Trump po përballet me hetime të shumta

Departamenti i Drejtësisë ka dy hetime aktive të njohura të lidhura me ish-presidentin amerikan Donald Trump, një për përpjekjen për t’i përmbysur zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 dhe ngjarjet rreth 6 janarit 2021, dhe tjetra që përfshin trajtimin e dokumenteve të klasifikuara.

Ky kërkim duket se është i lidhur me hetimin e fundit. Arkivi Kombëtar, i cili është përgjegjës për mbledhjen dhe renditjen e të dhënave presidenciale, ka thënë më parë se të paktën 15 kuti me dokumente të Shtëpisë së Bardhë u gjetën në Mar-a-Lago, duke përfshirë disa që ishin të klasifikuara.

Anëtarët e ish-ekipit të Shtëpisë së Bardhë të Trump kanë thënë shpesh se ai ishte i pakujdesshëm ose përçmues ndaj kërkesës ligjore për të arkivuar të gjitha dokumentet presidenciale dhe për të pasur informacion të klasifikuar. Më herët të hënën, fotot e zbuluara rishtazi, të cilat reporterja e New York Times dhe bashkëpunëtorja e CNN, Maggie Haberman po i publikon në librin e saj të ardhshëm, treguan dokumente me sa duket në dorëshkrimin e Trumpit që ai dyshohet se u përpoq t’i hidhte në tualet.

Lajmi për kontrollin e FBI-së në Mar-a-Lago vjen pasi CNN raportoi për herë të parë javën e kaluar se avokatët e ish-presidentit ishin në diskutime me Departamentin e Drejtësisë në lidhje me hetimin e tij mbi ngjarjet në Uashington rreth kryengritjes në Kapitol Hill. Trump mund të përballet gjithashtu me rrezik ligjor në një hetim të veçantë në Gjeorgji për përpjekjet e tij dhe ndihmësve të tij për ta përmbysur fitoren e Bidenit në zgjedhjet e fundit presidenciale.

Kontrolli i së hënës në Mar-a-Lago vjen gjithashtu në sfondin e hetimit të komisionit të përzgjedhur të Dhomës së Përfaqësuesve për revoltat në Kapitol Hill, i cili ka zbuluar dëshmi të reja në lidhje me përpjekjet e Trump për t’i vjedhur zgjedhjet e vitit 2020 dhe dështimin e tij për ta ndaluar sulmin e dhunshëm ndaj Kapitol Hill dikur ishte duke u zhvilluar. Komisioni nuk ka thënë ende nëse do të rekomandojë veprime penale kundër ish-presidentit nga Departamenti i Drejtësisë.

Ndërkohë që demokratët mund të ngushëllohen në kuptimin se problemet ligjore po grumbullohen për ish-Presidentin Trump dhe hetimet serioze penale po afrohen gjithnjë e më shumë me një të preferuar presidencial të Partisë Republikane, ata mund të bëjnë mirë ta kujtojnë historinë e përpjekjeve për ta ftuar  atë në llogaridhënie.

Presidenti i atëhershëm arriti të largohej nga hetimi i Robert Mueller, edhe pse prokurori special vuri në dukje lidhje të shumta të çuditshme midis fushatës së tij të vitit 2016 dhe Rusisë dhe përpiloi një listë me raste kur shumë vëzhgues të jashtëm konsideruan se ai u përpoq ta pengonte drejtësinë./CNN