Arkiv - Gjykimi për arratisjen e Sami Lushtakut nga QKUK-ja - 02.12.2019

Të akuzuarve në rastin ‘Arratisja nga QKUK-ja’ u matet temperatura nga mjekët në hyrje të Gjykatës

 

Ndonëse, në kohën e pandemisë me Covid-19, Gjykata e Prishtinës ka trajtuar me urgjencë  çështjen penale në rastin e njohur si “Arratisja nga QKUK”.

Ish-kryetari i Skenderajt Sami Lushtaku si dhe Ismet Haxha e Sahit Jashari  dhe akuzohen se janë arratisur nga QKUK-ja në maj të vitit 2014 për të mos shkuar në qendrën e Paraburgimit në Mitrovicë.

Sot para se të fillojë seanca të akuzuarit janë kontrolluar nga ekipi mjekësor për gjendjen e tyre shëndetësore dhe të njëjtëve u është matur temperatura.

Poashtu Gjykata e Prishtinës, është kujdesur që të respektohen rekomandimet e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë duke siguruar distancën sociale, furnizimin me dorëza dhe meterie dezinfektuese.

Ndonëse seanca e sotme ishte paraparë që të mbahej me 30 mars, e njëjta nuk ishte mbajtur për shkak të pandemisë së coronavirusit.

KALLXO.com, ka mësuar nga avokati Artan Qerkini, mbrojtës i të akuzuarit Sami Lushtaku, se në seancën e sotme ka përfunduar gjykimi dhe shpallja e vendimit do të bëhet me datën 14 prill..

Aktakuza përfshin një varg zyrtarësh të lartë të Ministrisë së Drejtësisë, përshkruan pretendimet për mënyrën se si u arratis Lushtaku nga burgu, duke treguar makinën dhe personin i cili e barti atë nga spitali drejt një banese.

E njëjta përshkruan mënyrën se si pas arratisjes së Lushtakut drejtori i Burgut të Prishtinës ishte avancuar në krye të Shërbimit Korrektues.

Pjesë e aktakuzës është edhe i biri i Lushtakut, Mërgimi, roli i të cilit përshkruhet në këtë aktakuzë të Prokurorisë.

Aktakuza përshkruan edhe përfshirjen e zyrtarëve tjerë të Ministrisë së Drejtësisë, të cilët refuzuan ta transferonin Lushtakun në Burgun e Mitrovicës.

Në këtë aktakuzë edhe mjekë të QKUK-së ngarkohen se dhanë diagnoza të falsifikuara për Lushtakun, e poashtu pjesë e aktakuzës janë edhe bashkëpunëtorë të Lushtakut të cilët u ofruan dëshmitarëve para e banesa në këmbim të deklaratave.

Në korrik të vitit 2017, Gjykata Supreme e ka liruar Lushtakun nga akuza për krime të luftës në bazë të së cilës ai ishte dënuar me 12 vjet burg në vitin 2015, dënim të cilin Gjykata e Apelit e kishte zvogëluar në 7 vjet burgim.

KALLXO.com me 17 mars, ka raportuar për rrezikun e parashkrimit të kësaj vepre penale në muajin maj të këtij viti.

Poashtu Emisioni ‘Drejtësia në Kosovë’, ka transmetuar emisionin “Virusi në Drejtësi” ku në mënyrë të detajuar është shpjeguar parashkrimi në këtë lëndë penale.