Zjarr - Ilustrim

Zjarret në Evropë: A janë të lidhura me ndryshimin e klimës?

Valët e të nxehtit dhe zjarret në të gjithë Evropën po shkaktojnë alarm – me paralajmërime që disa vende mund të jenë në sezonin e tyre më të keq të zjarreve deri më tani, shkruan BBC.

Pra, si krahasohen zjarret me vitet e mëparshme?

Zjarret në BE janë shumë mbi mesataren sezonale. Deri më tani këtë vit, sasia e tokës së djegur nga zjarret në të gjithë Bashkimin Evropian është më shumë se tre herë më e madhe se sa do të prisnit nga mesi i korrikut.

Pothuajse 346,000 hektarë tokë janë regjistruar si të djegura (që nga 16 korriku), sipas Sistemit Evropian të Informacionit për Zjarret në Pyje (EFFIS).

Pjesa më e madhe e Evropës Perëndimore është goditur nga një valë të nxehti rekord, e cila rrit ndjeshëm rrezikun e zjarreve.

“Ka në thelb tre përbërës të rëndësishëm për zjarret – temperaturat e larta, thatësia dhe era e fortë”, thotë Dr Friederike Otto, një pedagoge e lartë në shkencën e klimës në Imperial College London.

Cili është trendi i përgjithshëm?

Sipas ekspertëve, ky sezon i zjarreve është diçka si i jashtëzakonshëm.

“Ne në fakt kemi parë një rënie në zonën e djegur nga zjarret në Mesdhe dhe në të gjithë Evropën më gjerësisht gjatë dy dekadave të fundit, në një mënyrë që nuk lidhet me rrezikun e ndryshimit të shpejtë të zjarreve”, thotë Dr Matthew. Jones, një shkencëtar i klimës në Universitetin e Anglisë Lindore.

Është një tablo komplekse, thonë ekspertët, dhe e vështirë për të zgjedhur një arsye për këtë prirje për të gjithë Evropën.

Mbi 95% e zjarreve në Evropë shkaktohen nga aktiviteti njerëzor, sipas EFFIS .

Dhe disa vende ku zjarret po bëhen më të pritshme, si në të gjithë Mesdheun, po shohin masa më të mira mbrojtëse dhe fushata ndërgjegjësimi.

“Njerëzit janë më të vetëdijshëm se kurrë për rreziqet e zjarrit – dhe kjo po çon në më pak ndezje të zjarrit dhe përmirësime në mënyrën se si ne i rezistojmë zjarrit peizazhit,” thotë Dr Jones.

“Megjithatë, kur kemi thatësira dhe valë të nxehta vërtet ekstreme si ajo aktuale, ne kemi vite të mëdha zjarri që shpojnë në trendin afatgjatë.”

Cilat vende janë goditur më keq këtë vit?

Franca dhe Spanja kanë pasur një rritje të madhe në sasinë e tokës së djegur nga zjarret pyjore deri më tani këtë sezon.

Të dy vendet kanë regjistruar rreth shtatë herë më shumë tokë të djegur deri në mes të korrikut krahasuar me mesataren.

Spanja veriperëndimore ka parë disa nga zjarret më të rënda të vendit këtë javë.

Portugalia fqinje ka parë gjithashtu zjarre të konsiderueshme, me tre herë më shumë tokë të djegur se normalja.

Zjarret më të rënda të Francës kanë qenë në rajonin jugperëndimor të Gironde, ku dy shkatërruan më shumë se 20,000 hektarë javën e kaluar.

Gjermania, Holanda, Belgjika dhe Italia kanë parë gjithashtu një rritje të madhe të tokave të djegura.

Moti tepër i nxehtë dhe reshjet e pakta të shiut kanë tharë sipërfaqe të mëdha pyjesh dhe kullotash në pjesën më të madhe të Evropës, duke krijuar kushte të mira për përhapjen e zjarreve.

Mbretëria e Bashkuar ka parë gjithashtu një sasi jashtëzakonisht të madhe toke të djegur nga zjarret deri më tani këtë vit, mbi katër herë më shumë se mesatarja sezonale.

A janë zjarret të lidhura me ndryshimin e klimës?

“Valët e të nxehtit dhe thatësirat përkeqësohen nga ndryshimet klimatike dhe janë absolutisht faktori përcaktues në vitet me shpërthime masive të zjarreve, si kjo e tanishme,” thotë Dr Jones.

Por ai thotë se faktorë të tjerë si menaxhimi i pyjeve mund të ndikojnë në gjasat e zjarreve në vite me mot më tipik.

Në zonat me rrezik të lartë të Evropës, autoritetet po djegin gjithnjë e më shumë disa bimësi, në kushte të menaxhuara me kujdes, për ta bërë më të vështirë përhapjen e zjarreve.

Gjithashtu duhet të ketë një menaxhim më të mirë të ujit për të trajtuar kushtet e thatësirës, ​​sipas disa ekspertëve.

“Në shumë pjesë të Evropës, ju keni shumë lumenj të vegjël, këneta dhe fusha të përmbytura që janë tharë, të cilat rrisin thatësinë e pyllit,” thotë Dr Otto.

“Por ne patjetër shohim tendenca në rrezikun e motit nga zjarri për shkak të ndryshimeve klimatike.

“Rreziku është më i lartë në rajonin e Mesdheut sesa në pjesën tjetër të Evropës”.

Studimet tregojnë rritje të rrezikut nga zjarri për rajonet qendrore dhe jugore të Evropës gjatë dy dekadave të fundit.