Të dhënat e reja konfirmojnë se vaksinat Covid ofrojnë mbrojtje të fortë kundër hospitalizimeve

 

 

Të dhënat e reja të prezantuara njëri prej komiteteve të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, CDC, siguruan më shumë dëshmi se vaksinat Covid-19 sigurojnë mbrojtje të fortë kundër sëmundjeve të rënda pas përhapjes në masë të madhe të variantit Delta të koronavirusit.

Shkencëtarët gjithashtu konfirmuan se dozat Pfizer-BioNTech dhe Moderna ofrojnë një rrezik të vogël të problemeve të zemrës tek meshkujt e rinj, por që përfitimet ende i tejkalojnë rreziqet.

Në takimin e këtij komitetit Dr. Sarah Oliver dhe shkenctarët nga C.D.C., paraqitën të dhëna të papublikuara nga Covid-Net, një sistem mbikëqyrjeje spitalor. Të tri vaksinat e përdorura në Shtetet e Bashkuara mbetën shumë efektive në parandalimin e hospitalizimeve nga muaji prilli deri në korrik, kur Delta u bë dominuese, sugjeruan të dhënat.

Për të rriturit nën moshën 75 vjeç, vaksinat ishin të paktën 94 përqind efektive në parandalimin e hospitalizimeve, një normë që ka mbetur e qëndrueshme për muaj të tërë,” deklaroi Dr. Oliver. Mbrojtja kundër hospitalizimit shënoi një rënie në maujin korrik për të rriturit 75 vjeç e lart, por prapë mbeti mbi 80 përqind.

“Vaksinat kundër Covid vazhdojnë të mbajnë mbrojtje të lartë kundër sëmundjeve të rënda, hospitalizimit dhe vdekjes,” tha Dr. Tha Oliver.

Sidoqoftë, mbrojtja kundër infeksionit ose sëmundjeve të lehta duket se ka rënë disi në muajt e fundit. “Këto arsye për efektivitet më të ulët ka të ngjarë të përfshijnë edhe zbehjen me kalimin e kohës dhe variantin Delta,” tha ajo.

Të dhënat dalin në mes të një debati të vazhdueshëm në lidhje me domosdoshmërinë dhe kohën e dozave përforcuese. Në muajin gusht, zyrtarët shëndetësorë rekomanduan që të rriturit që janë vaksinuar ose me vaksinën Pfizer apo Moderna duhet ta marrin vaksinën e tretë tetë muaj pas dozës së tyre të dytë. 

Rekomandimi u bazua në të dhëna që sugjerojnë se vaksinat mund të bëhen më pak efektive në mbrojtjen kundër infeksionit dhe sëmundjeve të lehta me kalimin e kohës. Por goditjet ende funksionojnë mirë kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes, dhe shumë shkencëtarë kanë kritikuar planin për doza përforcuese, duke thënë se nuk është ende e qartë se ato janë të nevojshme.

C.D.C. komiteti këshillues do ti rishikojë të dhënat shtesë mbi sigurinë, efektivitetin dhe nevojën e mundshme për doza përforcuese në një takim në shtator.

Sidoqoftë, marrja e të shtënave ndaj njerëzve të pavaksinuar duhet të vazhdojë të jetë prioriteti kryesor, tha Dr. Oliver tha: “Planifikimi për shpërndarjen e dozave përforcuese për individët e vaksinuar nuk duhet ta pengojë dekurajimin në shpërndarjen e serisë kryesore tek individët e pavaksinuar.”

Komiteti votoi njëzëri për të rekomanduar vaksinën Pfizer-BioNTech, e cila u miratua nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave javën e kaluar, për amerikanët 16 vjeç e lart.

Shkencëtarët gjithashtu paraqitën në komitet të dhëna të reja mbi rreziqet e dy gjendjeve të zemrës pas vaksinimit: miokardit, një inflamacion i muskujve të zemrës dhe perikardit, një inflamacion i membranës që rrethon zemrën.

Efektet anësore kanë tendencë të jenë të lehta, të përkohshme dhe të rralla, konfirmuan të dhënat. Për çdo milion doza të dozës së dytë të dhënë për moshat 12 deri në 39 vjeç, kishte 14 deri në 20 raste shtesë të problemeve të zemrës, sipas të dhënave të reja, të cilat u paraqitën  në një takim të një komiteti këshillues të pavarur CDC.

“Të dhënat sugjerojnë një lidhje të miokarditit me vaksinimin e ARN në adoleshentët dhe të rinjtë,” tha Dr. Grace Lee, pediatre në Stanford dhe kryetare e komitetit, deklaroi: “Të dhëna të tjera po përpilohen për të kuptuar faktorët e mundshëm të rrezikut, strategjitë optimale të menaxhimit dhe rezultatet afatgjata.

Por përfitimet e vaksinave janë të konsiderueshme, madje edhe për ato në grupet më të rrezikshme. Sipas një analize të paraqitur nga një sheknctar i C.D.C., çdo doza milionëshe të vaksinës Pfizer të administruara për djemtë 16 dhe 17-vjeçarë pritet të shkaktojnë 73 raste të problemeve të zemrës duke parandaluar më shumë se 56,000 raste të Covid-19 dhe 500 hospitalizime.

Një studim i publikuar në Neë England Journal of Medicine javën e kaluar raportoi se rreziku i miokarditit ishte shumë më i lartë pas infektimit me virusin sesa pas vaksinimit.

Linku: https://www.nytimes.com/2021/08/30/health/pfizer-moderna-vaccine-myocarditis.html