Rasti FAN - Gjykimi ndaj Naser Osmanit dhe te tjereve (Arkiv) - 29.01.2019 - KALLXO

Apeli kthen në rigjykim rastin ndaj Naser Osmanit për privatizimin e fabrikës

Gjykata e Apelit e ka kthyer në rigjykim rastin e njohur penal “FAN”, rast i shenjtëruar për liberalizimin e vizave, për shkak se ka gjetur shkelje të dispozitave procedurale dhe vërtetimit të gabuar dhe jo të plotë të çështjes penale.

Apeli ktheu në rigjykim çështjen penale ndaj ish-deputetit të LDK-së, Naser Osmani, si dhe Bahri Shabanit, Shkelzen Llukës, Naim Avdiut, Melita Ymeragës dhe Ardian Kelmendit të akuzuar për keqpërdorim të detyrës zyrtare e të cilit ishin liruar me 8 shkurt 2019

Gjykata vendosi për deputetin Naser Osmani dhe të tjerët, dënohet Deshishku

Ndërsa ka vërtetuar dënimin ndaj Agim Deshikut prej 1 vit e 8 muaj burgim efektiv dhe 1 mijë euro gjobë për veprën penale mashtrim dhe shmangie nga tatimi.

Apeli ka vërtetuar për Agim Deshishkun edhe obligimin tij që ta bëjë kompensimin ATK-së në shumë prej 53,807.43 euro

Sipas aktakuzës, Naser Osmani e Bahri Shabani ngarkoheshin se në bashkëkryerje me persona tjerë zyrtarë dhe duke shfrytëzuar detyrën zyrtare në Agjencinë Kosovare të Privatizimit, nuk e kanë përmbushur këtë detyrë duke ia mundësuar përfitimin e kundërligjshëm pasuror vetes ose tjetrit, përkatësisht blerësit të Ndërmarrjes së Re “FAN-Podujevë”, Sh.P.K. të pandehurit Agim Deshishku në vlerën rreth 5.4 milionë euro.

Blerësi i kësaj fabrike sipas kontratës me AKP-në duhej të bënte investime në të.Osmani e Shabani akuzoheshin edhe se si anëtarë të Bordit Drejtues të AKP-së kanë vendosur dhe votuar “për” që investimet e bëra jashtë hapësirave të ndërmarrjes të pranohen si investime brenda saj, duke liruar ndërmarrjen e re “FAN-Podujevë” nga monitorimi i AKP-së dhe kushtet e Marrëveshjes së Zotimeve.

Me këto veprime Prokuroria pretendonte se Osmani e Shabani dyshohen se kanë kryer keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar.

Edhe Shkëlzen Lluka, Naim Avdiu, Melita Ymeraga, dhe Ardian Kelmendi  në cilësinë e personave zyrtarë në Agjencinë Kosovare të Privatizimit akuzoheshin si Osmani e Shabani në lidhje me përfitimin e paligjshëm për vete ose blerësit e fabrikës “FAN” të Podujevës.Lluka e Avdiu akuzoheshin se nuk ndërmorën masa edhe për zbatimin e  kontratës mes AKP-së e blerësit të fabrikës “FAN”.Melita Ymeraga dhe Ardian Kelmendi ishin përgjegjës për monitorimin e investimeve të blerësit të ndërmarrjes “FAN”, ndërsa ata ngarkoheshin se “nuk kanë kontrolluar dhe monitoruar investimet e raportuara nga investitori, nuk kanë verifikuar deklarimet për investime, nuk kanë bërë monitorimin fizik të investimeve kapitale, verifikimin e dokumentacionit financiar të investimeve kapitale dhe zotimeve për punësim”.

Agim Deshishku, blerësi i fabrikës “FAN” akuzohej se mashtroi zyrtarët e AKP-së me paraqitje të rreme ose fshehje të fakteve, duke i shtyrë ata të veprojnë në dëm të pasurisë dhe punëtorëve të kësaj ndërmarrjeje.

Deshishku akuzohej për mashtrim, legalizim të përmbajtjes së rreme dhe shmangie nga tatimi.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!