I ekstraduari nga Italia ballafaqohet me ekspertin mjeko-ligjor

Blerim Nokaj, i akuzuari për grabitjen e qershorit të vitit 2013, doli sot para Gjykatës në Gjakovës për t`u ballafaquar me ekpspertin mjeko-ligjor, pasi ishte arrestuar në Itali dhe ishte ekstraduar në Kosovë.

Prokuroria pretendon se Nokaj në bashkëkryerje me Fuat Gjevukaj nga Peja, kishin hyrë në një bastore në Gjakovë, kishin sulmuar me mjet të rrezikshëm Flamur Ponoshecin, të cilit ia kishin marrë 2 mijë euro dhe i njëjti nuk i kishte mbijetuar lëndimeve dhe kishte vdekur.

Bëhet e ditur se Fuat Gjevukaj ende gjendet në arrati.

Sot, fillimisht nga prokurori Ali Uka, u propozua që të konsiderohet e lexuar deklarata e dëshmitarit Valon Ponosheci, vëllai i të ndjerit Flamur Ponosheci, pasi që i njëjti gjendet jashtë shtetit, mirëpo mbrojtja e të akuzuarit e kundërshtoi një gjë të tillë.
Andaj, trupi gjykues refuzoi një propozim të tillë, duke njoftuar se në seancat e radhës do të e sigurojnë prezencën e tij.

Më pas, eksperti mjeko-ligjor Arsim Gërxhaliu, tregoi se fillimisht kanë qenë të furnizuar me informata të cekëta nga polici që ka qenë në autopsi Ahmet Lajqi, se i njëjti është sulmuar në një bastore nga disa persona.

Gërxhaliu, tha se lëndimet janë të shkaktuara nga veprimi i ndonjë force mbrehëse, duke sjellur frakturat, thyerje në kaftë dhe gjakderdhje në pjesën e brendshme të kokës dhe kjo gjakderdhje ka qenë masive, nga e cila nuk ka mundur t`i mbijetojë dëmtimeve.

“Po qe se i njëjti t`i kishte mbijetuar këtyre dëmtimeve, edhe pse gjasat kanë qenë të vogla, atëherë do të duhej edhe një ndërhyrje për ngjitjen e kafkës”, deklaroi eksperti Gërxhaliu.

Ai tha se viktima ka mund ta ketë vetëm një goditje të furishme, edhe pse ai nuk kishte pranuar në tërësi raportin e lëshuar nga Spitali Regjional “Isa Grezda”.

Mbrojtësi i të akuzuarit Blerim Nokaj, avokati Prek Kola kërkoi nga gjykata që të bëhet një plotësim ekspertizë e mjekut ligjor, në mënyrë që të vërtetohet më qartë se si ka ardhur deri te vdekja e viktimës.

Ndërsa Prokuroria dhe mbrojtësi i palës së dëmtuar avokati Teki Bokshi, një propozim të tillë ia lanë në vlerësim gjykatës.

Në anën tjetër, gjykata duke e aprovuar këtë propozim, vendosi që në plotësimin e ekspertizës mjekiligjore të marrë pjesë edhe një mjek neurokirurg si dhe historiatin nga QKUK-ja.

Seanca e radhës u caktua ditën e nesërme për vazhdimin e shqyrtimit gjyqësor me dëgjimin e dëshmitarëve të tjerë.

Në muajin shtator, pas leximit të aktakuzës së ngritur nga ish-prokurori Agron Matjani, e lexuar nga prokurori Ramiz Buzhala, i akuzuari Blerim Nokaj, nuk kishte pranuar të flasë por kishte thënë se do të mbrohet në heshtje.

I akuzuari gjendet në paraburgim nga data 16 maj 2019, pasi që vitin e kaluar ishte arrestuar prej autoriteteve italiane, ndërsa këtë vit u ekstradua në Kosovë.

Blerim Nokaj, ishte ekstraduar nga Italia për në Kosovë për veprën që dyshohet se është kryer në qershor të vitit 2013, në bashkëkryerje me të dyshuarin tjetër, Fuat Gjevukaj.

Aktakuza ishte ngritur në muajin mars të vitit 2014, mirëpo dy të akuzuarit atë kohë gjendeshin në arrati.

Pas dy muajsh, përkatësisht në maj të vitit 2014, i akuzuari Fuat Gjevukaj ishte paraburgosur dhe në qershor të vitit 2017, i njëjti ishte dënuar me 6 vite e gjysmë burg.

Ky dënim ishte dhënë për ndihmë në kryerjen e grabitjes, pas një marrëveshjeje të arritur me pranimin e fajësisë, vepër kjo e cila nga Prokuroria ishte rikualifikuar nga vepra e grabitjes në bashkëkryerje në veprën penale të ndihmës në grabitje.

Ky dënim ishte dhënë nga gjykatësi Gëzim Pozhegu, në vitin 2017.

Kundër këtij dënimi, pala e dëmtuar avokati Teki Bokshi, që përfaqëson familjen e të ndjerit Flamur Ponosheci, kishte bërë ankesë në Gjykatën e Apelit, ku kishte kërkuar edhe kompenzim dëmi në vlerë prej 100 mijë euro, mirëpo ankesa ishte hudhur poshtë si e palejuar.

KALLXO.com kishte raportuar për këtë rast.

Paraburgimi i Nokajt, ishte caktuar për vepër penale të grabitjes me pasoja të vdekjes.

Ai ishte dërguar menjëherë në Qendrën e Paraburgimit në Dubravë.

Sipas aktakuzës së ish-prokurorit Agron Matjani, i akuzuari Blerim Nokaj bashkë me Fuat Gjevukaj, po akuzohen  se në bashkëkryerje kanë kryer veprën penale të grabitjes.

Në aktakuzë thuhet se në qershor të vitit 2013 në rrugën “Fehmi Agani”, në Gjakovë në bastorën “Eurolloto”, duke përdorur forcën kanë sulmuar Flamur Ponoshecin dhe prej tij kishin marrë 2 mijë euro.

Aktakuza shpjegon se dy të akuzuarit e kishin sulmuar në kokë disa herë me mjet të fortë të rrezikshëm dhe i njëjti ishte rrëzuar në tokë dhe kishte humbur vetëdijen, ndërsa të akuzuarit kishin ikur në drejtim të panjohur.

Aktakuza thotë se mbas dy javësh, do të thotë me datë 28 qershor 2013, Flamur Ponosheci kishte vdekur nga lëndimet e shkaktuara.