Shoqata e të burgosurve e quan të papranueshëm arrestimin e Jakup Krasniqit në kohën kur po numëroheshin votat në ShBA

Shoqata e ish të burgosurve politik të Kosovës ka reaguar pas arrestimit të djeshëm të ish-zëdhënësit të UÇK-së, Jakup Krasniqi.

Sipas tyre kjo shoqatë i ka paralajmëruar qysh në fillim akterët vendor për pasojat që mund t`i ketë vendimi i Gjykatës Speciale.

Sipas tyre mënyra e arrestimit të Krasniqit ka qenë e papranueshme dhe koha e arrestimit pikërisht kur po numëroheshin votat e zgjedhjeve në ShBA.

“Në mënyrë të veçantë kundërshtojmë kohën e pazakonshme, mënyrën e papranueshme të arrestimit, duke tmerruar edhe fëmijët dhe pjesëtaret tjerë të familjeve, edhe pse për secilin ishte e qartë se Jakup Krasniqi, po t’i kërkohej kjo , do të shkonte vetë në gjyq, gjë që ai e ka dëshmuar më se njëherë. Në këtë mënyrë është shkelur në mënyre flagrante Neni 7 i Deklaratës Universale të Drejtave të Njeriut”, thuhet ndër të tjera në reagim.

Dje ish-zëdhënësi i UÇK-së, Jakup Krasniqi është arrestuar nga hetuesit e Gjykatës Speciale dhe është dërguar për në Hagë.

Sipas njoftimit të Speciales, Krasniqi është arrestuar në bazë të një aktakuze të konfirmuar për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit.

“Arrestimi u krye nga Zyra e Prokurorit të Specializuar (“ZPS”) në bazë të një aktakuze të konfirmuar për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit dhe në zbatim të fletarrestimit dhe urdhrit për transferim, të lëshuara nga gjykatësi i procedurës paraprake i Dhomave të Specializuara të Kosovës”, thuhet në komunikatën e Prokurorisë Speciale.

Reagimi i plotë:

PADREJTËSIA  SPECIALE  VERSUS  PAFAJËSISË  REALE

Opinioni ynë liridashës, që nga mëngjesi i sotëm, me sy e me veshë, me mendje e me zemër, ishte me Jakup Krasniqin dhe familjen e tij…

Si për inat, pikërisht në agun e ditës se shumëpritur, pas natës së pagjumë të shpalosjes së rezultatit të garës më të madhe dhe më atraktive demokratike në Amerikën mike, forca të shumta e të pazakonshme speciale ndërkombëtare dhe, për ironi, edhe të  policisë kosovare, vendosën një blokadë të gjerë dhe një rrethim të fortë, në lagjën e Velanisë, në shtëpinë e familjes së Jakup Krasniqit; një blokadë e rrethim blindazh që deshe apo nuk deshe ta kujtonte Velaninë e një tetorit të vitit 1997.

Shoqata e ish të Burgosurve Politikë ka paralajmëruar me kohë dhe shumë herë rrjedhojat që do të prodhojë vendimi absurd i vitit ters, 2013, i vetëdënimit të luftës fitimtare çlirimtare, jo vetëm të së kaluares  së lavdishme, por edhe të sotmes dhe të nesërmes së Kosovës dhe gjithë kombit, nëpërmjet ligjit vetëvrasës për vetëthemelimin,”de jure”, të dhomave të specializuara , dhe “de  facto”, gjykates speciale dhe ekskluzive antishqiptare.

Megjithatë, nuk mund të mos përjetohej si befasi, por jo edhe pa domethënie, shënjestrimi special pikërisht i Jakup Krasniqit.

Jakup  Krasniqi – profesor frymëzues historie, njëri nga veprimtarët e dalluar të Lëvizjes që  shpërtheu Paravërën ’81, i burgosur i pathyeshën politikë dhe njëri nga aktivistët më të dëshmuar politikë, arsimorë dhe logjistikë të lëvizjes së  padhunshme  politike, njëri nga themeltarët e alternarivës së luftes atdhetare, krah dhe strehë e Adem Jasharit dhe pastaj zëdhënës dhe një nga drejtuesit e Ushtrisë Çlirimtare, një nga përfaqësuesit më me ndikim të delegacionit të UÇK- së  në Konferencen e Rambujesë, ministër i Qeverisë së Përkohshme dhe bashkëdrejtues i  strukturave  të përbashkëta qeverisëse, pas  luftës, sërish ministër dhe Kryetar i sukseshëm i Kuvendit të Republikës së Kosovës  dhe “de facto”, shpallësi  i vërtetë dhe i saktë i Kosovës “shtet i pavarur dhe sovran” dhe më vonë edhe ushtrues detyre i funksionit të presidentit të Republikës së Kosovës….

