ZPS i përgjigjet mbrojtjes së Thaçit për deklaratat e Dastid Pallaskës: Mund të ndikojnë në frikësimin e dëshmitarëve

Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS) u është përgjigjur deklaratave të ekipit të avokatëve të Hashim Thaçit në lidhje me deklarimet e avokatit Dastid Pallaska.

Në një përgjigje ndaj këtyre deklaratave, Alex Whiting, përfaqësues i Prokurorisë, ka theksuar se fakti se Pallaska ka bërë deklarata publike ‘të rreme dhe mashtruese’ nuk ndryshon realitetin dhe se ai duhet të paralajmërohet nga paneli për sjelljen e tij.

“Asnjë nga arsyet e parashtruara nga mbrojtja e Thaçit nuk e ndryshon faktin se z. Pallaska bëri deklarata publike që, sipas ndonjë standardi objektiv, me vetëdije ishin të rreme dhe/ose mashtruese. Në këto rrethana, dhënia e një paralajmërimi është një masë e përshtatshme që Paneli duhet të marrë”-thuhet në kërkesën e Prokurorisë.

Zyra e Prokurorit të Specializuar ka cituar se një avokat i caktuar me detyra nuk mund të shmangë përgjegjësinë për deklaratat e tij publike duke vënë në dukje injorancën.

Në të njëjtën kohë, ZPS ka argumentuar se avokati nuk mund të shkelë Kodin e Sjelljes dhe Urdhrin për CoP duke shprehur pozicionet e mbrojtjes në media publike.

“Së pari, një avokat i caktuar me detyrime, ndër të tjera, sinqeritet dhe zell nuk mund të mbështetet në injorancën për t’iu shmangur përgjegjësisë për deklaratat e tij publike.  Së dyti, artikulimi i pozicioneve të mbrojtjes në publik nuk e liron avokatin nga respektimi i nenit 13(a) të Kodit të Sjelljes dhe Urdhrit për CoP”-përshkruhet në përgjigjen e ZPS.

Prokuroria më tej ka theksuar se avokati nuk mund të mbështetet në injorancë apo të bëjë pohime subjektive për të shmangur përgjegjësinë për komentet nxitëse që synojnë të mashtrojnë publikun dhe të hedhin dyshime mbi procedurat gjyqësore.

“Avokati nuk duhet të lejohet të fshihet pas injorancës, ose pohimeve të gjendjes së tij shpirtërore subjektive, për t’iu shmangur përgjegjësisë për komentet nxitëse që synojnë të mashtrojnë publikun, të shpifin procedurat dhe të krijojnë një mjedis shtesë të polarizuar dhe armiqësor për ata që thirren për të dëshmuar”-ka thënë ZPS.

Në përgjigje Prokuroria Speciale ka nënvizuar se avokati ka një detyrim ligjor për të respektuar Kodin e Sjelljes dhe Urdhrin për CoP kur angazhohet me media dhe publikun në përgjithësi.

“Avokati është i detyruar ligjërisht të respektojë Kodin e Sjelljes dhe Urdhrin për CoP kur angazhohet me median dhe publikun në përgjithësi ku si Këshilltar Special, kur angazhohet me median, z. Pallaska nuk ka të drejtë të ngrejë një mburojë kundërshtare për të shmangur këto detyrime të rëndësishme”-argumentohet në përgjigjen e ZPS.

Prokuroria u shpreh se respektimi i procesit gjyqësor përfshin diskutimin për procedurat në mënyrë të saktë, të informuar dhe profesionale, si dhe shmangien e komenteve mbi çështjet që janë para panelit për t’u vendosur.

Prokuroria ka vënë në dukje se komentet e Pallaskës mund të ndikojnë në frikësimin dhe ndërhyrjen e dëshmitarëve, duke krijuar një klimë të ndërhyrjes dhe frikësimit që mbizotëron në Kosovë, veçanërisht në procedurat penale kundër ish-pjesëtarëve të UÇK-së.

“Komentet e z. Pallaska mund të rrisin ‘klimën e përgjithshme të ndërhyrjes në dëshmitarë dhe frikësimit të dëshmitarëve që mbizotëron në Kosovë, veçanërisht në procedurat penale kundër ish-pjesëtarëve të UÇK-së’ – një çështje shqetësuese gjyqësore në këtë rast15 dhe procedura të tjera para KSK-së”-shkruhet tutje.

Përgjigjja e Prokurorisë vjen pas reagimit të mbrojtjes së Hashim Thaçit, ku ndër të tjera ata akuzuan Prokurorinë Speciale për manipulim të deklaratave.

Zyra e Prokurorit të Specializuar javë më parë i kishte kërkuar trupit gjykues në Hagë të paralajmëronte për sanksion Dastid Pallaskën për deklaratat e bëra në RTK më 13 prill 2023.

Në këtë intervistë, Pallaska ka komentuar aspekte të ndryshme të procedurave që kanë të bëjnë me gjyqin e Thaçit.

“Prandaj, z. Pallaska duhet të paralajmërohet dhe paralajmërohet shprehimisht se në përputhje me kushtet e Kodit të Sjelljes, Ligjit dhe Rregullave, shkeljet e mëtejshme mund të rezultojnë me sanksione”- është thënë në kërkesë.

Gjyqi ndaj ish-krerëve të UÇK-së filloi më 3 prill 2023, dy vjet pas arrestimit dhe dërgimit të tyre në Hagë.

Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi po akuzohen për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Aktakuza fillestare kundër katër të akuzuarve u konfirmua më 26 tetor 2020 dhe ka pësuar disa ndryshime në vitet që kanë pasuar. Aktakuza aktualisht në fuqi u dorëzua më 27 shkurt 2023.

Secili prej të akuzuarve është akuzuar mbi bazën e përgjegjësisë penale individuale me gjashtë akuza për krime kundër njerëzimit: përndjekje, burgim, akte të tjera çnjerëzore, torturë, vrasje e paligjshme dhe zhdukje me forcë e personave.

Gjithashtu kundër tyre janë ngritur edhe pretendime për krime lufte: arrestim dhe ndalim i paligjshëm dhe arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje e paligjshme.

Sipas aktakuzës, krimet e paraqitura u kryen më së paku prej marsit 1998 deri në shtator 1999 në disa vendndodhje në Kosovë, si dhe në Kukës dhe Cahan të Shqipërisë.

Pretendohet se këto krime u kryen nga anëtarë të UÇK-së kundër qindra civilëve dhe personave që nuk merrnin pjesë në luftime.

Deri tani, 140 persona janë pranuar si viktima pjesëmarrëse në procesin gjyqësor.

Ata janë vetëdeklaruar të pafajshëm për akuzat në fjalë.

Raportimet e tjera të KALLXO.com lidhur me këtë rast mund t’i lexoni në këtë LINK.