Logoja e rrjetit social, Twitter.

Twitter mbyll mbi 170 mijë llogari, disa prej të cilave postuan në favor të Kinës për COVID-19

Twitter njoftoi të enjten se kishte mbyllur më shumë se 170 mijë  llogari të lidhura me qeverinë kineze. Ekspertët që punojnë me Twitter dhe të cilat rishikuan ato, thanë se përmes shkrimeve u shpiken histori mashtruese rreth protestave të Hong Kongut, COVID-19 dhe tema të tjera, shkruan CNN.

Kompania tha se llogaritë “po përhapnin histori gjeopolitike të favorshme për Partinë Komuniste të Kinës” dhe se u mbyllën për shkak se shkelën politikave e platformës së saj.

Ky veprim i Twitter është përpjekje e Silicon Valley për të prishur qeveritë, duke përdorur platformat e mediave sociale për të shtyrë narrativat në favor të tyre.

Twitter është bllokuar zyrtarisht në Kinë, megjithëse shumë njerëz në vend janë në gjendje ta përdorin atë duke përdorur VPN. Ndër objektivat e fushatës kineze ishin kinezët e huaj “në përpjekje për të shfrytëzuar aftësinë e tyre për të shtrirë ndikimin e partisë-shtetit”, sipas Institutit Australian të Politikave Strategjike, një grup Twitter punoi me ta për të analizuar

“Narrativat rreth Covid”, shkroi SIO në analizën e tij, “lavdërojnë Kinën në lidhje me virusin, ndërsa postimet gjithashtu përdorin pandeminë për të antagonizuar aktivistët e ShBA-së dhe Hong Kongut”.

Twitter njoftoi se kishte identifikuar 23 mijë e 750 llogari që i cilësoi si “rrjet thelbësor shumë të angazhuar”, të cilat u  përdorën në favor të Pekinit dhe 150 mijë llogari të tjera që u përdorën për të amplifikuar përmbajtjen, për shembull, duke ripostuar përmbajtjen e postuar nga llogaritë kryesore.

Twitter tha se shumë prej llogarive ishin identifikuar herët dhe prandaj kishin numër të ulët të ndjekësve dhe angazhim të ulët.

Ky nuk është veprimi i parë i tillë i ndërmarrë nga Twitter. Në gusht të vitit 2019, kompania hoqi 1 mijë llogari që besohet se vepronin brenda territorit të Kinës me” qëllim të veçantë mbjelljen e  mosmarrëveshje politike në Hong Kong”.

Kompania njoftoi gjithashtu të enjten se kishte mbyllur llogaritë e lidhura me Rusinë dhe Turqinë.

Twitter gjeti më shumë se 1 mijë llogari që promovuan partinë në pushtet si Rusia e Bashkuar.

Në Turqi, një rrjet me 7 mijë e 340 llogari postoi përmbajtje ne favor të Partisë së presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan. Studiuesit e Stanford thanë që llogaritë kishin postuar 37 milion herë.

Nga shumë llogari të mbyllura në Twitter do të vendosen në arkiv, ku ato mund të studiohen.