Foto: KALLXO.com

Vrasja në restorant 'Shega', eksperti i balistikës: Nuk është gjetur arma nga e cila u vra viktima

Në rigjykimin ndaj Besim e Besart Istrefit dhe Jeton Saraqit për vrasjen e Lutfi Saraqit dhe Nazim Gërvallës në rastin e njohur  ‘’Shega” u dëgjua dëshmia e Qëndrim Topallit, ekspert I balistikës.

Topalli së bashku me ekspertët Ilir Kukaj dhe Lutfi Raci kishin përpiluar raportin balistik për vrasjen që kishte ndodhur në restorantin ‘’Shega’’ më 2 maj 2014.

Ekspertiza balistike nënkupton analizimin dhe krahasimin e armëve të përdorura në vendin e ngjarjes, modelet e armëve, kalibrat e tyre, dhe konstatimet se nga cilat armë është shkrepur, cila ka qenë pozita e qitësit dhe viktimës, cila është largësia në mes qitësit dhe viktimës.

Në seancën e sotme, Qëndrim Topalli  deklaroi se mbetet në tërësi pranë konstatimit të dhënë në raport.

‘’Kemi identifikuar armët dhe predhat  e pastaj kemi bërë gjuajtje nga armët për t’i testuar dhe kemi konstatuar se nga 4 armët tri ishin funksionale e një jonfuksionale’’, deklaroi ai.

“Përshkrimin e gjuajtjeve e kemi bërë në bazë të hedhjes së gëzhojave, e kështu tri armë gëzhojat i hidhnin  në anën e djathtë ndërsa arma ‘’Crvena Zastava’’ gëzhojat i  hedh nga ana e majtë”, deklaroi dëshmitari.

I pyetur nga gjykatësja Nushe Mekaj Kukaj nëse e kanë tërhequr trajektoren në trupat e viktimave për të përcaktuar pozicionin e qitësit dhe viktimës, eksperti balistik tha se nuk e kanë kryer këtë veprim pasi atë e bën mjeku ligjor.

Sipas Qëndrim Topallit, për  viktimën  Nazim Gërvalla nuk është gjetur arma nga e cila është gjuajtur.

Eksperti deklaroi se nuk kanë pasur asgjë për ekspertizë lidhur me vrasjen e Nazim Gërvallës.

I pyetur se ku ishte i vendosur viktima Nazim Gërvalla, dëshmitari tha se nuk i kujtohet.

Pyetje dëshmitarit i bëri edhe i akuzuari Besim Istrefi.

Duke u ndërlidhur me atë që dëshmitari tha se arma gëzhojat i ka hedhur jashtë nga ana e djathtë, i akuzuari tha se si kanë mundur të jenë në hyrje të restorantit, te dera, në anën e majtë  4 gëzhoja të kalibrit 9×9 mm.

Eksperti fillimisht deklaroi se “këto nuk janë gëzhoja por pika gjaku’’. E më pas I akuzuari tregoi se bëhet fjalë për gëzhojat 7, 8, 9 dhe 42. Atëherë në bazë të skicës eksperti u mundua të jap përgjigje e për grumbullimin e tyre nuk e dinte.

Po ashtu i akuzuari e pyeti se a ka mundur dikush t’I lëvizë predhat dhe t’i grumbullojë ato. Për këtë, eksperti tha se nuk e di, dhe se gjetjet i konstatojnë vetëm sipas asaj si janë të vendosura në vendin e ngjarjes.

Po ashtu në këtë seancë gjyqësore u dëgjua edhe eksperti tjetër balistik Lutfi Raci, i cili deklaroi se mbetet në tërësi pranë konstatimeve në raport dhe nuk ka çfarë të shtojë më shumë.

Seanca e radhës u caktua për më 11 dhjetor.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë, të datës 10 mars 2015, ngjarja kishte ndodhur në restorant “Shega” në Milloshevë të Obiliqit më 2 maj të vitit 2014, ku pas një mosmarrëveshje të çastit ishin vrarë Naim Gërvalla e Lutfi Saraçi, ndërsa kishin mbetur të plagosur rëndë tashmë të akuzuarit Besim e Besart Istrefi, pronar i këtij lokali dhe djali i tij.

Konflikti kishte nisur pasi kamerierët kishin filluar përgatitjet për mbylljen e restorantit, ndërsa i akuzuari Jeton Saraçi, i ulur në tavolinë me Adem Dautajn dhe tani të ndjerët Lutfi Saraçi e Nazim Gërvalla, sipas aktakuzës kishte bërë kërcënime me tone të larta ndaj kamerierëve, ku më pas kishte filluar konflikti në mes tyre dhe pronarëve Besim e Besart Istrefi, nga i cili ishin shkaktuar vrasjet dhe plagosja.

Gjykata e Prishtinës në vitin 2018 kishte dënuar pronarët e restorantit ‘’Shega’’ ndërsa Jeton Saraçin e kishte liruar.

Besim Istrefi ishte dënuar me 7 vjet burgim ndërsa Besart Istrefi ishte dënuar me 5  vjet e 4 muaj.

Ndërsa në qershor të vitit 2016 çështja nga Apeli ishte kthyer në rigjykim për shkak se aktgjykimi nuk është  arsyetuar mjaftueshëm.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!