Veseli: Nuk duhet të kemi asnjë lloj mërie ndaj ndërkombëtareve, ata po bëjnë atë që ne u kemi kërkuar

Avokati Ben Emerson i cili po e përfaqëson ish udhëheqësin e UÇK-së Kadri Veseli në Dhomat e Specializuara e ka lexuar një letër të shkruar nga klienti i tij drejtuar qytetarëve të Kosovës.

Në këtë letër siç e ka lexuar avokati i tij, Kadri Veseli u ka kërkuar qytetareve që të mos mbajnë mëri ndaj ndërkombëtareve pasi ata vetëm po i zbatojnë kërkesat që Kosova u ka kërkuar t’i bëjnë.

“I kërkojmë që të gjitha seksionet e shoqërisë tonë t’i përgjigjen kësaj gjykate me qetësi dhe dinjitet me besim dhe dijeni se gjykatësi do të jap vendimin e drejtë në fund. Ju lutem mbajeni në mend që kjo gjykatë megjithëse është në Hagë kjo gjykatë është pjesë e ligjit tonë nuk duhet të kemi asnjë lloj mërie ndaj ndërkombëtareve këta po bëjnë atë që ne kemi kërkuar ta bëjnë”, thuhet në letrën e shkruar nga Veseli e të lexuar nga Emerson.

Ai shtoi se ky tribunal është pjesë e rrugëtimit të Kosovës drejt krijimit të shtetit dhe forcimit të shtetit.

Gjatë seancës së sotme Kadri Veseli u deklarua në lidhje me akuzat e pretenduara për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

Veseli tha se i ka kuptuar dhe lexuar akuzat dhe se është krejtësisht i pafajshëm.

“I dëgjova dhe i kam lexuar të gjitha pikat e aktakuzës, me lejoni të deklarohem se jam i tërësisht i pafajshëm me të gjitha pikat e aktakuzës”, tha shkurt Veseli.

Ai këto deklarata i bëri pak pasi sekretarja e gjykatës lexoj akuzuat kundër tij.

Veseli po qëndron në Hagë nën masën e paraburgimit sikurse tre ish udhëheqësit e tjerë të UÇK-së.

Veseli, Thaçi, Selimi dhe Krasniqi u arrestuan pasi me 26 tetor 2020 ndaj tyre u konfirmuan akuzat për krime lufte e krime kundër njerëzimit.

Dje gjatë ditës para gjykatës dolën edhe ish presidenti i Kosovës Hashim Thaçi dhe ish zëdhënësi i U↕K-së Jakup Krasniqi.

Gjatë paraqitjes së tyre edhe Thaçi edhe Krasniqi i mohuan kategorikisht akuzat.

Katër krerët e UÇK-së akuzohen se gjatë marsit 1998 dhe shtatorit 1999 kishin kryer krime të luftës dhe krime kundër njerëzimit duke arrestuar dhe ndaluar persona civil në mënyrë të paligjshme, duke i trajtuar në mënyrë mizore, torturuar dhe zhdukur.

Në mesin e shumë akuzave bëjnë pjesë edhe ato të vrasjeve të paligjshme.

Për të gjitha këto krime të pretenduara, Prokurori Xhek Smith i ngarkon Hashim Thaçin, Rexhep Selimin, Jakup Krasniqin e Kadri Veselin të cilët sipas tij ishin në dijeni se këto krime ishin duke ndodhur dhe nuk kishin ndërmarrë asnjë veprim për parandalimin e tyre mirëpo kishin nxitur kryerjen e tyre.

Në këtë aktakuzë thuhet se Thaçi dhe të tjerët nxitën sulmet ndaj kundërshtarëve dhe nxiten vrasjen e tyre.

Sipas prokurorisë krerët e UÇK-së përmes deklaratave publike dhe veprimeve në terren, frikësuan, denigruan, eliminuan kundërshtarë dhe kërkuan të pozicionoheshin si i vetmi zë dhe si i vetmi përfaqësues legjitimë i shqiptarëve të Kosovës

Vrasjet për të cilat ata po akuzohen Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi e Jakup Krasniqi

Pjesë e aktakuzës 68 faqeshe të Prokurorisë janë edhe pretendimet për vrasje të paligjshme.

Këto vrasje theksohet se janë kryer në territore të ndryshme të Kosovës dhe Shqipërisë. Sipas prokurorisë ato janë kryer në Likoc, Jabllanicë, Llapushnik, Drenoc, Malishevë, Bajgorë, Majac, Zllash, Kleҫkë, Kukës dhe Rahovec.

Në aktakuzë thuhet se një person gjatë vitit 1998 ishte mbajtur në kazermat e UÇK-së në Jabllanicë dhe ishte rrahur për vdekje nga pjesëtaret e UÇK-së.

Aktakuza pretendon se fatin e njëjtë e kishin pasur edhe dy viktima të tjera të cilat ishin dërguar në kazermën e UÇK-së në Jabllanicë.

Përpos vrasjeve në Jabllanicë në aktakuzë pretendohet se në fshatin Llapushinik ishte arrestuar një person nga pjesëtaret e UÇK-së ishte rrahur dhe ishte marrë në pyetje dhjetë natë rresht ndërsa në fund ishte vrarë.

Aktakuza tutje pretendon se pas një ofensive serbe, forcat e UÇK-së në Llapushink kishin arrestuar afërsisht 30 persona ku disa prej tyre më pas ishin lënë të lirë ndërsa të tjerët ishin qëlluar dhe vrarë.

Aty përshkruhet edhe për gjashtë vrasje të kryera në Drenoc. Sipas prokurorisë gjashtë burra ishin arrestuar, rrahur dhe vrarë dhe eshtrat e tyre nuk ishin parë më kurrë.

Pjesë e aktakuzës janë edhe akuzat për vrasjen e 11 civileve serb në Malishevë. Sipas aktakuzës në korrik të vitit 1998 një grup prej 11 të arrestuarish serbë u transferuan në një dhomë në bodrumin e një ndërtese në Malishevë. Aty përshkruhet se këta civil ishin rrahur dhe shqelmuar nga anëtarët e UÇK-së e më pas ishin qëlluar dhe vrarë.

Prokuroria e Specializuar në këtë aktakuzë nuk e ka lënë pa e përfshirë edhe qendrën e paraburgimit në Kleçkë.

Në këtë lokacion sipas prokurorit të specializuar gjashtë persona ishin dërguar dhe ishin rrahur për vdekje nga anëtaret e UÇK-së.

Një tjetër person sipas prokurorit të specializuar kishte vdekur si rezultat i keqtrajtimit në Kukës. Në këtë keqtrajtim thuhet se kishte marrë pjesë edhe Sabit Geci.

Tre persona të tjerë ishin arrestuar në Rahovec, ata sipas aktakuzës ishin rrëmbyer nga ushtarët e UÇK-së në shtëpitë e tyre ndërsa nuk ishin parë më kurrë.

Arsyeja se pse krerët e UÇK-së akuzohen për krimet dhe vrasjet e si përmendura sipas prokurorit të Specializuar është përgjegjësia komanduese.