Dhe kjo nuk është e tëra. Jakup Krasniqi është i mirënjohur jo vvetëm si atdhetar i pathyeshëm dhe i dëshnuar, por edhe si intelktual i sukseshem dhe autor i një dyzine veprash  shkencore e publicistike dhe mbi të gjitha si njeri i mirë,  i  drejtë, i ndershëm  dhe i  paisur me virtutet me të mira morale e humaniste… Mund të thuhet pa drojë se teprohet se ai ishte ndër me të merituarit për pjekurinë dhe maturinë me të cilën qenë mishëruar brezat veprimtarë dhe çlirimtarë… Jakup Krasniqi ishte  paraprijësi  i angazhimit  të sukseshëm dhe jo pa rreziqe të ekipit të atëhershëm qeveritar që i dolën  përpara llavës se shpërthyer të pakënaqësise dhe revoltës së vitit 2004, të fashitur në saje edhe të autoritetit dhe besimit që kishte Jakup  Krasniqk…

Nuk ka asnjë dyshim se arrestimi i një personaliteti të tillë historik priret  nga  motive  politike dhe jo aspak juridike.

Shoqata e ish të Burgosurve Politikë asnjëherë dhe në asnjë mënyrë nuk i kundërvihet drejtësisë së vërtetë, por nuk mund të mos kundërshtojë luften e padrejtë speciale të veshur me petk kuazi drejtësie speciale…

Në mënyrë të veçantë kundërstojmë kohën e pazakonshme, mënyren e  papranueshme  të arrestimit, duke tmerruar edhe fëmijët dhe pjesetarët tjerë të familjeve, edhe pse për secilin ishte  e qartë se Jakup Krasniqi, po t’i kërkohej kjo , do të shkonte vetë në gjyq, gjë që ai e ka dëshmuar më se njëherë. Në këtë mënyrë është shkelur në mënyre flagrante  Neni 7 i Deklaratës Universale të Drejtave të Njeriut:

“Të gjithë janë të barabartë para ligjit dhe kanë të drejtë pa asnjë diskriminim të mbrohen barabar nga ligji.Të gjithë kanë të drejtën për t’u mbrojtur barabar kundër çdo diskriminimi që cënon këtë Deklaratë, si dhe kundër çdo nxitje për një diskriminim të tillë.”

 si dhe Nenin 12,

“Asnjeri nuk duhet t’i nënshtrohet ndërhyrjes arbitrare në jetën, familjen, banesën ose korrespondencën vetjake, si dhe sulmeve kundër nderit dhe prestigjit personal. Gjithkush ka të drejtën të mbrohet nga ligji kundër ndërhyrjeve ose sulmeve të tilla.”

Gjatë arrestimit, Jakup Krasniiq, njëri nga  liderët  më të  lartë  të Kosovës se re, arrestohet dhe bastiset për dhjetë orë, pa paralajmërim, pa përmendur dyshimet dhe sypozimet e “fajësisë” dhe praktikisht poshtërohet dhe ndëshkohet  publikisht dhe teatralisht bashkë  me familjaret e tij , në kundërshtim flagrant me dispozitat ligjore të Kosovës, me Nenin 9 të Deklaratës Universale të Drejtave të Njeriut:

*”Asnjeri nuk duhet t’i nënshtrohet arbitrarisht arrestimit, ndalimit ose dëbimit.”  si dhe dhe

Nenin 8, të

 E drejta për respektimin e jetës private dhe familjare

“Çdo person ka të drejtë që t’i respektohet jeta e tij private dhe familjare, vendbanimi dhe korrespondenca e tij.”

          Arrestimi i Jakup Krasniqit, në mënyren si  u bë dhe në kontekstin udhëkryq në të cilin ndodhet Kosova, është dëm i mmadh dhe zor i riparueshëm.Por, Jakup Krasniqi është  përballur me sfida  të tilla dhe i ka tejkaluar  ato me sukses. Ai nuk është nga ata që ligështohen, thyehen dhe tjetërsohen duke mbrojtur vetëveten. Ai ka mbrojtur idealet dhe vlerat e luftës çlirimtare dhe pjesëtarëve të saj… Nuk ka asnjë dyshim se ai dhe bashkëluftëtarët si ai, do t’ ia dalin që ta kthejnë sfiden e imponuar në një betejë të fituar morale dhe reale…

Po vijnë njoftime e  konfirmime paralajmëruese  të arrestimeve tjera te protagonistëve të luftës çlirimtare…

Me hirë apo me pahir, zgjedhja pikërisht e momentit hitorik të zgjedhjeve në Shtetet  e Bashkuara  të Amerikës, për grushtin  special  politik  e kuazi juridik,lë  përshtypjen e një    ndërlidhjeje, përkimi dhe pozicionimi me  rezultatin e pritur, të dëshiruar dhe të kalkuluar si rastin e ëndërruar për shkallim dhe fundosje të mëtejshme e të mbrapsht të Kosovës dhe gjithë kombit shqiptar, të Amerikës demokratike dhe gjithë botës demokratike e prograsiste…

Është koha për kthesë kah e mbara.

 

Hydajet Hyseni, kryetar