Omicron mund të mbijetojë deri në 8 ditë në sipërfaqe plastike dhe 21 orë në lëkurë. - E drejta e autorit Canva

Studimi i ri: Omicron mbijeton shumë më gjatë në plastikë dhe lëkurë sesa variantet e mëparshme të COVID-19

 

Varianti Omicron COVID-19 mund të mbijetojë më gjatë se verzionet e mëparshme të virusit në sipërfaqet plastike dhe lëkurën e njeriut, ka zbuluar një studim i ri nga shkencëtarët japonezë.

Studimi i një ekipi nga Universiteti i Mjekësisë Prefekturale në Kioto, i cili ende nuk është rishikuar nga kolegët, zbuloi se variantet Omicron mbijetuan shumë më gjatë se variantet tjera pas një sërë testesh laboratorike.

Ata arritën në përfundimin se “stabiliteti i lartë mjedisor” i Omicron – aftësia e tij për të mbetur infektues – në veçanti mund ta ketë ndihmuar atë të zëvendësojë Deltan si variantin dominues dhe të përhapet më shpejt.

“Studimi ynë tregoi se në sipërfaqet plastike dhe të lëkurës, variantet Alfa, Beta, Delta dhe Omicron shfaqën kohë mbijetese më shumë se dyfish më të gjata se ato të llojit Wuhan dhe ruajtën infektivitetin për më shumë se 16 orë në sipërfaqet e lëkurës. shkruajtën autorët e studimit.

Në sipërfaqet plastike, koha mesatare e mbijetesës së tendosjes origjinale dhe varianteve Alfa, Beta, Gamma dhe Delta ishin përkatësisht 56 orë, 191.3 orë, 156.6 orë, 59.3 orë dhe 114 orë.

Në krahasim me 193.5 orë – ekuivalent me tetë ditë – për Omicron, studiuesit raportuan për bioRxiv përpara rishikimit nga kolegët.

Omicron mbijeton mbi 21 orë në lëkurë

Në mostrat e lëkurës nga kufomat, koha mesatare e mbijetesës së virusit ishte 8,6 orë për versionin origjinal, 19,6 orë për Alpha, 19,1 orë për Beta, 11 orë Gamma, 16,8 orë për Delta dhe 21,1 orë për Omicron.

“Ky studim tregoi se varianti Omicron ka gjithashtu stabilitetin më të lartë mjedisor midis VOC-ve [variantet shqetësuese], gjë që sugjeron se ky stabilitet i lartë mund të jetë gjithashtu një nga faktorët që kanë lejuar variantin Omicron ta zëvendësojë variantin Delta dhe të përhapet me shpejtësi”, shkruan autorët.

Duke vazhduar të jetë një shqetësim i madh në mbarë botën, Omicron tani është i pranishëm në të gjitha vendet e BE-së dhe është bërë varianti dominues në shumicën e shteteve anëtare, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC).

Vendet ku përqindja më e lartë e rasteve të reja iu atribua Omicronit përmes sekuencës ishin Finlanda (99.9 përqind), Belgjika (99.7 përqind), Malta (99.3 përqind) dhe Danimarka (98.8 përqind).

Megjithëse variantet ishin përgjithësisht më rezistente ndaj etanolit sesa lloji origjinal i COVID-19, të gjitha ato u çaktivizuan plotësisht në lëkurë pas 15 sekondash ekspozimi ndaj dezinfektuesve të duarve me bazë alkooli.

“Prandaj,” konkludojnë studiuesit, “rekomandohet shumë që praktikat aktuale të kontrollit të infeksionit (higjienës së duarve) të përdorin dezinfektues… siç propozohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë [OBSH]”./Euronews