerët zakonisht kultivojnë tre të korra orizi çdo vit.

“Ato ndihmojnë në ngrënien e kërmijve të artë të mollës dhe mbetjeve të lëvoreve të padëshiruara të orizit që bien në fushë nga korrja e fundit. Rosat shkelin edhe kastrat e orizit për të rrafshuar tokën dhe për ta bërë më të lehtë lërimin”, tha fermeri Prang Sipipat.

Tani për tani, fermerët thonë se sistemi funksionon mirë si për ngritësin e rosave ashtu edhe për prodhuesin e orizit, por edhe pse nuk ka pasur thatësirë ​​në Nakhon Pathom ata janë të shqetësuar për kërcënimin.

Tajlanda, e cila është eksportuesi i dytë më i madh në botë i orizit, përballet me një thatësirë ​​të zgjatur që prek shumë zona në rritje këtë vit./REUTERS